Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιμέτωπες με οικονομικά προβλήματα 930 επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις της δυτικής Μακεδονίας. Εκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας κατέγραψε 930 προβληματικές επιχειρήσεις, με την πλειονότητα (527) στον νομό Κοζάνης, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν 190 επιχειρήσεις και στον νομό Γρεβενών. Σε αυτούς τους δύο νομούς αλλά και στη Φλώρινα (235 προβληματικές) είναι στο «κόκκινο» σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων στον τομέα παροχής υπηρεσιών (ασφάλειες, εστίαση, συνεργεία καθαρισμού, οικιακοί βοηθοί, πληροφορική/τηλεπικοινωνίες, διαφήμιση, ταξιδιωτικά γραφεία). Τόσο εκτεταμένη κρίση όπως στον τομέα παροχής υπηρεσιών της δυτικής Μακεδονίας παρατηρείται μόνο στον νομό Βοιωτίας.

Συνολικά στην έκθεση καταγράφονται προβλήματα πληρωμών στο προσωπικό, στα Ταμεία, σε προμηθευτές και εφορία από την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Τα σοβαρότερα, όμως, για τους περισσότερους νομούς, εντοπίστηκαν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στον κλάδο τροφίμων και στις κατασκευές. Τα προβλήματα σε αυτούς τους κλάδους διαπερνούν οριζόντια όλες τις περιοχές. Στο εμπόριο και στα τρόφιμα οξύτερο εμφανίζεται το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ σοβαρό πρόβλημα εμφανίζει και η Αττική για την πλειοψηφία των κλάδων, με εξαίρεση τον οικοδομικό, τον τουριστικό, το φυσικό αέριο και κάποιους τομείς της μεταποίησης (αργυροχρυσοχοΐα, ιχθυοκαλλιέργεια και οινοποιία). Σε δυσμενή θέση βρίσκονται εμπορικές, κατασκευαστικές, αλλά και εκατοντάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα ρευστότητας προχώρησαν ήδη σε εκ περιτροπής εργασία ή έθεσαν μέρος του προσωπικού σε διαθεσιμότητα και με τη λήξη της τουριστικής περιόδου θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για τη μείωση του προσωπικού.

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ αφορούν επιχειρήσεις εν ενεργεία και όχι αυτές που ήδη έκλεισαν. Βέβαια, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του ΣΕΠΕ, από τις 274.160 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010, οι 108.871 ήταν μερικής απασχόλησης και οι 26.940 εκ περιτροπής. Στον νομό Θεσσαλονίκης, οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν λιγότερες (13.331) σε σύγκριση με τις νέες συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας (16.046 και 4.090 αντιστοίχως).

Πάντως, χθες, η ΓΣΕΕ κοινοποίησε τη νομική επιχειρηματολογία της περί αντισυνταγματικότητας των όσων προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, που περιέχονται στο κεφάλαιο των “διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας” του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεννόησης της 6ης Αυγούστου 2010 είναι ασύμβατες με το Σύνταγμα», αναφέρει η ΓΣΕΕ στο κείμενο που απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, στα πολιτικά κόμματα και στις ομοσπονδίες-μέλη της». Δίδει ιδιαίτερο βάρος στην πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου για τη διασφάλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ώστε να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και θέτει ζήτημα απόσυρσης της διάταξης που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Στο κείμενο τίθεται γενικότερο θέμα για τα μέτρα που κατατείνουν σε «βίαιη κρατική παρέμβαση στο σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατάργηση των κατώτατων ορίων προστασίας, διευκόλυνση των απολύσεων και αποδυνάμωση της προστασίας του μισθού και της αποζημίωσης».

Να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον Εργασίας, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρχει πρόσθετη παρέμβαση (υπουργική απόφαση) για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

---
Πηγή: news.kathimerini.gr
(Της Χριστινας Kοψινη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News