Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μάθημα πρώτον: βόλτα και φραπέ

Δεκάξι αμερικανοί φοιτητές στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής

«Συγγνώμη, πώς ζητάμε λοσιόν για το πρόσωπο;», «Στον γυρισμό από πού θα πάρουμε μαρούλι και αβοκάντο για σαλάτα;», «Μέχρι πότε θα παίζεται, είπαμε, η ταινία με την Ντρου Μπάριμορ;». Οι απορίες των δεκαέξι αμερικανών φοιτητών είναι πολλές.

Τις διατυπώνουν ευγενικά στα αγγλικά στους καταστηματάρχες της οδού Αγ. Ιωάννου στην Αγ. Παρασκευή και αναζητούν υπομονετικά τις απαντήσεις. Οι ξεναγοί τους στην πρώτη τους βόλτα σε ελληνική γειτονιά- υπεύθυνοι του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος (DΕRΕΕ)- αφουγκράζονται τα πάντα και επεμβαίνουν όποτε χρειαστεί, ώστε να μη χαθεί κανείς στη μετάφραση.

Εχουν φτάσει πρόσφατα στην Αθήνα για να σπουδάσουν για ένα τετράμηνο στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος στα πλαίσια του πρώτου διεθνούς προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Ανάμεσα στην ομάδα των συμπατριωτών του, ο 20χρονος Αμερικανός Πίτερ Σον Μέρτενς, φοιτητής μάρκετινγκ από το Κολέγιο της Βοστώνης περιεργάζεται σιωπηλός ένα βιβλίο αρχαίας ελληνικής Ιστορίας, σε βιβλιοπωλείο λίγα μέτρα από την πύλη του Κολεγίου.

Ενδιαφέρουσα εμπειρία
Ο κ. Μέρτενς, όπως και οι περισσότεροι συμφοιτητές του, δηλώνει πως ταξίδεψε στην Ευρώπη για πρώτη φορά. «Ολοι μου λένε πως είναι κακή συγκυρία, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και της διαφοράς στην τιμή του ευρώ με το δολάριο. Παρ΄ όλα αυτά, η εμπειρία φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και είμαι σίγουρος ότι οι σπουδές μου εδώ θα μετρήσουν θετικά στο βιογραφικό μου», λέει.

«Η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής προορισμός για τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, όπως το υποχρεωτικό- για τους Αμερικανούς- “εξάμηνο σπουδών στο εξωτερικό”», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος Τύπου του Κολεγίου κ. Χάρης Δασκαλοθανάσης. «Φιλόδοξος στόχος του Κολεγίου είναι να αυξήσουμε τους εισερχόμενους φοιτητές από το εξωτερικό στους 500 το 2011», συμπληρώνει.

Κοινωνικός και άνετος, ο 20χρονος Πίτερ Μέρτενς πλησιάζει για να δώσει συνέντευξη. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ», η απόφασή του να σπουδάσει στην Αθήνα δεν επηρεάστηκε καθόλου από όσα άκουγε στις ειδήσεις. «Η Ελλάδα έχει υπέροχο καιρό και αστείρευτη Ιστορία», λέει. «Ευτυχώς, οι γονείς μου έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα έξοδά μου», συμπληρώνει, εξηγώντας πως εκείνοι πρόκειται να του καλύψουν τα 20.000 δολάρια- το μέσο κόστος παραμονής στην Ελλάδα για το χειμερινό τετράμηνο σπουδών- αλλά και όσα ακόμα μικροέξοδα τυχόν προκύψουν. Μετά το τέλος της παραμονής του, στόχος του κ. Μέρτενς είναι να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, τη Φλωρεντία και τα ελληνικά νησιά, λέει.

«Η ένταξη των προγραμμάτων ανταλλαγής από αμερικανικά πανεπιστήμια στο Κολέγιο ήταν μια ιδέα της συζύγου μου, Καθλίν, η οποία υπήρξε επίσης φοιτήτρια στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, όταν παρόμοια προγράμματα ήταν σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αμερικανός Τζον Μπαρόφσκι, αντιπρόεδρος του γραφείου διαχείρισης εγγραφών και σπουδαστικών υπηρεσιών.

Οι διαφορές του καφέ
Υστερα από μισή ώρα περπάτημα στα μαγαζιά της Αγ. Ιωάννου, η ομάδα των αμερικανών φοιτητών σταματά για καφέ. Ο 18χρονος Ελληνοαμερικανός Μάριος Περιπάνος, από το Νιου Μίλφορντ του Κονέκτικατ, εξηγεί στους υπόλοιπους τη διαφορά του φραπέ από τον αμερικάνικο παγωμένο καφέ. Εχει επισκεφθεί, όπως λέει, την Ελλάδα πάρα πολλές φορές. Μετά την άφιξη της ομάδας στην Αθήνα, πήρε μάλιστα την πρωτοβουλία να ξεναγήσει τους συμφοιτητές του στο ιστορικό κέντρο της πόλης. «Τους περισσότερους ξενίζουν τα περίπτερα, τα αδέσποτα και τα γκραφίτι στους τοίχους των αρχαιολογικών χώρων», αναφέρει ο κ. Περιπάνος.

«Είναι πρόκληση»
«Η Ελλάδα θα είναι για εμένα μια μεγάλη ερευνητική πρόκληση», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Αλέξις Ελεν Σμιθ, 20χρονη φοιτήτρια Ιστορίας από το Σικάγο, η οποία έρχεται στην Αθήνα με υποτροφία για να πραγματοποιήσει έρευνα στον τομέα της Βυζαντινής Εικονογραφίας. «Ο πατέρας μου είναι Ιρλανδός και η μητέρα μου Ελληνίδα», λέει η κ. Σμιθ. «Από μικρή πήγαινα στο ελληνικό σχολείο σε μια ορθόδοξη εκκλησία, αλλά δεν μιλώ καλά ελληνικά. Παρ΄ όλα αυτά, είμαι φανατική πιστή. Στο σπίτι μας νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή και τις Κυριακής πηγαίνουμε οικογενειακά στην εκκλησία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», λέει γελώντας.

---
ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News