Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Η επίσημη απάντηση της Μητρόπολης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ!!

Προκειμένου να πληροφορήσουμε υπεύθυνα τους πιστούς χριστιανούς αλλά και όσους άλλους ενδιαφέρονται για το ζήτημα της καταλληλότητας των αναδόχων στο μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος επισημαίνουμε τα εξής:
• Τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας αποτελούν υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την Ίδια, και οι προϋποθέσεις της τελέσεώς τους καθορίζονται αποκλειστικά από Αυτήν, όπως άλλωστε ισχύει για όλες τις θρησκείες και τα δόγματα.
• Στα πλαίσια αυτά η Εκκλησία της Ελλάδος στηριζόμενη στους Ιερούς Κανόνες έχει εκδόσει ήδη από το 1982 ειδική εγκύκλιο (2309/21-1-82) σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να παραστεί ως ανάδοχος βαπτίσεως κάποιος αλλόθρησκος, αιρετικός, άθεος ή όποιος έχει πραγματοποιήσει πολιτικό γάμο μόνον, απορρίπτοντας έτσι στην πράξη ένα μυστήριο της Εκκλησίας.
• Σύμφωνα με τα παραπάνω απαγορεύεται σε όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος να τελέσουν βάπτιση με ανάδοχο κάποιον, ο οποίος ουσιαστικά έχει αποστασιοποιηθεί από την Εκκλησία και τα μυστήριά Της (πρόκειται για απόρριψη της δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας περί των Ιερών Μυστηρίων).
• Ο πιστός λαός της Εκκλησίας έχει ενημερωθεί και γνωρίζει καλά αυτή την προϋπόθεση. Δυστυχώς όμως υπάρχουν -λίγες ευτυχώς- περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ανάδοχοι αποκρύπτουν με δόλο το γεγονός ότι δεν έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο και κάποιες κατά τις οποίες το αποκαλύπτουν λίγο πριν την τέλεση του μυστηρίου, με προφανή σκοπό να ασκήσουν αφόρητη πίεση στον κληρικό που οφείλει παρολαυτά να εφαρμόσει τα ιερά θέσμια της Εκκλησίας. Ορισμένοι μάλιστα προσπαθούν να εκβιάσουν με την απειλή της προσφυγής στα ΜΜΕ ή να «εκδικηθούν» (τους ιερείς ή την Εκκλησία άραγε;). Άλλοτε πάλι οι απειλές και η προσπάθεια αρνητικής δημοσιότητας έχει περισσότερο στόχο να καλύψει με χαρακτηριστικό «νεοελληνικό» θράσος την βαρειά αμέλεια όσων επιχειρούν να επιβάλλουν «τον δικό τους νόμο» ακόμη και στον θεσμό της Εκκλησίας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία των πολλών προσκεκλημένων στο μυστήριο, αλλά και το σπουδαιότερο, την αναβολή της βαπτίσεως του πραγματικού θύματος της συμπεριφοράς τους του παιδιού που πρόκειται να λάβει την μεγάλη ευλογία του Ιερού Βαπτίσματος και του Χρίσματος.
• Για όσους επίσης μπορεί εκ πρώτης όψεως να χαρακτηρίσουν «σκληρή» την αντιμετώπιση αυτή της Εκκλησίας, τονίζουμε ότι σκληρή πραγματικά και προσβλητική θα ήταν για τον βαπτιζόμενο και τους δικούς του ανθρώπους η ανεύθυνη αποδοχή από την Εκκλησία ενός ακατάλληλου αναδόχου και ο υποβιβασμός του συγκεκριμένου μυστηρίου από κορυφαία πνευματική υπόθεση, σε συμβιβασμό κοινωνικού χαρακτήρα και θλιβερή παρωδία.
• Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση η άρνηση τελέσεως του μυστηρίου δεν σχετίζεται σε προσωπικές επιλογές ή αποφάσεις του κάθε ιερέως, αλλά στην οφειλόμενη από αυτόν τήρηση των κανόνων και των εντολών της Εκκλησίας. Τα ίδια πρόσωπα, όταν αποφασίσουν να εντάξουν τον εαυτό τους στην Εκκλησία, θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και τις ευλογίες που αδιακρίτως παρέχει Αυτή σε όλους τους ανθρώπους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός και πόθος Της.

---
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News