Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Σε εξέλιξη η διάσωση των μεταλλωρύχων

Ώρα 2:20: Ξεκίνησε η διαδικασία απεγκλωβισμού του δέκατου μεταλλωρύχου.Ώρα 1:55: Ανέβηκε στην επιφάνεια ο ένατος μεταλλωρύχος, Μάριο Γκόμεζ, ο οποίος, μάλιστα, αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Ώρα 1:35: Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τον ένατο μεταλλωρύχο.

Ώρα 12:55: Βγήκε στην επιφάνεια και ο όγδοος μεταλλωρύχος, Κλάούντιο Γιάνεζ.


Ώρα 12:35: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης για τον όγδοο μεταλλωρύχο, τον 34χρονο Κλάούντιο Γιάνεζ.


Ώρα 12:15 Ανέβηκε στην επιφάνεια της γης ο έβδομος μεταλλωρύχος


Ώρα 12:00: Ξεκίνησε η διαδικασία απεγκλωβισμού για τον έβδομο μεταλλωρύχο, Χοσέ Οχέιδα, ο οποίος πάσχει από διαβήτη.


Ώρα 11.30: Ανέβηκε στην επιφάνεια ο Οσμάν Αράγια, έκτος -κατα σειρά- μεταλλωρύχος


Ώρα 11:20: Ξεκινάει για την επιφάνεια ο έκτος μεταλλωρύχος.


Ώρα 11: 05: Έφτασε στη στοά η κάψουλα για να απεγκλωβιστεί ο έκτος μεταλλωρύχος.


Ώρα 10: 35: Μετα τις εργασίες συντήρησης, κατεβαίνει η κάψουλα για να παραλάβει τον έκτο μεταλλωρύχο, Οσμάν Αράγια.


Ώρα 10.05: Βγήκε στην επιφάνεια ο νεώτερος μεταλλωρύχος, ο 19χρονός Τζίμι Σάντζεθ.


Ώρα 9:50: Ξεκινάει για την επιφάνεια ο πέμπτος μεταλλωρύχος.


Ώρα 09:25: Η κάψουλα ξανακατεβαίνει προκειμένου να μεταφέρει τον επόμενο μεταλλωρύχο, τον Τζίμι Σάντζεθ.


Ώρα 09:05: Βγήκε στην επιφάνεια και ο τέταρτος μεταλλωρύχος, Κάρλος Μαμάνι.


Ώρα 08:25 Κατεβαίνει η κάψουλα για να παραλάβει τον τέταρτο μεταλλωρύχο.


Ώρα 08:10: Ανέβηκε στην επιφάνεια ο τρίτος μεταλλωρύχος.


Ώρα 07:40: Ξεκινάει για την επιφάνεια ο τρίτος μεταλλωρύχος, ο Χουάν Ιλιάνες


Ώρα 07:25: Η κάψουλα ξανακατεβαίνει προκειμένου να μεταφέρει τον επόμενο μεταλλωρύχο


Ώρα 07:10: Βγήκε στην επιφάνεια και ο δεύτερος μεταλλωρύχος.


Ώρα 06:55: Ξεκίνησε για την επιφάνεια ο δεύτερος μεταλλωρύχος.


Ώρα 06:45: Έφτασε στη στοά ο δεύτερος διασώστης. Ο δεύτερος μεταλλωρύχος που θα απεγκλωβιστεί είναι ο Μάριο Σεπούλβεδα.


Ώρα 06:25: Ξεκίνησε η επιχείρηση για τον δεύτερο απεγκλωβισμό.


Ώρα 06:11: Έφτασε στην επιφάνεια ο πρώτος μεταλλωρύχος. Οι σειρήνες ηχούν σε όλο το Camp Esperantza. Ο γιός και η γυναίκα του Αβάλος ξεσπούν σε κλάματα. Παγκόσμια συγκίνηση για τον επιτυχή απεγκλωβισμό.


Ώρα 05:53: Ξεκίνησε η ανέλκυση του πρώτου μεταλλωρύχου, του Φλορένσιο Αβάλος. Ο γιός του τον περιμένει στην επιφάνεια μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο "σημείο μηδέν". Περίπου 1.500 ρεπόρτερ από 39 χώρες καλύπτουν το γεγονός. Οι στιγμές είναι ιστορικές.


Ώρα 05:35: Ο "Φοίνικας" έφτασε στη στοά. Οι ίδιοι οι μεταλλωρύχοι βιντεοσκοπούν την διάσωση. Οι συγγενείς τραγουδούν. Υπενθυμίζεται ότι οι θερμοκρασίες μέσα στη στοά φτάνουν τους 33 βαθμούς Κελσίου. Λεπτό προς λεπτό ο απεγκλωβισμός.


