Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σαρωτικές αλλαγές σε κυβέρνηση, κράτος, πρωθυπουργικό γραφείο

Καταιγιστικές θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να λύσει με μιας όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τη νέα πολιτική περίοδο. Από τις 3 μέχρι της 10 Σεπτεμβρίου θα οριστούν οι νέες αρχές του κοινωνικού κράτους, η αναπτυξιακή πολιτική, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, και η χώρα θα αποκτήσει νέο μοντέλο κεντρικής διοίκησης και, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, νέα κυβέρνηση! Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο, θα συνεχιστούν στη δομή και τη σύνθεση της κυβέρνησης και θα ολοκληρωθούν με την υπαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε μία ενιαία διοικητική αρχή σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Το «πακέτο» περιλαμβάνει:

Δημιουργία ισχυρού πρωθυπουργικού γραφείου για τον συντονισμό της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την εισήγηση των ξένων ειδικών για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Προτείνουν υπουργείο Συντονισμού (Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Κεντρικής Διοίκησης ή Επικρατείας είναι μερικά από τα ονόματα που παίζουν), ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου, κυβερνητική επιτροπή και κύκλους πολιτικής και αλλαγή του μοντέλου διοίκησης.

Αναδιάταξη και ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν αποκλείεται το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να ενισχυθεί με νέα πρόσωπα στην επικοινωνία και με την προσθήκη στελεχών όπως η Ρ. Βάρτζελη και ο Π. Γερουλάνος.

Σαρωτικό ανασχηματισμό με κλειδί την ανάπτυξη. Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας πλέον είναι η ύφεση και η κυβέρνηση οφείλει κάτι να κάνει γι' αυτό. Η Λ. Κατσέλη έχει ετοιμάσει τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά είναι πολλοί οι συνάδελφοί της και οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν σίγουρη την αντικατάστασή της.

Οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν καλά νέα για τον Γ. Ραγκούση, τον Χ. Παμπούκη, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο πρώτος και ο δεύτερος ακούγονται για το υπουργείο συντονισμού, αν και ο υπουργός Επικρατείας βλέπει συχνά το όνομά του δίπλα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή υπουργού Επενδύσεων. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, καθώς το Οικονομίας θα αφομοιωθεί από το Οικονομικών, μετατρέποντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε «τσάρο» της οικονομίας. Οι δύο τελευταίοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποδώσουν τα μέτρα περικοπών και ανάπτυξης. Γιατί μόνο αν όλοι οι τομείς πάνε καλά η κυβέρνηση θα αποφύγει νέα επώδυνα μέτρα τους ερχόμενους μήνες.

Άμεση προώθηση στη Βουλή του εκλογικού νόμου. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, υλοποιώντας μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια και εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

Την υπαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε ενιαία διοικητική αρχή. Προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και θα προωθηθεί σε συνδυασμό με την ενιαία αρχή πληρωμής και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων λειτουργών. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ανήκουν σε μία δομή, η διοίκηση της οποίας θα αποφασίζει για το πού θα εργάζονται με βάση τα προσόντα τους και τις ανάγκες της κάθε περιόδου.

Γ. Παπανδρέου: Αναμορφώνουμε την Ελλάδα...

Σε άρθρο που δημοσίευσε ο Γ. Παπανδρέου στην προσωπική του «σελίδα» στο διαδίκτυο χρησιμοποιεί τον όρο αναμόρφωση ως συνέχεια της αλλαγής του Α. Παπανδρέου, του εκσυγχρονισμού του Κ. Σημίτη και της μεταρρύθμισης του Κ. Καραμανλή. «Το βασικό ερώτημα της εποχής μας είναι: Ποια θα είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας σήμερα», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και θέτει ως στόχο το κράτος και το πολιτικό σύστημα να υπαχθούν στην υπηρεσία του πολίτη. «Δεν υπάρχει δίλημμα για μας μεταξύ αγοράς και κράτους. Στόχος μας είναι να βάλουμε και την αγορά και το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», προσθέτει.

«Η αξιοπιστία της χώρας επιβάλλει να πληρώσουμε τα δανεικά, το σημαντικότερο, όμως, είναι να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος: Να αναμορφώσουμε την Ελλάδα», τονίζει. Στο σημείο αυτό κάνει και την σύνδεση με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη: «'Η Ελλάδα στους Έλληνες' σήμερα σημαίνει μια επανάσταση δημοκρατίας. Στους θεσμούς και την οικονομία». Και πέρασε σε αυτά που θα ακολουθήσουν: «Μετά τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές προχωράμε σύντομα στην κορωνίδα των θεσμικών μας επαναστατικών αλλαγών στο κράτος και στο πολιτικό μας σύστημα: Την πρωτοβουλία για τον νέο εκλογικό νόμο και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».

---
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News