Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Γ.Καρασμάνης: "Αποζημιώστε τώρα από τον ΕΛΓΑ τους βαμβακοπαραγωγούς για το πράσινο σκουλήκι"

Το μεγάλο θέμα των καταστροφών στη βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης με Επίκαιρη Ερώτηση η οποία συζητήθηκε χθες το απόγευμα (12-10-2010). Ο Γιώργος Καρασμάνης ανέδειξε το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής, τόνισε ιδιαίτερα ότι πλήττονται οι βαμβακοκαλλιεργητές του νομού Πέλλας και το σημαντικότερο κατέδειξε με στοιχεία ότι το αίτιο ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Χειμώνα και της Άνοιξης.
Κατέθεσε στοιχεία ότι τα αίτια αυτά καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιβάλει την αποζημίωση αυτών των ανθρώπων από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ.
Σε ότι αφορά στη συνδεδεμένη επιδότηση, η κυβέρνηση ας μη παραπλανά τους βαμβακοπαραγωγούς, ο κανονισμός είναι σαφής: όταν η καλλιέργεια και η συγκομιδή του βαμβακιού γίνεται υπο κανονικές συνθήκες ο βαμβακοκαλλιεργητής δικαιούται να εισπράξει στο σύνολό της την κοινοτική επιδότηση.
Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία των παρεμβάσεων του Γιώργου Καρασμάνη και των απαντήσεων του υφυπουργού, όπως καταγράφηκαν στα επίσημα πρακτικά της Βουλής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: … Το πρόβλημα που θα συζητήσουμε σήμερα είναι αυτό που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη, η νευραλγικότερη τάξη της κοινωνίας μας, οι βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μάστιγα του πράσινου παράσιτου που καταστρέφει την παραγωγή τους, τη σοδειά τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει φιλότιμες προσπάθειες, έχουν επιδοθεί σε συστηματικούς ψεκασμούς με δαπανηρά φάρμακα, τα οποία έχουν πληρώσει από την τσέπη τους, ωστόσο, όμως, δεν έχουν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και η ζημιά είναι εμφανέστατη.
Σας ερωτώ, κύριε Υφυπουργέ, τι θα κάνετε με αυτούς τους ανθρώπους. Πώς θα τους αποζημιώσετε; Μέσω ΕΛΓΑ; Μέσω ΠΣΕΑ; Μάλλον, αυτό διαφαίνεται από όσα έχει πει μέχρι στιγμής ο κ. Σκανδαλίδης.
Εάν τους αποζημιώσετε μέσα από τα ΠΣΕΑ είναι πενταροδεκάρες, είναι ψίχουλα και σε καμιά περίπτωση δεν αποζημιώνεται ούτε το ελάχιστο μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί, διότι -όπως θα έχετε ενημερωθεί- ο συντελεστής αποζημίωσης των ΠΣΕΑ είναι χαμηλότερος κατά 35% σε σύγκριση με εκείνον του ΕΛΓΑ και θα υπάρξουν παραγωγοί, οι οποίοι θα αποκλεισθούν από τις αποζημιώσεις, λόγω του ότι ενδεχομένως να έχουν κάποιο εξωγεωργικό εισόδημα ή δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, τους οποίους απαιτούν οι κανονισμοί. Και το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι αποζημιώσεις που θα δοθούν, αυτά τα ψίχουλα από τα ΠΣΕΑ, θα τα δώσετε με μεγάλη καθυστέρηση
Σας ερωτώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τι θα πράξετε με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνιούν, βρίσκονται σε απόγνωση, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και σε ορισμένες περιπτώσεις να μηδενίζεται. Πώς, λοιπόν, αυτοί και οι οικογένειές τους θα επιβιώσουν; Σ’ αυτήν την απόγνωση βρίσκονται και σας ρωτώ ευθέως, τι θα πράξετε γι’ αυτό το σοβαρό θέμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ:(Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): … θέλω να σας πω -και να γνωρίζετε- ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επισκεφτεί το σύνολο των περιοχών της χώρας που παράγουν βαμβάκι. Έχει κουβεντιάσει με βαμβακοπαραγωγούς. Γνωρίζει το πρόβλημα και έχει και άμεση ενημέρωση από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο, πάντως, δεν είναι στη διάσταση που εσείς θέτετε με την ερώτησή σας.