Ώρα 05:15: Ξεκινά η καθέλκυση με τον διασώστη Μανουέλ Γκονζάλες στον "Φοίνικα". Ουσιαστικά τώρα αρχίζει το μεγάλο έργο της διάσωσης. Ο πρόεδρος Πινιέρα έκανε το σήμα της νίκης στον διασώστη. Σε λίγα λεπτά θα έχουμε τον πρώτο απεγκλωβισμό.


Ώρα 05:10: Ο πρώτος διασώστης, επιβιβάζεται στον "Φοίνικα". Γίνεται ο τελικός έλεγχος στις φιάλες οξυγόνου. Δίνονται οι τελευταίες οδηγίες από τον αρχιμηχανικό της επιχείρησης. Σε περίπου μισή ώρα με σαρανταπέντε λεπτά θα δούμε τον πρώτο μεταλλωρύχο στην επιφάνεια της γης, ο οποίος είναι ο Φλορένσιο Αβάλος, η «ψυχή» των εγκλωβισμένων. Ο πρόεδρος Πινιέρα μαζί με τη σύζυγό του βρίσκεται πάνω από το "σημείο μηδεν".


Ώρα 04:56: Ξεκίνησε η δοκιμαστική ανέλκυση. Κορυφώνεται αγωνία, καθώς στις προηγούμενες δοκιμαστικές καθελκύσεις είχαν παρουσιαστεί κάποια προβλήματα, τα οποία ωστόστο ξεπεράστηκαν.


Ώρα 04:50: Ο "Φοίνικας" έφτασε στο επιθυμητό βάθος, δήλαδή τα 622 μέτρα. Ο πρόεδρος της Χιλής κάθεται μαζί με τους συγγενείς των εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων, τους αγκαλιάζει και τους δίνει κουράγιο.


Ώρα 04:15: Ξεκίνησε η δοκιμαστική καθέλκυση του κλωβού, στον οποίο τα συνεργεία έδωσαν το όνομα "Φοίνικας". Μεγάλη η αγωνία για τους συγγενείς των εγκλωβισμένων. Ο κόσμος με τραγούδια και συνθήματα εμψυχώνει τα σωστικά συνεργεία. Ο πρόεδρος της Χιλής επιβλέπει συνέχεια τις εργασίες και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "Σήμερα η Χιλή ζεί το δικό της Πάσχα", το δικό της "πέρασμα".


Ώρα 03:45: Άρχισαν οι τελικές προετοιμασίες για την διάσωση με την κάθοδο μιας δοκιμαστικής κάψουλας στην δίοδο από την οποία θα βγουν σε λίγο.


Όταν οι χειριστές των καλωδίων έχουν συνηθίσει τη λειτουργία της κάψουλας και είναι έτοιμοι, ένας διασώστης θα επιβιβαστεί στον μεταλλικό κλωβό, πλάτους 54 εκατοστών, και θα ταξιδέψει 622 μέτρα ως τη στοά όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι για να βοηθήσει τους εργάτες να ετοιμαστούν για την άνοδό τους, έναν προς έναν.


Ώρα 03.00: Στις 4.00 ώρα Ελλάδας ξεκινά η επιχείρηση της επιστροφής των 33 μεταλλωρύχων στην επιφάνεια της γης,ανακοίνωσε ο υπουργός ορυχείων Λόρενς Γκολμπόρνε.


Η κυβέρνηση της Χιλής είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η επιχείρηση για την επιστροφή των 33 στην επιφάνεια της γης θα άρχιζε τις 2.00 ώρα Ελλάδας.


Το χρονικό της επιχείρησης


Ύστερα από 68 ημέρες παραμονής στα έγκατα της Γης, έφτασε η στιγμή για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων, που παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου σε ορυχείο χαλκού μέσα στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.


Οι χιλιανοί διασώστες και οι μηχανικοί που εποπτεύουν τη δύσκολη εργασία της ανάβασης των 33 μεταλλωρύχων στην επιφάνεια της γης είχαν ανακοινώσει ότι γύρω στα μεσάνυχτα, θα έχουν ανεβάσει τουλάχιστον τον πρώτο εγκλωβισμένο και ότι η εργασία τους θα συνεχιστεί χωρίς προσκόμματα και δυσκολίες μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια όλοι.


"Ελπίζουμε ότι λίγα δευτερόλεπτα πριν λήξει η ημέρα θα έχουμε ανεβάσει τον πρώτο από τους 33 μεταλλωρύχους", είχε δηλώσει στον Τύπο ο υπουργός Ορυχείων της Χιλής Λόρενς Γκόλμπορν, που βρίσκεται στο ορυχείο του Σαν Χοσέ μαζί με πολλούς αξιωματούχους και χιλιάδες πολίτες που αναμένουν το θαύμα.


