Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οριστική ταφόπλακα στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;

Γιατί οι πιθανότητες να κατασκευαστεί ο αγωγός είναι ελάχιστες!

Οι συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς στη χώρα μας ρωσικού αργού πετρελαίου, άρχισαν το 1993 και μόλις το 2005 υπογράφηκε στη Σόφια, μνημόνιο συνεργασίας των τριών εμπλεκομένων χωρών και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου οριστικοποιήθηκε η συμφωνία στην Αθήνα, μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας κ. Βλ. Πούτιν, του Βούλγαρου προέδρου κ. Γκ. Παρβάνοφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κ. Καραμανλή.

Τον Μάρτιο του 2007 υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία του έργου, το οποίο εντάσσει τη χώρα μας, στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο το 2012, κάτι που βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί, διότι ούτε καν ενεργοποιήθηκαν οι σκαπάνες.

Με πρόσχημα τις «οικολογικές επιπτώσεις» υπήρξαν αντιδράσεις φορέων και κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βουλγαρία. Για να μη πελαγοδρομούμε, αναζητώντας τα πραγματικά αίτια, προτιμότερη είναι η παράθεση των δηλώσεων του κ. Μάθιου Μπράιζα, αναπληρωτή βοηθού ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών τον Σεπτέμβριο 2007, οι οποίες είναι ενδεικτικές: «Η Ελλάδα θα λάβει τις δικές της ανεξάρτητες αποφάσεις. Πριν από μερικά χρόνια η χώρα σας αποφάσισε ότι ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) αποτελούσε την κορυφαία στρατηγική της προτεραιότητα. Άλλαξε άποψη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο όταν αποφάσισε να προχωρήσει ταυτόχρονα και με τον αγωγό South Stream.

Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τη δική της επιλογή για το εάν επιθυμεί να εμβαθύνει την εξάρτησή της από τη Ρωσία πριν διαφοροποιήσει την τροφοδοσία της. Αλλά η γενική θέση του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. είναι πως τώρα δεν είναι η στιγμή για «κανονική εμπορική συνεργασία» (business as usual) με τη Ρωσία.

Ακόμη και αν υπήρξαν παλαιότερες δεσμεύσεις, η απόφαση να προχωρήσει κάποιος στην εμβάθυνση προηγούμενων δεσμεύσεων θα υπονοούσε ότι συνεχίζεται κανονικά η συνεργασία με τη Ρωσία, όταν όλοι στην ευρωατλαντική κοινότητα στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τώρα δεν είναι η ώρα για συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Εμείς απλά περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δική μας υπόθεση οι δεσμεύσεις της Ε.Ε., αλλά του ΝΑΤΟ είναι».

Βέβαια, οι δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μπράιζα, σε καμιά περίπτωση δεν υποχρεώνουν τις χώρες-μέλη να παραβλέπουν τα εθνικά συμφέροντά τους. Η Ελλάδα μάλιστα, είναι από τις πρώτες χώρες, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε αμυντικές δαπάνες – ένα υποχρεωτικό δυσβάστακτο βάρος και τροχοπέδη στην ανάπτυξή της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Μπράιζα σε συνέντευξή του στο ρωσόφωνο περιοδικό της Μόσχας «Ελλάδα και Ελληνικά ΜΜΕ», με αφορμή τα 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Αθήνας: «Είναι απολύτως φυσικό ότι αυτό (ο αγωγός) δεν αρέσει σε όλους», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ισχυριζόμενος ότι «διαπιστώσαμε ότι η αμερικανική διοίκηση άσκησε τον τελευταίο καιρό απροκάλυπτη πίεση στην ελληνική ηγεσία, προσπαθώντας να εμποδίσει τη συνεργασία μας στην ενεργειακή σφαίρα. Προσπαθούν να τρομάξουν την Ελλάδα ότι η συνεργασία μαζί μας δήθεν οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία».

Ποια ήταν η θέση της Τουρκίας; Επέδειξε ευαισθησία στη μόλυνση του Αιγαίου! Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Ο αγωγός που πρόκειται να κατασκευαστεί από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα μέσω της Θράκης, θα μολύνει το Αιγαίο Πέλαγος και θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο».

Όταν μελετηθούν όλα αυτά, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι οι πιθανότητες να κατασκευαστεί ο αγωγός είναι ελάχιστες. Να ρωτήσουμε όμως: Πριν ξεκινήσουμε όλη αυτήν την ιστορία με τον ρωσικό αγωγό προφανώς θα είχαμε μελετήσει τις αντιδράσεις που θα αναφύονταν. Ποιο ήταν το σχέδιό μας για να τις αντιμετωπίσουμε;

Λάβαμε μήπως εγγυήσεις ότι όλα θα γίνουν ομαλά; Ποιοι εγγυήθηκαν;
Μην περιμένετε απαντήσεις. Είναι η ίδια περίπτωση της παραγγελίας από τον Κληρίδη των S-300.

---
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News