Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Γιώργου Πασχαλίδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»!!

1. Κύριε Πασχαλίδη, ήσασταν από τους πρώτους που υποστηρίζατε με σθένος και το θάρρος που χρειαζόταν πριν από δέκα χρόνια το θεσμό της αιρετής περιφέρειας. Και ως πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυσλειτουργίες του σημερινού μοντέλου. Τι λοιπόν μπορεί να αλλάξει στη Θεσσαλονίκη από την πρώτη Ιανουαρίου;

Υποστηρίζω από τον Μάιο του 2000 στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Χαλκιδική την ανάγκη δημιουργίας αιρετής περιφέρειας, καθώς και την θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. «Ο Καλλικράτης» ανοίγει καινούριους δρόμους για την επιτυχή εφαρμογή αυτού του μοντέλου αυτοδιοίκησης σε εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει στη Θεσσαλονίκη είναι μια νέα γεωμετρία ανάπτυξης στο τρίγωνο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Βρυξέλλες με μια συνέργια της αιρετής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και της κυβερνητικής δομής που βρίσκεται εγκατεστημένη στην πόλη. Το ζήτημα της Θεσσαλονίκης είναι κατ εξοχήν πολιτικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

2. Κληθήκατε να μπείτε στη μάχη αργά, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές σε τι ευελπιστείτε;

Εντάχθηκα σε μια συλλογικότητα, με μια ενότητα αρχών και στόχων που εκφράζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης. Βλέπουμε τη νίκη. Βρίσκομαι σε μια δύσκολη αποστολή. Ο χρόνος είναι συγκεκριμένος. Περίπου ένας μήνας, 4 εβδομάδες, 28 μέρες, χιλιάδες δευτερόλεπτα.

3. To come back στην Αυτοδιοίκηση, είναι η δικαίωση που περιμένατε, μετά την περιπέτεια των λευκών ψηφοδελτίων στις εκλογές του 2004;

Έζησα μέχρι τέλους την βαρβαρότητα του δικαστικού πραξικοπήματος, βρέθηκα παράνομα έξω από το κοινοβούλιο τον Μάιο του 2005, κέρδισα την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραχώρησα την θέση μου στο ψηφοδέλτιο του 2009 στο όνομα της χρήσιμης ανανέωσης, έφυγα από τα εύκολα, επιστρέφω στα δύσκολα. Η δικαίωση είναι μια υπόθεση που αφορά το τελευταίο κεφάλαιο μιας πορείας που συνεχίζεται.

4. Η υποψηφιότητα σας στη θέση του αντιπεριφερειάρχη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη που υποστηρίζει ότι στο συγκεκριμένο πόστο χρειαζόταν στέλεχος από αυτή την περιοχή, ενώ από την άλλη τείνει να αφυπνίσει ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις που αφορούν ομαδοποιήσεις του παρελθόντος. Τι απαντάτε;

Υπάρχουν πράγματι πολλά τοπικά αξιόλογα στελέχη στην περιοχή της ευρύτερης Θεσσαλονίκης. Προφανώς η επιλογή του προσώπου μου, έγινε από όσους έχουν συνολική εικόνα των πραγμάτων, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους. Σε κάθε περίπτωση ανταποκρίθηκα σε ένα προσκλητήριο αγώνα, ήρθα να βοηθήσω και όχι να δημιουργήσω προβλήματα. Ήρθα να εργαστώ με συναγωνιστές σε ένα μέτωπο ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη. Σε ότι αφορά τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος αντιλαμβάνομαι την πολιτική σαν μια σύνθεση διαφορετικών απόψεων, σε ένα κράμα ιδεολογίας και αποτελεσματικότητας. Θεωρώ πως είναι κοινή η μοίρα της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης με τους περιφερειακούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια όνειρα. Θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη, θέλουμε δουλειά για όλους, πρόνοια για όσους την χρειάζονται. Ποια είναι η δική μου σχέση με την πόλη; Έχω ζήσει περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου στη Θεσσαλονίκη, το πατρικό μου είναι στην πλατεία Ναυαρίνου. Σπουδές, Πολυτεχνείο, επάγγελμα στη Κομνηνών, ΥΑΣΒΕ μετά το σεισμό του ’78, ΥΜΑΘ, στρατηγικό σχέδιο 2002, διεκδίκηση EXPO, Σύνοδος Κορυφής 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News