Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Υπεξαίρεση από το ΑΠΘ

Σε δίκη παραπέμπονται 20 πρώην εργαζόμενοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρύτανης, με την κατηγορία ότι είχαν υπεξαιρέσει επτά εκατομμύρια ευρώ.

Σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αντωνόπουλος, καθώς και άλλα δεκαεννέα άτομα, τα οποία και παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 έγιναν προμήθειες τουλάχιστον 11 εκατομμυρίων λίτρων σε πετρέλαιο θέρμανσης, αξίας επτά εκατομμυρίων ευρώ, που το Ίδρυμα κατέβαλε σε εμπόρους πετρελαιοειδών, χωρίς όμως, αυτές οι ποσότητες να καταλήξουν στις δεξαμενές του Πανεπιστημίου. Αντίθετα, διακινήθηκαν κανονικά στην αγορά.

Έτσι, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα κάτσουν, εκτός από τον πρώην πρύτανη του Ιδρύματος Γ. Αντωνόπουλο, επτά υπαλλήλοι του ΑΠΘ, όλοι τους μέλη των επιτροπών παραλαβών και προμηθειών, καθώς επίσης και δώδεκα ιδιοκτήτες και οδηγούς βυτιοφόρων και εταιριών πετρελαιοειδών.

Μεταξύ των πράξεων που καταλογίζονται βάσει της δικογραφίας στους κατηγορούμενους είναι, κατά περίπτωση, αυτές της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της άμεσης συνέργειας στην παραπάνω πράξη, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρα πράξη.

Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων του σκανδάλου, που διετέλεσε μέχρι το 2003 θερμαστής του Ιδρύματος, απεβίωσε και δεν περιλαμβάνεται στο μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2008.

---
Πηγή: News24.gr
(Της Μαρίνας Χατζηδημητρίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News