Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πότε θα σταματήσει η αφαίμαξη του Αλμωπαίου ποταμού;

Την αγωνία τους εκφράζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής!

«Με αφορμή την συνεχή και εκτεταμένη αφαίρεση τεράστιων ποσοτήτων αδρανών υλικών, την οποία παρατηρούμε εδώ και αρκετούς μήνες να συμβαίνει στο ποτάμι μας, στην είσοδο του Δ.Δ. Χρυσής, με δεδομένη την παντελή έλλειψη ενημέρωσης τόσο από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Δ.Δ. Χρυσής αλλά και από τον ίδιο τον Δήμο Εξαπλατάνου, η αίσθηση που μας δημιουργείται είναι ότι το ποτάμι είναι αφημένο στην τύχη του». Αυτό επισημαίνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής οι οποίοι απέστειλαν επιστολή σε κάθε αρμόδιο φορέα και στον τύπο όπου περιγράφουν την κατάσταση και θέτουν ερωτήματα..
"Μία εργασία η οποία στην αρχή νομίζαμε ότι αφορά καθάρισμα της κοίτης του ποταμού για αντιπλυμμηρικούς μάλλον λόγους, μετατράπηκε σε μία οφθαλμοφανή αφαίμαξη του ποταμού και σε πιθανή καταστροφή του ποτάμιου οικοσυστήματος.
Μια σειρά από ερωτήματα απασχολούν την πλειοψηφία από τους κατοίκους του Δ.Δ. Χρυσής και περιμένουν να απαντηθούν από τους αρμοδίους.
Για ποιο σκοπό γίνεται η λήψη τεράστιων ποσοτήτων αδρανών υλικών εδώ και μήνες (σε καθημερινή βάση γίνεται μεταφορά, με δεκάδες δρομολόγια αρκετών φορτηγών);
Όποιος περάσει από τη γέφυρα της Χρυσής εύκολα θα εντοπίσει εκατέρωθεν αυτής, το πολύ μεγάλο απόθεμα αδρανών υλικών που έχουν «ντανιάσει» τα οχήματα της εταιρίας εκμετάλλευσης (;)
Κάτω από ποιο καθεστώς γίνονται οι συγκεκριμένες εργασίες;
Τα αδρανή υλικά τα εμπορεύεται κάποιος;
Υπάρχει η αντίστοιχη περιβαλλοντική έκθεση για την συγκεκριμένη εργασία και τι προβλέπει;
Θα θέλαμε να ξέρουμε σε περίπτωση που η όλη διαδικασία εξελίσσεται νομότυπα, πώς εξασφαλίζεται ο έλεγχος για την αποφυγή της υπερβολικής λήψης αδρανών υλικών στη συγκεκριμένη περιοχή και ποιος παρακολουθεί την ορθότητα της;
Μέσα στην περιβαλλοντική έκθεση προβλέπεται και η είσοδος βαρέων οχημάτων εντός του ποταμού (φωτ.3) και η δημιουργία «πατημάτων» εντός της κοίτης (φωτ.4) , κάτι που προφανώς επιδράει αρνητικά έως και καταστροφικά στο τοπικό οικοσύστημα;
Η κοίτη, στην είσοδο του χωριού, αλλάζει ανάλογα με το πώς βολεύονται να δουλέψουν τα μηχανήματα. Οι παρόχθιες περιοχές επίσης.
Με ποια λογική έχει επιλεχθεί ο συγκεκριμένος χώρος ο οποίος και αποτελεί την κεντρική είσοδο στο Δ.Δ. Χρυσής και στον Δήμο Εξαπλατάνου, ως χώρος παρατεταμένης αμμοληψίας;
Να σας υπενθυμίσουμε, ότι μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο λήψης αδρανών υλικών και πλησίον της κοίτης του ποταμού, είναι χωροθετημένο το επονομαζόμενο «κάστρο της Χρυσής» το οποίο και αποτελεί χώρο ιστορικής σημασίας και οποιεσδήποτε παρεμβάσεις πιθανών να επηρεάζουν ποικιλότροπος.
Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει την μη αναστρέψιμη ίσως καταστροφή που συντελείται στο ποτάμι. Το ίδιο θέαμα αντικρίζουν και πολιτικοί παράγοντες της περιοχής και όχι μόνο, μια και βρίσκεται ακριβώς επάνω στον δρόμο.
Παρ’ όλα αυτά οι «εργασίες» συνεχίζονται απρόσκοπτα…. μάλλον μέχρι του σημείου εξάντλησης του φυσικού πόρου από οικονομικά αξιοποιήσιμα αδρανή υλικά και φυσικά την ολική κατάρρευση του ήδη πολύπαθου ποτάμιου οικοσυστήματος.
Η ανατέλλουσα εποχή της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» προς το παρόν «βουλιάζει» στην κοίτη και τις όχθες ενός από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της Αλμωπίας, έναν από τους «δείκτες υγείας» της ευρύτερης περιοχής και βάση για την ανάπτυξη διαφόρων ήπιων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων και όχι μόνο….
Ζούμε σε έναν τόπο όπου οι πολιτικοί όχι μόνο δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τις ελάχιστες υποδομές, όχι μόνο αγνοούν τον όρο όραμα για την περιοχή αλλά έχουν μπει σε μία διαδικασία να αφήσουν καμένη γη από πίσω τους.
Θα θέλαμε την άποψη όλων των πολιτικών ανδρών της περιοχής, αν και δυστυχώς για τους περισσότερους από αυτούς, δεν μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν έβλεπαν ή δεν ήξεραν.
Εκτός και εάν δεν πέρασαν ποτέ από το Δ.Δ. Χρυσής."!

---
Πηγή: loudias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News