Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Λέσβο αδελφές μου!

Χιλιάδες γυναίκες από όλη την Ευρώπη έχουν κατακλείσει το νησί της Λέσβου για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών, που διεξάγεται στην στη Σκάλα Ερεσού , την γενέτειρα της Σαπφούς, από το 2000.

Το πολυθεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει γυναίκες μόνο, περιπάτους και κρουαζιέρες, ηλιοβασίλεματα , ελληνικά μαθήματα χορού και προβολές ταινιών με λεσβίες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών έχει γίνει πανευρωπαικά γνωστό, σε σημείο που η αγγλική εφημερίδα Telegraf αφιέρωσε σε αυτό ολόκληρο άρθρο! Στο δημοσίευμα γίνεται μία αναδρομή για το πως ξεκίνησε αυτός ο θεσμός, για τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, αλλά και για τα οφέλη που έχει η περιοχή, από των τουρισμό που φέρνουν οι ομοφιλόφιλες γυναίκες.

Το 2000, όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ, υπήρξαν ενστάσεις σε υψηλά επίπεδα.

Μια διαφήμιση - αφίσα ενός πάρτυ από τα γεγονότα, προκάλεσε την οργή του δημάρχου του χωριού, ο οποίος απείλησε τους διοργανωτές να τους πάει στα δικαστήρια και να απαγορευτεί η εκδήλωση, οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ότι έτσι θα έρθει τουρισμός στο χωριό.

Δέκα χρόνια μετά, ο δήμος παραχώρησε το Δημαρχείο για μία έκθεση τέχνης του φεστιβάλ και επέτρεψε τη χρήση της παραλίας το στάδιο του ανοίγματος της εκδήλωσης στις 4 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ταξιδιωτικό γραφείο "Σαπφώ" που διοργανώνει το φεστιβάλ, οι λεσβίες τώρα αποτελούν το 60 τοις εκατό των επισκεπτών στην περιοχή, ενώ αυξάνεται σε 90 τοις εκατό το Σεπτέμβριο, όταν το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα.

«Τα δωμάτια είναι γεμάτα για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Είχαμε συνήθως «νεκρό» τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση,» λέει ο Ανδρέας, ο οποίος διευθύνει την «Σαπφώ» καφέ μπαρ και τα νοικιάζει δωμάτια μπροστά στη θάλασσα.

Καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να υπάρχει, λέει και οι έλληνες παραθεριστές και δαπανούν λιγότερα αυτό το καλοκαίρι είμαι ευχαριστημένος για την παρατεταμένη περίοδο που άσκησε ο λεσβιακός τουρισμός.

«Οι άνθρωποι στο χωριό έχουμε κερδίσει από αυτό, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, αλλά οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να συζητήσουν μεταξύ τους».

---
ΠΗΓΗ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News