Εμείς θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε και εσάς και το Σώμα, αλλά κυρίως τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, ότι αυτό που θα κάνουμε είναι να τους διασφαλίσουμε το εισόδημα. Και αυτό θέλω να το πω ρητά και κατηγορηματικά, διότι -όπως γνωρίζετε- το εισόδημα του βαμβακοπαραγωγού έχει ορισμένους συντελεστές, που είναι –το αναφέρετε στην ερώτησή σας- η ενιαία ενίσχυση, συνδεμένη και αποσυνδεδεμένη, η εμπορική τιμή και η κάλυψη της ζημιάς.
Θέλω να σας πω ότι σε ό,τι αφορά το μέρος του εισοδήματος που συνδέεται με την παράδοση του προϊόντος και την καταβολή της συνδεμένης ενίσχυσης, έχουμε δηλώσει δημοσίως –και το επαναλαμβάνω- ότι θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να καταβληθεί στους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεμένη ενίσχυση γιατί ξέρουμε ότι είναι ένα σημαντικό ποσό του εισοδήματος. Και θέλω να στείλω το μήνυμα σε ορισμένους που πιστεύουν ότι με μηδενικές παραδόσεις θα πάρουν τη συνδεμένη, ότι εάν οι μηδενικές παραδόσεις έχουν να κάνουν με πραγματικές ζημιές, ναι, μπορούν να την πάρουν, εάν πρόκειται, όμως, για τη συνήθη πρακτική ορισμένων που θέλουν να ξεγελούν το κράτος και τις υπηρεσίες του, έχουμε δειγματοληψίες που λένε ότι υπάρχουν και ακαλλιέργητα χωράφια. …
Εμείς θα εξατομικεύσουμε τις ζημιές με βάση τα στοιχεία της εισκόμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και με βάση τα στατιστικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ και με βάση αυτήν την εξατομίκευση, θα προχωρήσουμε σε αποκατάσταση του εισοδήματος που χάνεται. Θα είμαστε έτοιμοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πούμε στους αγρότες μας με πάρα πολύ λεπτομερή τρόπο πώς θα γίνει αυτό, ώστε να ξέρουν τι χρήματα θα πάρουν και πότε θα τα πάρουν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή. Εγώ δεν έκανα καμία κριτική στην πρωτολογία μου. Απλώς είπα ότι είναι ένα Υπουργείο δύσκολο και έχει πολλά προβλήματα. Ελπίζω, λοιπόν, με τις ικανότητες που έχετε, να επιλύσετε πολλά απ’ αυτά τα προβλήματα. …
Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που εγώ έχω εκλάβει και είναι θετικό για μένα, είναι ότι λέτε ότι θα απολαύσουν ένα εισόδημα, γιατί όπως έχει πει και ο κ. Σκανδαλίδης, υπάρχουν καλές τιμές. Τι να τις κάνω τις καλές τιμές, κύριε Υπουργέ, όταν δεν υπάρχει παραγωγή; Γι’ αυτό και συζητάμε σήμερα. Δεν υπάρχει παραγωγή. Δεν είστε από βαμβακοπαραγωγική περιοχή και εσείς και ο κ. Σκανδαλίδης, για να διαπιστώσετε το μέγεθος και την έκταση της ζημίας.
Εγώ θα καταθέσω την προσωπική μου εκτίμηση για το Νομό μου, την Πέλλα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χωράφια δεν θα αποδώσουν ούτε ένα κιλό! Και σας ερωτώ ευθέως, κύριε Υπουργέ, κάνοντας ένα απλό συγκεκριμένο ερώτημα: Τι θα κάνετε μ’ αυτούς τους παραγωγούς; Πώς θα τους αποζημιώσετε;
Λέτε ότι θα τους δώσετε τη συνδεδεμένη επιδότηση. Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά έχω εδώ στα χέρια μου τον Κανονισμό που λέει στο άρθρο 6 ότι αν οι παραγωγοί καλλιεργούν και συγκομίζουν υπό κανονικές συνθήκες, έχουν το δικαίωμα να πάρουν την ενίσχυση, την επιδότηση, τη συνδεδεμένη.
