Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Όλη η πρόταση παραπομπής των πρώην υπουργών της Ν.Δ.

Όλο το σκεπτικό της πρότασης παραπομπής των πρώην υπουργών της Ν.Δ. Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρου Δούκα για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Παρουσιάζει επίσης το σκεπτικό της απόδοσης πολιτικών ευθυνών στους πρώην υπουργούς Γιώργο Αλογοσκούφη και Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Το πόρισμα που έχει συγγράψει η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

Απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα- Ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σύνολο των γεγονότων που τέθηκαν υπόψη της παρούσας Επιτροπής, ευθύνες προκύπτουν για τα παρακάτω πολιτικά πρόσωπα:

Πέτρος Δούκας

Ευθύνεται για:

• Την απόφαση έκδοσης δομημένων ομολόγων ιδιωτικής τοποθέτησης με εκ των προτέρων προσδιορισμένους τελικούς επενδυτές τα Ασφαλιστικά Ταμεία που θα κάλυπτα με δική τους ζημία τα κόστος του φθηνού δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, στα πλαίσια της διαχείρισης εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών του δημόσιου χρέους και ειδικότερα του ενδοκυβερνητικού, του δανεισμού δηλαδή του Δημοσίου με ομόλογα που αγοράζονται από άλλους δημόσιους φορείς.

• Την έκφραση βούλησης – διατύπωση οδηγίας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης κατ’ ελάχιστον να ανεχθεί την αγορά τέτοιων δομημένων προϊόντων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, παρά το γεγονός ότι η αγορά αυτή ήταν μη σύννομη καθώς τέτοια ομόλογα δεν αποτιμώνται στην ΗΔΑΤ και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του κανόνα συνετούς διαχείρισης.

• Την ύπαρξη ενδεχόμενης προσυνεννόησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, είτε δια του ιδίου, είτε δια του Γενικού Γραμματέα αυτού κ. Γ. Κουρή για την επικείμενη έκδοση του δομημένου των 280.000.000 με τους συγκεκριμένους όρους, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εκ μέρους της JP Morgan και της ΝΑΜ, προσυνεννόηση που οδήγησε την JP Morgan στη βεβαιότητα για την επικείμενη έκδοση, βεβαιότητα που αποτυπώθηκε και στην κυκλοφορία σχετικής προφόρμας (μπροσούρας) με το λογότυπο της τελευταίας ήδη από τον Οκτώβρη του 2006.

• Τις παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας για την παράκαμψη των προσκομμάτων που εμφανίστηκαν κατά την έκδοσή του δομημένου των 280.000.000 ευρώ δια των επαφών του Γενικού του Γραμματέα με τον κ. Αδαμόπουλο της JP Morgan και των κ. Παπαμαρκάκη.

• Την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης έκδοσης του δομημένου των 280.000.000 ευρώ παρά την έλλειψη το χρόνο εκείνο ρητού αιτήματος κάλυψης εξοπλιστικών δαπανών του ΓΕΕΘΑ και παρά τις επιφυλάξεις των υπηρεσιακών παραγόντων.

• Την φερόμενη έγκρισή του για την αγορά από το ΜΤΠΥ δομημένου προϊόντος στην ονομαστική του αξία.

Ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των τελικών αποδεκτών του μαύρου χρήματος, ιδίως ενόψει της κατάθεσης Πρινιωτάκη για Δεμέστιχα.

Σάββας Τσιτουρίδης

Ευθύνεται για την παράλειψή του

• να συγκροτήσει την Επιτροπή Εποπτείας της Διαχείρισης των Αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, παρά τις οχλήσεις της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος

• αλλά και να ασκήσει έλεγχο νομιμότητας, όπως οφείλει δια των Κυβερνητικών Επιτρόπων, στις μη σύννομες επενδύσεις των Ταμείων σε δομημένα που δεν αποτιμώνται στην ΗΔΑΤ.

Επιπλέον, διορισμένες διοικήσεις με ενεργό ρόλο όχι μόνο στην λήψη απόφασης για την επένδυση αλλά και στον σχεδιασμό των δομημένων ομολόγων, όπως ο κ. Π. Δεμέστιχας, αλλά και ο κ. Σημαιοφορίδης, του οποίου λογαριασμοί ελέγχονται για ύποπτες εισροές χρηματικών ποσών, σύμφωνα με την έκθεση Ζορμπά, ήταν επιλογή του.

Ευθύνεται για τις ανακριβείς απαντήσεις που έδωσε σε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις επενδύσεις Ασφαλιστικών Ταμείων σε δομημένα ομόλογα στις 10/10/2006, όπου διαβεβαίωνε τη Βουλή πως τα Ασφαλιστικά Ταμεία επένδυαν αποκλειστικά σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν φέρουν επενδυτικό κίνδυνο, όταν ήδη τότε σειρά δομημένων του Ελληνικού Δημοσίου είχαν καταλήξει σε Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τέλος, ευθύνεται γιατί, έχω την εποπτεία των Ασφαλιστικών Φορέων, και διενεργώντας εβδομαδιαίες συναντήσεις δια του Γενικού Γραμματέα του με τις Διοικήσεις του δεν απέτρεψε την μη σύννομη επένδυση των Ασφαλιστικών Φορέων σε σύνθετα δομημένα προϊόντα, ενώ γνώριζε και ενθάρρυνε, τουλάχιστον σε επίπεδο ανώτερων στελεχών του Υπουργείου του, την επένδυση των αποθεματικών των Ταμείων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με το αιτιολογικό της «βοήθειας» προς το Κράτος.

Πολιτικές ευθύνες

Τέλος, βάσει των πραγματικών περιστατικών που αναδείχθηκαν από τα στοιχεία και της μαρτυρίες που τέθηκαν εις γνώση της Επιτροπής αυτής, πολιτικές ευθύνες βαρύνουν και τα παρακάτω πολιτικά πρόσωπα:

Γιώργος Αλογοσκούφης:

Ευθύνεται για την κεντρική πολιτική απόφαση της διαχείρισης του δημοσίου χρέους με συγκεκριμένο τρόπο δανεισμού, δηλαδή με την δομημένων ομολόγων ιδιωτικής τοποθέτησης με εκ των προτέρων προσδιορισμένους τελικούς επενδυτές τα Ασφαλιστικά Ταμεία που θα κάλυπτα με δική τους ζημία τα κόστος του φθηνού δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Την ευθύνη αυτή την φέρει ως καθ’ ύλην αρμόδιος για την διαχείριση του δημοσίου χρέους και την κατάρτιση του Π/Υ Υπουργός, αν και τις επιμέρους αρμοδιότητες σχετικά με την εποπτεία του ΟΔΔΗΧ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τις έχει απονείμει στον Υφυπουργό αυτού κ. Π. Δούκα βάσει της ΚΥΑ.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Συνυπέγραψε την ΚΥΑ έκδοσης του δομημένου των 280.000.000 ευρώ, αλλά δεν έχει διακριβωθεί εάν είχε γνώση των λεπτομερειών της έκδοσης».



---
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News