Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

«Τα σχολεία ξεκίνησαν… και για τους γονείς»

Η σχολική χρονιά ήδη άρχισε και τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά ξεκίνησαν με όνειρό τους φέτος να έχουν καλή επίδοση.
Είναι μια απόφαση που παίρνουν οι μαθητές κάθε Σεπτέμβρη. Συνήθως όμως κάπου στην πορεία, κάπου στη διάρκεια της χρονιάς παραιτούνται της προσπάθειάς τους για διάφορους λόγους. Τότε οι γονείς απογοητεύονται από τη μη επίτευξη των ονείρων τους για τα παιδιά τους. Τα παιδιά από την άλλη νιώθουν πως απογοητεύουν τους γονείς και επιπλέον χάνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Ως αποτέλεσμα έρχονται οι καυγάδες μεταξύ τους. Κι όλα αυτά γιατί και οι μεν αλλά και οι δε στηρίχθηκαν μόνο στην επιθυμία τους χωρίς να προχωρήσουν στην οργάνωση των τρόπων που θα το πετύχουν αυτό.
Στον αγώνα, λοιπόν, της παιδείας οι μαθητές καλούνται να επιδεικνύουν υπομονή, επιμονή και αγάπη για το σχολείο και τη μόρφωσή τους. Όση όμως κι αν είναι η προσπάθειά τους και η καλή τους διάθεση, μπορούν εύκολα να χάσουν την πορεία τους αν δεν έχουν τη στήριξη των γονιών τους. Άλλωστε, η παιδεία και η μόρφωση του παιδιού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γενικότερης ανατροφής του.
Είναι πάρα πολλοί οι γονείς που -πολύ σωστά- κατά τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, κάθονται μαζί με τα παιδιά τους βοηθώντας τα να διαβάσουν. Για την ακρίβεια κάνουν ένα ακόμα πιο σημαντικό έργο. Τους μαθαίνουν πώς να οργανώνουν το διάβασμά τους. Με ποιον τρόπο μπορούν τις άγνωστες πληροφορίες των βιβλίων να τις κάνουν γνώσεις τους. Για αυτό και οι περισσότεροι ασχολούνται με ζήλο και επιμέλεια με το διάβασμα των παιδιών τους.
Για να γίνει όμως αυτή η διαδικασία πιο αποδοτική χρειάζονται δυο ακόμα χαρακτηριστικά.
Αφενός να μάθουν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τη μάθηση ως διαδικασία που θα τους χαρίσει δεξιότητες και γνώσεις για τη ζωή. Να τη βλέπουν δηλαδή ως κάτι χρήσιμο. Να αρχίσουν να την αγαπούν (και όχι να τη νιώθουν σα δουλειά από την οποία δεν κερδίζουν τίποτα). Αυτό όμως μπορεί να είναι εφικτό μόνο αν οι ίδιοι οι γονείς το πιστέψουν πρώτοι.
Αφετέρου, επειδή το διάβασμα είναι μια πνευματική διαδικασία απαιτεί καθαρό νου. Συνεπώς τις καλύτερες ώρες για αυτό το σκοπό αποτελούν αυτές μετά από σύντομη ξεκούραση- αν χρειάζεται- σίγουρα όμως πριν τις λοιπές δραστηριότητες που καταναλώνουν τις εναπομείναντες δυνάμεις των παιδιών. Άλλωστε αν έχουν διαβάσει πριν τις εξωσχολικές δραστηριότητες, μετά από αυτές θα μπορούν να ξεκουράζονται, να παίζουν και να χαλαρώνουν, κάτι που σίγουρα το έχουν ανάγκη.
Οι γονείς όμως οφείλουν να έχουν και κάποια άλλα σημεία στο νου τους. Σε μια καθημερινή προσπάθεια προς ένα στόχο, η οποία μάλιστα διαρκεί χρόνια είναι αυτονόητο πως θα υπάρχουν καλές και άσχημες μέρες, καλοί και κακοί βαθμοί, επιτυχίες και αποτυχίες. Σε μια τέτοια πορεία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλες τις εκδοχές. Να μην αποπαίρνουν τα παιδιά τους για το χαμηλότερο βαθμό που πήραν αλλά να επισημαίνουν πως την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα και να προτρέπουν τα παιδιά τους να βρουν και να καλύψουν το μαθησιακό κενό, αν αυτή είναι η αιτία. Να τους δείχνουν πως ειλικρινά πιστεύουν πως μπορούν και καλυτέρα.
Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν και οι σχέσεις γονέων –παιδιών καθώς τα παιδιά θα αισθάνονται πως οι γονείς τα καταλαβαίνουν και θα τους ανοίγονται περισσότερο. Έτσι και οι γονείς θα μένουν ευχαριστημένοι..
Βοηθάει το να κατανοούν πως αυτό που στους ενήλικες φαίνεται εύκολο, αφού ήδη το ξέρουν, για τα παιδιά τους είναι καινούριο και δύσκολο. Έτσι δε θα χάνουν την πίστη τους στα παιδιά τους και αυτά θα αντιμετωπίζουν το άγνωστο αποδοτικότερα.
Επιπλέον θα είναι χρήσιμη η ανά διαστήματα εκτίμηση των ικανοτήτων των παιδιών ώστε να αποφεύγονται οι απογοητεύσεις και οι επερχόμενοι καυγάδες. Άλλωστε η επιτυχία είναι μια έννοια που παίρνει τη μορφή και τη βαρύτητα που της δίνουμε. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές κατευθύνσεις που μπορεί κάποιος να πάρει στη ζωή του και να είναι εξίσου επιτυχημένος, ευτυχής και ευγενής άνθρωπος.
Στη διαδικασία αυτή όμως οι γονείς δε χρειάζεται να είναι μόνοι. Η συνεργασία με τους δασκάλους των παιδιών τους μπορεί να αποβεί πολύ βοηθητική και χρήσιμη.


Πολλές ευχές για καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όλους τους γονείς.


Η ψυχολόγος του ΚΕ.Φ.Ο.
του δήμου Αριδαίας
Λαζαρίδου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News