Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, μια οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι κατασκηνώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι κατασκηνώσεις του Κλάδου των Μεγάλων Οδηγών (14-18 ετών) ονομάζονται Κατασκηνώσεις Κοινοτικής Ανάπτυξης και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και προσφορά καθώς και στην αλληλεπίδραση των Μεγάλων Οδηγών με τους κατοίκους της περιοχής όπου πραγματοποιείται η κατασκήνωση.
Φέτος, μια από τις κατασκηνώσεις αυτές πραγματοποιήθηκε στις 30/7-9/8 στο χωριό Πιπεριά του δήμου Αριδαίας, με τη συμμετοχή ομάδων Μεγάλων Οδηγών από Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Παπάγο και Ψυχικό.
Τα μέλη της κατασκήνωσης, χωρισμένα σε πέντε μικρότερες ομάδες είχαν αναλάβει ένα έργο κάθε ομάδα:
• τον εξωραϊσμό της πλατείας Πιπεριάς αλλά και τη δημιουργία μνημείου – γλυπτού για το τοπικό προϊόν Αμάσι, από το οποίο φτιάχνεται παραδοσιακά το τσίπουρο,
• την δημιουργική απασχόληση των παιδιών του χωριού,
• την καταγραφή, κωδικοποίηση και ταξινόμηση των βιβλίων του Κέντρου Νεότητας της Άνω Ροδωνιάς, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως δανειστική βιβλιοθήκη.
• Τη δημιουργία blog για την προβολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς (http://synpiperia.blogspot.com/)καθώς και τη δημιουργία τοιχογραφίας (γκράφιτι) στην Πιπεριά για την προβολή της Γιορτής Τσίπουρου που γίνεται κάθε χρόνο και τέλος
• τη δημιουργία τοπογραφικού χάρτη του οικισμού Τσάκοι ώστε να φαίνεται ποιες είναι οι οικοτεχνίες της περιοχής καθώς και επίσκεψη στις οικοτεχνίες για να γνωρίσουν οι Μεγάλοι Οδηγοί τη λειτουργία τους.
Εκτός από το έργο που είχαμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε, είχαμε και επαφή με την υπέροχη φύση της περιοχής που μας πρόσφερε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης στα λουτρά Πόζαρ και το υπέροχο φαράγγι που ξεκινάει από εκεί καθώς και την ανάβαση της καταπληκτικής διαδρομής μέχρι την Άσπρη Πέτρα, του μοναδικού γεωλογικού φαινομένου πάνω από τους Προμάχους.
Στην προσπάθεια μας αυτή δεν ήμασταν μόνοι. Μαζί μας ήταν ο Δήμος Αριδαίας και οι τοπικές αρχές της Πιπεριάς. Σε κάθε βήμα ήταν δίπλα μας, προσφέροντάς μας κάθε είδους βοήθεια, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τη διαμονή μας, όσο και την ολοκλήρωση των έργων που είχαμε αναλάβει να φέρουμε εις πέρας.
Δεν θα μπορούσαμε, βεβαίως, να παραλείψουμε τους κάτοικους του χωριού που μας υποδέχτηκαν και μας προσέφεραν απλόχερα τη βοήθεια τους, αλλά και τους υπευθύνους των Λουτρών Πόζαρ, που συνέβαλαν και εκείνοι με το δικό τους τρόπο, δίνοντας μια νότα χαλάρωσης στη κατασκήνωση μας.
Σημαντική ήταν και η ευκαιρία που δόθηκε από την ΙΖ΄ ΕΠΚΑ Ν. Πέλλας, σε παιδιά και στελέχη της κατασκήνωσής μας να συμμετέχουν στην αρχαιολογική ανασκαφή στη Δωροθέα, όπου ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και σημαντική πηγή γνώσεων.
Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της κατασκήνωσή μας και ιδιαίτερα: το δήμαρχο Αριδίας κ. Πέτρο Ζέρζη, τον Πρόεδρο Πιπεριάς κ. Χρήστο Χασαπάκη, τον πρώην ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Γκλαβάκη, τις συνεργάτιδές του Δήμου Αριδαίας κα Σοφία Επιγαρίδου και Ελπίδα Χρυσίδου, την υπεύθυνη των Λουτρών Πόζαρ κα Φόνη Μποτσιφάρη, την Αρχαιολόγο κα Αναστασία Γεωργιάδη, τους εκπαιδευτικούς κα Κυριακή Δούδη και κ. Δημήτρη Δημητρίου, τον κ. Κώστα Παραστατίδη και την κα Χρύσα Αλεξάκη.

Η Αρχηγός της κατασκήνωσης
Αμαλία Πουλημένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News