Δεν είχαμε κανονικές συνθήκες! Είχαμε αντίξοες συνθήκες με το πράσινο σκουλήκι και με τις υπερβολικές βροχοπτώσεις που έχουμε αυτήν την περίοδο. Συνεπώς, οι συνθήκες ήταν αντίξοες και δικαιούνται τη συνδεδεμένη! Αν προσκομίσουν, δηλαδή, το εκτιμητήριο του ΕΛΓΑ, τη βεβαίωση του ΕΛΓΑ, θα πάρουν τη συνδεδεμένη!

Το ερώτημα είναι, κύριε Υπουργέ, τι θα κάνετε με τους παραγωγούς που ενώ είχαν μέση παραγωγή κάθε χρόνο τριακόσια με τετρακόσια κιλά, φέτος βλέπουν να έχουν παραγωγή σαράντα, ογδόντα, εκατόν σαράντα, διακόσια κιλά! Αυτήν την υπολειπόμενη ποσότητα, πώς θα την αποζημιώσετε; Με πενταροδεκάρες; Ρωτήστε τους τεχνοκράτες του ΕΛΓΑ! Θα σας πουν την τελική τους εκτίμηση, ότι δηλαδή αν δοθούν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ, θα δοθούν 8,5 ευρώ το στρέμμα!
Ένας βαμβακοπαραγωγός που καλλιέργησε εκατό στρέμματα, θα πάρει 850 ευρώ, κύριε Υφυπουργέ! Πείτε μου πού να τα πρωτοδώσει, πού να τα πρωτοκολλήσει! Να τα δώσει στο βαμβακόσπορο; Να δώσει στους πέντε-έξι ψεκασμούς που έχει κάνει και που κοστίζουν 5.000 ευρώ; Να πληρωθεί ο ιδρώτας του, ο κόπος του; Να συντηρήσει την οικογένειά του; Πείτε μου, κύριε Υπουργέ!

Και πέραν αυτού, ρωτήστε και παλιούς βαμβακοπαραγωγούς! Θα σας πουν ότι αυτό το φαινόμενο, αυτή η μεγάλη ζημιά δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ! Και το 1968 και το 1983 υπήρχαν ζημιές από παρόμοιο φαινόμενο, αλλά όχι σ’ αυτό το μέγεθος και σ’ αυτήν την έκταση! Και το πρόβλημα επιτείνεται, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν τώρα! Επί δεκαπέντε μέρες υπάρχουν συνεχείς βροχοπτώσεις!
Καλύτερα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, ρωτήστε τους τεχνοκράτες του ΕΛΓΑ από πού, πώς και πόσο θα τους αποζημιώσετε.
Εγώ θα σας καταθέσω δύο παραμέτρους ως υστερόγραφο. Η μία αφορά επιστημονικές μελέτες που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο από καθηγητές της εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι αυτή η πράσινη μάστιγα αυτού του εντόμου προέρχεται από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα και της περασμένης άνοιξης. Άρα, λοιπόν, αμέσως-αμέσως υπάρχει η αιτία, είναι η βροχόπτωση!
Το δεύτερο που έχω να σας πω είναι ότι πριν από ένα μήνα ψηφίσαμε ένα νόμο, το ν. 3877, που στο άρθρο 5 ορίζει –εδώ το έχω και αυτό- ότι συμπεριλαμβάνονται οι εντομολογικές και οι φυτοπαθολογικές προσβολές των καλλιεργειών από καταστροφικού τύπου ζημιές λόγω του περιορισμού της έντασης των φυτοφαρμάκων για λόγους δημόσιας υγείας.
Άρα, λοιπόν, έχετε το νομοθετικό πλαίσιο και μπορείτε να πάρετε απόφαση να τους αποζημιώσετε μέσω ΕΛΓΑ! Εάν τους αποζημιώσετε μέσω ΠΣΕΑ, θα παρανομήσετε! Και δεν βοηθάτε τους παραγωγούς! Θα τους αδικήσετε! Και θα βρεθείτε μπροστά στην αγανάκτηση και την οργή των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι, όπως ξέρετε, είναι δεκάδες χιλιάδες!
