Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η ειδικός του Aridaia News για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Γράφει η Φουντουκίδου Αναστασία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος.
Για το Aridaia News!

16 Οκτώβρη – παγκόσμια ημέρα διατροφής, και ίσως μια καλή ευκαιρία για να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε εάν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στην διατροφή μας, στον τρόπο ζωής μας, και στα «μηνύματα» που μας στέλνει το σώμα μας.

Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες. Όλα αυτά ισχύουν γιατί μέσω της διατροφής, λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) αλλά και το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του.
Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, προσθέτοντας σ’ αυτό περιττά κιλά, αλλά και τον εγκέφαλο, επιδρώντας άμεσα στη γνωσιακή ικανότητα, το συναίσθημα, λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη διάθεση και τη δυνατότητα συγκέντρωσης.

«Η κατανάλωση τροφής δεν εγγυάται από μόνη της την καλή υγεία. Ο συνδυασμός διατροφής και σωματικής άσκησης συνιστά τη δίαιτα, η οποία αλληλεπιδρά με παράγοντες, όπως η εποχή, οι αλλαγές των ανέμων, η ηλικία του ατόμου και η οικογενειακή του κατάσταση. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε έλλειψη είτε στη διατροφή είτε στη σωματική άσκηση, το σώμα θα νοσήσει», Ιπποκράτης

Και ενώ κάποτε ο άνθρωπος κυνηγούσε την τροφή του, σήμερα η τροφή κυνηγά τον άνθρωπο με τα ελκυστικά τρόφιμα και με όπλα την ζάχαρη, το λίπος το αλάτι που δίνουν την γευστικότητα και την ψευδαίσθηση της απόλαυσης. Σε αυτή τη βιομηχανία τροφίμων που οδηγεί σε ένα πλούσιο ποσοτικό διατροφικό γίγνεσθαι το να προσπαθεί κανείς να τραφεί υγιεινά, είναι σαν να προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα τσουνάμι!

Η μόνη λύση; Η συνηδειτοποίηση της κατάστασης, η πνευματική κρίση, η σκέψη και η αλλαγή στάσης ως προς τον τρόπο ζωής!

Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής έχοντας ως πρότυπο την μεσογειακή δίαιτα, αναλογιστείτε πως με τον όρο «υγιεινό» δεν αναφερόμαστε μόνο στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε αλλά και στην ποσότητα αυτών!

Διαβάζετε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης των προϊόντων που πρόκειται να καταναλώσετε, αναγράφουν τα διατροφικά στοιχεία που υπάρχουν στο τρόφιμο και πώς η κάθε μερίδα συνεισφέρει στην ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Αποφύγετε, την ζάχαρη το αλάτι και τα λιπαρά, όχι μόνο αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά και ως πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Απαραίτητο κομμάτι στην συνολική αλλαγή στάσης ζωής είναι και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Ασκηθείτε. Επιλέξτε ένα άθλημα που σας ταιριάζει (για να έχετε λιγότερες πιθανότητες να σταματήσετε έπειτα από λίγο...). περπατήστε στην φύση, κάντε διάδρομο ακούγοντας μουσική, συμμετέχετε σε γκρουπ όπως χορευτικά συγκροτήματα, αερόμπικ, τένις, πιλάτες κ.α. Μη χρησιμοποιείτε συχνά τον ανελκυστήρα.
Συνειδητοποιήστε πόσες ώρες μπορεί να είστε καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή και κάντε κάτι για να αλλάξετε αυτή την κατάσταση.
Τέλος, έστω και αν αυτό ακούγεται ανεδαφικό με δεδομένες τις συνθήκες της ζωής μας, προσπαθήστε να ελαττώσετε το άγχος.

Προσπάθησε να αλλάξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News