Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Και με τη… βούλα Christmas Magic City Thessaloniki

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, θα στηθεί ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπως αυτά του Βερολίνου και της Βιέννης, που θα λειτουργήσει για πέντε εβδομάδες, περιμένοντας 200.000 επισκέπτες!

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώτσο να κυλήσει, παραμύθι, από τις 27 Νοεμβρίου και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, να αρχινήσει…

Το Christmas Magic City Thessaloniki γιατί περί αυτού του εγχειρήματος πρόκειται, μπορεί να πέρασε από τα… σαράντα κύματα, αλλά τελικώς εξασφάλισε και επίσημα το «πράσινο φως» για την πραγματοποίησή του και προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τουλάχιστον 200.000 επισκέπτες.

Η συμφωνία για το event υπογράφηκε στα μέσα της εβδομάδας, αν και η συνδιοργανώτρια Helexpo, που θα παραχωρήσει και τους χώρους για την ανάπτυξη του θεματικού πάρκου, λίγο έλειψε να τα «βροντήξει» και να καταστήσει την πρωτοβουλία προϊόν… παραμυθά. Πληροφορίες της Voria.gr, κάνουν λόγο για εκνευρισμό στις τάξεις του εθνικού εκθεσιακού φορέα, από τη «βιασύνη» της (συνεργάτιδάς της πλέον) Attract Productions να γνωστοποιήσει στο κοινό –μέσω διαρροής στον τύπο- ακόμη και λεπτομερειών του project, χωρίς προηγουμένως να έχει υπογραφεί η συμφωνία συνεργασίας τους.

Οι ενστάσεις που προβλήθηκαν δεν είχαν να κάνουν μόνο με το τυπικό της διαδικασίας ή ό,τι είχε αγνοηθεί παντελώς η Helexpo, μολονότι αυτή είναι που προσδίδει κύρος στο εγχείρημα με το ευρέως γνωστό brand της. Η κυρίως γκρίνια, κατά τις ίδιες πηγές, είχε τις ρίζες της στο ό,τι με τα καμώματα αυτά κινδύνευσε να τορπιλιστεί εκ προοιμίου το οικοδόμημα, αφού δεν είχαν, ακόμη, ενημερωθεί, επισήμως, οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, ώστε αφενός να τους εξηγηθεί λεπτομερώς το concept και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αφετέρου να ζητηθεί από κάποιους μέχρι και η συνδρομή τους για την αρτιότερη οργάνωσή του.

Ενδεικτική του κινδύνου που διέτρεξε το όλο project ήταν η αντίδραση –στα όρια της παρεξήγησης- του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης κ. Κ. Χαντζαρίδη, ο οποίος είχε μιλήσει για «πλήγμα στην αγορά, που ήδη «βογκά» εξαιτίας της κρίσης», προσθέτοντας πως «είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία ενός κέντρου παραεμπορίου στο κέντρο της πόλης». Όπως ήταν φυσικό η Helexpo –που πίστευε από την αρχή στην ιδέα και για αυτό την υποστήριξε ένθερμα και παντοιοτρόπως, με επισκέψεις και στο υπουργείο Πολιτισμού- άρχισε να «τρέχει» για να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα και αν κρίνει κανείς από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν (ότι τα υπαίθρια καταστήματα που θα στηθούν δεν θα πωλούν είδη ένδυσης ή υπόδησης, ενώ ο χώρος θα λειτουργήσει και σαν parking, βοηθώντας επί της ουσίας τους καταναλωτές να επισκεφθούν το κέντρο της πόλης), μάλλον πέτυχε τουλάχιστον να μην έχει απέναντί της τον ΕΣΘ. Εξάλλου, με τη λειτουργία του πάρκου οι οργανωτές του φιλοδοξούν να επιτύχουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δημιουργία και προβολή νέου θεματικού τουριστικού προϊόντος και ταυτότητας, ανάπτυξη και προώθηση της Θεσσαλονίκης ως τουριστική πόλη και διαφοροποίηση και θεματική εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος.

Επαφές ενημέρωσης έγιναν και με άλλους φορείς της πόλης, ενώ μόλις δόθηκαν και απαραίτητες εξηγήσεις η κατάσταση εκτονώθηκε και οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν και το τυπικό με την υπογραφή της συμφωνίας.

Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά; Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στα περίπτερα 13-14-15 και στους υπαίθριους χώρους της Helexpo, όπου για πέντε εβδομάδες θα λειτουργήσει ένα χριστουγεννιάτικο χωριό, όπως αυτά που συναντά κανείς στο Βερολίνο, τη Βιέννη ή άλλες πόλεις της Κ. Ευρώπης.

Το όλο… παραμύθι θα εξελίσσεται σε τέσσερις παράλληλους άξονες και πιο συγκεκριμένα στο Christmas Magic Show, το Christmas Magic Market, το Christmas Magic Kinderland και το Christmas Magic Funpark. Οι επισκέπτες δε, για να εισέλθουν στο χώρο θα καταβάλλουν 3 ευρώ εισιτήριο, για μεμονωμένες επισκέψεις, ενώ στις ομαδικές (σχολεία κλπ) το ποσό θα είναι στα 2,5 ευρώ. Το συγκεκριμένο αντίτιμο θα αφορά ένα μέρος μόνο των δραστηριοτήτων, που θα αναπτύσσονται μέσα στο χριστουγεννιάτικο χωριό, ενώ για τις υπόλοιπες (π.χ. carousel), ανάλογα την περίπτωση, θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον εισιτήριο.

Όσον αφορά, ειδικότερα, στον πρώτο άξονα, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις όπως 3-4 συναυλίες με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών (είσοδος με εισιτήριο), μια θεατρική παιδική παράσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Christmas Magic City Thessaloniki, και πάρτι σε συνεργασία με D.J. από γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης (με εισιτήριο).

Κεντρική ατραξιόν, ωστόσο, αναμένεται να αποτελέσει η ενότητα Christmas Magic Market, η οποία θα αναπτυχθεί σε περίπου 40 σπιτάκια, στολισμένα χριστουγεννιάτικα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χριστουγεννιάτικα ψώνια, όπως γλυκά, φαγητό, ποτό, ψωμιά, στολίδια, παιχνίδια, κεριά, βιβλία – cd, αφίσες, αξεσουάρ, κάρτες, είδη τέχνη, παραδοσιακά προϊόντα κλπ. Το σκηνικό θα συμπληρωθεί με παράλληλες δράσεις και happenings και κυκλοφορία, μέσα στα σοκάκια του χωριού, ξωτικών, καλικάντζαρων, ξυλοπόδαρων, μάγων, ηρώων των παιδικών παραμυθιών, το πνεύμα των Χριστουγέννων, ενώ θα υπάρχει, φυσικά, και παρουσία του Άη Βασίλη.

Εκτός από τις εμπορικές επιχειρήσεις οι μικροί επισκέπτες του Christmas Magic City Thessaloniki, θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση, καθώς θα λειτουργήσει το Christmas Magic Kinderland, με εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, αλλά και χειροτεχνίας, θεατρικό εργαστήρι, και εργαστήριο τεχνολογίας.

Στην τελευταία ενότητα, το Christmas Magic Funpark, θα περιλαμβάνει παγοδρόμιο, carousel, πίστα skateboard, τρενάκι των Χριστουγέννων, διαγωνισμός graffiti, hip hop show κλπ. Το ντεκόρ θα συμπληρωθεί από διάσπαρτα, μεγάλου μεγέθους, χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία θα αναλάβουν να στολίσουν διάφοροι επώνυμοι καλλιτέχνες και φορείς της πόλης, δίδοντας το δικό τους εορταστικό στίγμα. Οι οργανωτές, τέλος, έχουν προβλέψει κι ένα ιδιαίτερο, ανθρώπινο κομμάτι, το οποίο και θα ανταποκρίνεται σε κοινωνικούς στόχους. Με το σκεπτικό αυτό στο χώρο της αγοράς θα παραχωρηθούν stands σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και σωματεία φιλανθρωπικού χαρακτήρα, μέσω των οποίων θα μπορούν να προβάλουν το έργο τους ή να πωλούν είδη για οικονομική τους ενίσχυση.

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αγοράς, θα υπάρχει stand όπου κάθε παιδί θα μπορεί να αφήνει τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί, ώστε στη συνέχεια αυτά να πωλούνται σε συμβολικό αντίτιμο με σκοπό την ενίσχυση κοινωνικών οργανώσεων. Το χωριό θα είναι προσβάσιμο και σε ΑΜΕΑ, ενώ σε κεντρικό σημείο πρόκειται να λειτουργήσει και σύστημα ανακύκλωσης.

---
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News