Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΘΕΜΑ ARIDAIA NEWS: S.O.S. εκπέμπει το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"

«Λουκέτο» επιδιώκουν να βάλουν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»!

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!

Ελέω Καλλικράτη και Μνημονίου είναι έτοιμοι να ρίξουν στον καιάδα ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από υποστήριξη και φροντίδα.
Ελλιπής έως ανύπαρκτη είναι η πρόνοια από την πλευρά της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχεται σε 110.000 χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών. Αιτία της απόφασης να πέσουν τίτλοι τέλους είναι σύμφωνα με πληροφορίες η λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ). Τόσο το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόγραμμα πρόνοιας, όσο και πολλά άλλα (π.χ. τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά.), έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων. Έτσι, η «Βοήθεια στο σπίτι» απειλείται με κατάρρευση, καθώς η χρηματοδότησή του λήγει τέλος Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη του, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχισή του. Η συγκεκριμένη κατάσταση συμπίπτει μάλιστα και με την αύξηση κατά 10% τον τελευταίο χρόνο των αιτήσεων ανθρώπων που ζητούν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες του προγράμματος, βλέποντάς το σαν «σανίδα σωτηρίας» μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Αν και οι δυσκολίες είναι πολλές, το πρόγραμμα έχει μεγάλη απήχηση και θεωρείται η δημοφιλέστερη κοινωνική υπηρεσία των δήμων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι 5.000 εργαζόμενοι (ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί) φροντίζουν συνολικά 110.000 ανήμπορους ανθρώπους, κάνοντας το έργο ακόμη πιο σπουδαίο.

Το ιστορικό - Πως ξεκίνησε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και τι προσφέρει!


Ως θεσμός ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1973 με νομοθετικό διάταγμα "περί προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων", που προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι για ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη από φροντίδα.
Το 1988 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε πιλοτικά το "Βοήθεια στο Σπίτι" στις περιοχές Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Κολωνό, Βοτανικό, Ακαδημία Πλάτωνος.
Το 1997 εφαρμόστηκε σε πιλοτική μορφή στον Δήμο Περιστερίου κι έναν χρόνο αργότερα αποφασίστηκε η επέκτασή του σε 102 δήμους με οργανωμένα ΚΑΠΗ. Το 2000 μέσα από το Β' ΚΠΣ δημιουργήθηκαν 183 Προγράμματα Κοινωνικής Μέριμνας, ενώ το Γ' ΚΠΣ βοήθησε στην επέκταση του προγράμματος και στους υπόλοιπους ΟΤΑ.
Σήμερα το "Βοήθεια στο Σπίτι" αναδεικνύεται η πιο δημοφιλής υπηρεσία παρεχόμενη από τους ΟΤΑ.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι:
* Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη.
* Ιατρική φροντίδα.
* Νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία.
* Μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών.
* Συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News