Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Π.Ζέρζης: "Με αίσθημα ευθύνης, καταθέτουμε το έργο της δημοτικής περιόδου 2007–2010"

"Ο Δήμος που παραλάβαμε το 2007 ήταν ένας υπερχρεωμένος Δήμος"!
Φίλες και φίλοι,

Συμπληρώνονται τρεισήμισι χρόνια από την ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας για τη δημοτική περίοδο 2007-2010.Τρεισήμισι χρόνια δημιουργικής δουλειάς με στόχο ένα Δήμο ανοικτό στον κόσμο, πρότυπο καθημερινής λειτουργίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, με υψηλές υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προοπτικές.



Το όραμά μας ήταν και είναι συγκροτημένο και απτό. Θέλουμε για την Αλμωπία να ανοίξει στον κόσμο, να αναπτυχθεί οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά. Γι' αυτό παλέψαμε, γι' αυτό παλεύουμε, γι' αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.


Είναι αλήθεια ότι η χρονική συγκυρία δεν ήταν ευνοϊκή. Ο Δήμος που παραλάβαμε το 2007 ήταν ένας υπερχρεωμένος Δήμος. Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθυστέρησε. Τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιορίζοντας σημαντικά την υποστήριξη προς τους Δήμους και φυσικά εμείς δεν αποτελέσαμε εξαίρεση. Έτοιμα προς υλοποίηση προγράμματα, με ολοκληρωμένες μελέτες, με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, ακυρώθηκαν από την κεντρική διοίκηση της χώρας.


Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες αγωνιστήκαμε. Σήμερα καταθέτουμε το έργο μας, με την πεποίθηση ότι κάναμε το καθήκον μας στο ακέραιο.


Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, που πιθανώς είχαν και πολιτικό κόστος, αλλά αυτό δεν μας φόβισε ποτέ. Κεντρική πολιτική μας επιλογή ήταν να μη δανειστούμε ούτε ένα ευρώ. Η αποφυγή της πρόσθετης δανειακής επιβάρυνσης του Δήμου καθώς και η στρατηγική μείωσης του ήδη υπάρχοντος χρέους σήμερα αποδίδουν καρπούς. Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που είναι σε καλή δημοσιονομική κατάσταση. Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του Δήμου μας δίνει σήμερα περιθώρια ελευθερίας, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε στο μέλλον, συνετά και νοικοκυρεμένα, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρου του Δήμου Αλμωπίας και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Μαζί θα τα καταφέρουμε.


Με αίσθημα ευθύνης, καταθέτουμε το έργο της δημοτικής περιόδου 2007–2010. Η ανακύκλωση, οι μελέτες των βιολογικών καθαρισμών, οι σχολικές υποδομές, η διεύρυνση των υπηρεσιών στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική πολιτική ήταν βασικές μας επιλογές με στόχο την ποιότητα ζωής των δημοτών. Παράλληλα, η αναβάθμιση και η προβολή των εγκαταστάσεων των Λουτρών σε όλη την Ελλάδα αύξησε την προσέλευση επισκεπτών, δημιουργώντας ανάπτυξη σε ολόκληρο το Δήμο.


Σήμερα, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της συνένωσης του Δήμου Αριδαίας και του Δήμου Εξαπλατάνου σε ένα νέο, ακόμα μεγαλύτερο Δήμο, το Δήμο Αλμωπίας. Το βήμα αυτό είναι θετικό για μας, οι πολίτες της Αλμωπίας είμαστε πάντα ενωμένοι, με στενούς δεσμούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και ανθρώπινους. Για τη νέα δημοτική περίοδο είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Θα στηριχτούμε στο μέχρι σήμερα έργο μας και θα δουλέψουμε για το νέο Δήμο με προσήλωση, όραμα και μετρήσιμους στόχους.


Η Αλμωπία που οραματίζομαι είναι ανοικτή στον κόσμο, δυνατή, εύρωστη, προσφέροντας ποιότητα ζωής και σεβασμό στους πολίτες.


Σας ευχαριστώ
Πέτρος Ζέρζης