Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Από σήμερα δεν ξεχνάμε να ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες μας!

Η ανακύκλωση συσκευασιών είναι πλέον πραγματικότητα για το Δήμο Αριδαίας. Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου, διανέμοντας την καθιερωμένη τσάντα ανακύκλωσης και ειδικό έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση συσκευασιών. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί μπλε κάδοι έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη την έκταση του Δήμου.
Για τη σωστότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος ανακύκλωσης συσκευασιών, παραθέτουμε το παρακάτω εγχειρίδιο του καλού ανακυκλωτή.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ


Στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ μπαίνουν όλες οι ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ, δηλαδή: αλουμινένιες, λευκοσιδηρές, πλαστικές, γυάλινες, ξύλινες και χάρτινες.
• Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες, αλουμινόχαρτο, κλειδιά κ.ά.
• Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.
• Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) κ.ά.
• Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.
• Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες, περιοδικά, ακόμη και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες κ.ά.
• Συσκευασίες τετραπάκ
• Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες, κρεμάστρες κ.λπ.
• CD, DVD

ΟΙ 6 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα και τις ξεπλένουμε.
3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
5. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
6. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
7. Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

- Μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, για τα οποία ο Δήμος εφαρμόζει διαφορετικά συστήματα ανακύκλωσης.
- Ελαστικα, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, κλαδιά.
- Τις βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι προτιμότερο να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια καθώς, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης.
-Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
-Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.
-ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
Για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινήσεις, παρατηρήσεις σχετικά με το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και ό,τι άλλο αφορά την καθαριότητα του Δήμου μπορείτε να απευθύνεστε στο εργοτάξιο του Δήμου Αριδαίας (τηλέφωνο 2384023215) ή στη Γραμματεία Δημάρχου (τηλέφωνο 2384350211). Υπεύθυνος υπάλληλος για οποιαδήποτε πληροφορία είναι ο Γεωπόνος M.sc Περιβάλλοντος του Δήμου Ιατρίδης Γεώργιος.

2 σχόλια:

  1. Μπράβο στην Αριδαία, να δούμε η Έδεσσα πότε θα ξυπνίσει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2000000 μπράβο! εμείς στην Κρήτη βάζουμε τα γυαλιά σε κίτρινους κάδους και εσείς τα ρίχνετε στον μπλε! αλλο και τούτο! μάθετε σωστή ανακύκλωση ρε παιδιά! :>

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News