Παρών στην επιχείρηση διάσωσης θα είναι και ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινέρα, ενώ αναμένεται και η άφιξη του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.


Ο πρόεδρος Πινέρα, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν όλον αυτόν τον καιρό στις διαδικασίες διάσωσης των μεταλλωρύχων και τόνισε ότι η Χιλή, έδειξε με αυτόν τον τρόπο, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Το σχέδιο της διάσωσης


Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κατέλθει πρώτα ένας εξειδικευμένος γιατρός, ο οποίος και θα αποφασίσει τη σειρά που θα ακολουθηθεί για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων.


Επίσης οι μεταλλωρύχοι θα εξοπλιστούν με ειδικά γυαλιά για την προστασία από τις ακτίνες του ηλίου, λόγω της πολύμηνης παραμονής τους στο σκοτάδι.


Παράλληλα, θα φορέσουν στολές για τυχόν κρούσματα υποθερμίας, ενώ κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης, θα υπάρχουν αισθητήρες μέτρησης και εποπτείας των ζωτικών λειτουργιών των μεταλλωρύχων.


Σημειώνεται ότι η άνοδος αυτή καθ’ εαυτή του κάθε μεταλλωρύχου θα πάρει 15 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, συνολικά μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.


Περίπου 4.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι, έχουν συγκεντρωθεί έξω το ορυχείο Σαν Χοσέ για να παρακολουθήσουν την τελευταία φάση της διάσωσης των μεταλλωρύχων.


Η σειρά διάσωσης των μεταλλωρύχων


Ο πρώτος μεταλλωρύχος που θα μεταφερθεί στην επιφάνεια της γης με τον ειδικό μεταλλικό κλωβό είναι ο Φλορένσιο Αβάλος 31 ετών ο οποίος είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της ομάδας και χαρακτηρίζεται ως η «ψυχή» της, καθώς έδινε κουράγιο στους υπόλοιπους.


Ο Αβάλος επέδειξε επίσης τεράστια επικοινωνιακή ικανότητα και λειτούργησε ως ο κάμεραμαν για τη μετάδωση των βίντεο μέσα από τα κατάβαθα του ορυχείου σε ολόκληρο τον Κόσμο.


Ο δεύτερος θα είναι ένας ακόμα εξαιρετικός στην επικοινωνία μεταλλωρύχος που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδώσεις. Πρόκειται για τον 39χρονο Μάριο Σεπούλβεδα.


Ο Σεπούλβεδα αναμένεται ότι θα απευθυνθεί και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μόλις βρεθεί στην επιφάνεια.


Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρώτος που θα ανασυρθεί, ο Αβάλος, πρόκειται να συγκεντρώνει πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πορείας των 622 μέτρων από τα βάθη της γης στην επιφάνεια, πληροφορίες που θα είναι ζωτικής σημασίας και για τους υπόλοιπους 32 συναδέλφους του που να ανασυρθούν στη συνέχεια.


" Είμαι πανευτυχής που ο γιος μου θα είναι ο πρώτος, πρόκειται για τιμή" δήλωσε ο πατέρας του Αλφόνσο Αβάλος.


Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Φλορένσιο Αβάλος ήταν ένας από τους προϊσταμένους των μεταλλωρύχων όταν παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου από την κατάρρευση των στοών του ορυχείου.


Ωστόσο ποτέ κατά το παρελθόν δεν είχε οποιοδήποτε ατύχημα και επανειλημμένα είχε παραπονεθεί για την κακή κατάσταση του ορυχείου. Συχνά ακούγονταν τριγμοί, έλεγε. Αλλά παρέμεινε πιστός στην εργασία του.


Επίσης φρόντιζε πάρα πολύ το νεότερο αδελφό του Ρενάν, 23 χρόνων.


Αυτός που πρόκειται να ασασυρθεί τρίτος κατά σειρά θα είναι ο Χουάν Ιλάνες, 52 χρόνων και ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 χρόνων ο μοναδικός μη Χιλιανός μεταξύ των 33.


Δύο μεταλλωρύχοι που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα προηγηθούν.


Η σειρά που οι μεταλλωρύχοι θα ανασύρονται στην επιφάνεια έχει καθοριστεί σαφώς αλλά οι διασώστες έχουν το δικαίωμα να την αλλάξουν εάν εκτιμήσουν ότι θα είναι προς όφελος της επιχείρησης.


---
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News