Συνεπώς, κύριε Υπουργέ, η αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ είναι μονόδρομος. Δώστε την ελπίδα ζωής σ’ αυτές τις δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς και στις οικογένειές τους που ζουν απ’ αυτό το εισόδημα του βαμβακιού! Σκύψτε με την επιβαλλόμενη ευαισθησία πάνω στο πρόβλημα και αξιολογείστε το στις πραγματικές του διαστάσεις! Είμαι βέβαιος ότι θα πράξετε το σωστό!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Εμείς πήραμε την πολιτική απόφαση -η οποία έπρεπε κάποια στιγμή να παρθεί σ’ αυτόν τον τόπο- να δημιουργηθεί ασφαλιστικός οργανισμός και να πάψει πια η πελατειακή αντιμετώπιση των αγροτών ανάλογα με το από πού προέρχεται ο κάθε Υπουργός και τι πιέσεις του ασκούνται …
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για να είμαστε συνεννοημένοι ότι εμείς πρώτον, θα διασφαλίσουμε το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών με τους τρόπους που σας είπα και τους οποίους επαναλαμβάνω. Θα δώσουμε συνδεδεμένη ενίσχυση για όσους θα παραδώσουν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Με ποιο τρόπο; Δεν τους κάνετε χάρη! Τη δικαιούνται τη συνδεδεμένη!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε συνάδελφε, πρέπει να γνωρίζετε ότι με βάση τον Κανονισμό που υπάρχει, πρέπει να παραδώσουν 200 περίπου κιλά για να πάρουν τη συνδεδεμένη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Υπό κανονικές συνθήκες να καλλιεργούν και να συγκομίζουν. Είχαμε τις γνωστές αντίξοες συνθήκες. Άρα τη δικαιούνται!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Άρα, εμείς θα αλλάξουμε τις αποφάσεις για να καλύψουμε όσους έχουν υποστεί ζημιά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Λάθος κάνετε! Είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε εξατομίκευση με βάση τα στατιστικά της προηγούμενης περιόδου, αξιοποιώντας τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ και τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουμε επιτόπια, ώστε όποια χρήματα διαθέσει το ελληνικό δημόσιο –γιατί θα είναι από το υστέρημα του ελληνικού λαού- να πάνε σε πραγματικούς αγρότες που έχουν υποστεί πραγματική ζημιά. Θα περιμένετε εντός των ημερών τις σχετικές ανακοινώσεις που θα τις ξέρουν οι αγρότες και δεν θα είναι ψίχουλα. Διότι αν πάμε με τη λογική που εσείς μας είπατε, δηλαδή να μοιράσουμε χρήματα σε όλους, θα πάμε σε ψίχουλα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν παρακολουθήσατε τι σας είπα. Αποπροσανατολίζετε συνεχώς τη συζήτηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Εμείς, λοιπόν, θα πάμε σε εξατομίκευση και θα αποζημιωθούν αυτοί που θα έχουν ένα ύψος ζημιάς και παραπάνω και θα προκύπτει από τα στοιχεία ότι έχασαν εισόδημα. Αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους πραγματικούς αγρότες. Και αυτό θα γίνει με νομιμότητα, με διαφάνεια και πάνω απ’ όλα με το να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί πρέπει να πάρουμε άδεια, όπως γνωρίζετε, για να καταβάλουμε αυτά τα χρήματα.
Κατά συνέπεια, σας διαβεβαιώνω ότι οι βαμβακοπαραγωγοί όλης της Ελλάδας θα ξέρουν σε λίγες μέρες ότι δεν θα πάρουν ψίχουλα. Αυτά που λέτε -και τα ακούω και από άλλους, αλλά και από τοπικές εφημερίδες- για ψίχουλα των 3 ευρώ ή 5 ευρώ ή 8 ευρώ, όπως μας είπατε σήμερα, δεν ισχύουν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Για ΠΣΕΑ είναι 8,5 ευρώ! Δεν το λέω εγώ το έχουν πει ήδη οι τεχνοκράτες του ΕΛΓΑ.

---
ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News