Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ΜΜΕ για τα εγκαίνια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Πέλλας, μετά την πρώτη φάση λειτουργίας του, είναι μία θετική είδηση για το Νομό, την Περιφέρεια, τη Χώρα.
Επίπονες προσπάθειες μιας εικοσαετίας για τη συνολική ανάδειξη της Πελλαίας Χώρας αποδίδουν πλέον ορατά αποτελέσματα, έχουν ήδη και θα έχουν περισσότερο στο άμεσο μέλλον ευεργετικές συνέπειες στο Νομό, στην Περιφέρεια της Μακεδονίας και στη χώρα συνολικά.
Όταν το 1989 και λίγο αργότερα το 1994 μια μικρή ομάδα ανθρώπων μιλούσαμε για την Πελλαία Χώρα και το νέο Μουσείο υπήρχε απέναντι μας ένα φράγμα δυσπιστίας για το αν αυτά τα έργα γίνουν κάποτε πραγματικότητα. Σήμερα αξίζει έπαινος σε όσους εργάστηκαν σε όλα τα επίπεδα, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου της Πελλαίας Χώρας ξεπερνώντας αμφιθυμίες, αβεβαιότητες, καθυστερήσεις και δυσκολίες που εκδηλώθηκαν στην πορεία και ταλαιπώρησαν την εξέλιξη του έργου.
Είναι γνωστά τα βήματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στις οποίες συμμετείχα, βήματα σχεδιασμού και χρηματοδότησης ενός ενιαίου σχεδίου ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Πελλαίας Χώρας. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, το σύγχρονο μουσείο Πέλλας 6.000 τ.μ. και οι παρακάμψεις των οδικών αξόνων. Ένα συνολικό έργο προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ ολοκληρώνεται στην ευρύτερη περιοχή αποκαθιστώντας την ισορροπία των επενδύσεων στο αρχαιολογικό τρίγωνο Πέλλα- Βεργίνα- Δίον, με την ελπίδα πως σύντομα η Πέλλα θα έχει το μερίδιο προβολής και αναγνώρισης που δικαιούται. Η Πέλλα είναι το βαρύ όνομα του τριγώνου Πέλλα – Βεργίνα – Δίον. Μπορεί ο Ανδρόνικος, ο Παντερμαλής, να βρήκαν τους τρόπους να τονίσουν πανελλαδικά και παγκόσμια τη σημασία της Βεργίνας και του Δίου, η Πέλλα όμως ήταν η πρωτεύουσα, η Πέλλα ήταν και παραμένει το κέντρο της ιστορικής αυτής περιοχής. Και αυτή την Πέλλα εμείς οι σύγχρονοι κάτοικοί της θα πρέπει να την ενισχύσουμε και να την αναδείξουμε ακόμη περισσότερο.
Είναι βέβαιο πως με την ολοκλήρωση των έργων ενισχύεται το ρεύμα επισκέψεων σε όλη την Πέλλα ανοίγοντας ένα κύκλο δραστηριοτήτων σ΄ ένα νέο περιβάλλον πολύπλευρης ανάπτυξης, με δράσεις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, τουριστικές, εμπορικές με ευεργετικές συνέπειες στον τομέα της απασχόλησης. Αυτό το νέο περιβάλλον ανάπτυξης χρειάζεται και μια αντίστοιχη κουλτούρα υποστήριξης που ξεκινά από τα σχολεία και φτάνει μέχρι την εκπαίδευση όσων παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες. Εκ των πραγμάτων δημιουργείται, στο πλαίσιο του σχεδίου ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ η συμπολιτεία Γιαννιτσών – Πέλλας που θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη αυτού του μεγάλου έργου που βρίσκεται πλέον μπροστά μας.
Η υπόθεση της Πελλαίας Χώρας ξεπερνάει τα όρια του σχεδιασμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι κατά κυριολεξία μία εθνική υπόθεση. Η ελκυστικότητα, η διεθνής προβολή ενός αξιοπρεπούς χώρου της Πελλαίας Χώρας είναι η καλύτερη συνεισφορά στην υπόθεση του ονόματος της Μακεδονίας. Είναι μια πλήρης απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας και σ΄ όσους επιμένουν να οδηγούν οχήματα αλυτρωτισμού. Κάθε επένδυση στην Πελλαία Χώρα είναι μια σίγουρη εθνική επένδυση.
Όπως έχω δηλώσει σε προηγούμενες επισκέψεις μου σε σημαντικά έργα του Νομού (Εθνική Οδός / Παράκαμψη Έδεσσας, Νέο Μουσείο Πέλλας,κ.ο.κ.) «η συνέχεια των έργων όταν εκ’ των πραγμάτων πρόκειται για παρεμβάσεις που ξεπερνούν τον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας είναι μια φυσική και λογική εξέλιξη.
Είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού σε αυτή τη χώρα, η ελάχιστη συμφωνία πως στη διαχρονία της διακυβέρνησης κάποιοι αρχίζουν τα έργα και κάποιοι άλλοι τα συνεχίζουν και τα τελειώνουν, όταν ιδιαίτερα πρόκειται για έργα χρονικής κλίμακας πέραν της συνταγματικής ή πραγματικής κυβερνητικής θητείας.
Αξίζει η συνδιαμόρφωση μιας κουλτούρας συνέχειας, με την αίσθηση πως όλα αυτά παραδίδονται στις νεότερες γενιές της πατρίδας μας μαζί με τα ντοκουμέντα της γόνιμης συνεισφοράς».

---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News