Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

«Δευτερολογία του Γ.Καρασμάνη για τις ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες»

Στην πρόσφατη συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης ως γνωστό έθιξε τα προβλήματα που αγγίζουν τις δενδροκαλλιέργειες και τα σπαράγγια.
Η κεντρική τοποθέτηση με την πρωτολογία του Γιώργου Καρασμάνη έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
Παραθέτουμε σήμερα, από τα Πρακτικά της Βουλής τις θέσεις που ανέπτυξε ο Γιώργος Καρασμάνης κατά τη δευτερολογία του με την οποία έκλεισε τη συζήτηση επί της Επερώτησης:

«Το λόγο έχει ο κ. Γεώργιος Καρασμάνης, Βουλευτής Πέλλας, για να δευτερολογήσει.
Ορίστε, κύριε Καρασμάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ παρακάλεσα και ζήτησα να περιοριστούμε στα θέματα, τα οποία ακριβώς αναφέρει η επερώτησή μας, δηλαδή στις αποζημιώσεις των δενδροκαλλιεργητών και των σπαραγγοκαλλιεργητών από τη θεομηνία της άνοιξης του 2009. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα και το θέμα ανοίχτηκε πάρα πολύ. Άκουσα και από τον Υπουργό και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο για υπερχρέωση του ΕΛΓΑ.
Κύριε Υπουργέ, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Η υπερχρέωση δεν είναι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η υπερχρέωση ξεκινάει επί των ημερών των δικών σας κυβερνήσεων και δεν σας το λέω εγώ, σας το λένε οι ίδιοι οι συνδικαλιστές σας. Έχω εδώ μπροστά μου τα Πρακτικά, όταν ψηφιζόταν ο ν. 2945/2001. Έλεγε ο Τζανέτος Καραμίχας, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι όλα αυτά τα χρόνια το κράτος ποτέ δεν έβαζε λεφτά, αλλά απλά εγγυήθηκε τα δάνεια που πήρε ο ΕΛΓΑ.

Το ίδιο ακριβώς έλεγε ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, ο σημερινός Πρόεδρος κ. Γωνιωτάκης, ότι σήμερα ο ΕΛΓΑ είναι χρεωμένος, διότι αναγκάστηκε να προσφύγει σε δανεισμό για να καλύψει τις ζημιές που έχουν γίνει.
Το ίδιο έχει πει το 2001, όταν ψηφιζόταν ο ν. 2945 και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, ο οποίος έλεγε ότι ο ΕΛΓΑ σήμερα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία και τα οικονομικά ελλείμματα, που έχουν συσσωρευτεί στον Οργανισμό τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τα οικονομικά μέσα που διαθέτει, υπερχρέωση στις τράπεζες με σύναψη δανείων κ.λπ. Είναι δηλαδή, μαρτυρίες δικών σας στελεχών και δεν είναι λόγια δικά μου.
Αλλά, κύριε Υπουργέ, τα 3.800.000.000 ευρώ έχετε ερευνήσει πώς έχουν προέλθει αυτά; Είναι, δηλαδή, μόνο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Είναι και χρέος των δικών σας κυβερνήσεων. Όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία είχατε υπογράψει 732.000.000.000 ευρώ δάνεια με εγγύηση του δημοσίου και παραδώσατε 800.000.000 υποχρεώσεις. Άρα, από τα 3.000.000.000 ευρώ που είναι το κεφάλαιο, το 1.600.000.000 είναι των δικών σας κυβερνήσεων. Τα 800.000.000.000 είναι τα τοκοχρεολύσια μέχρι το 2019. Προσπαθείτε, όμως, με κάθε τρόπο όλο αυτό το διάστημα να αμαυρώσετε την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας που προσπάθησε να στηρίξει τον αγρότη, να δείξει το κοινωνικό πρόσωπο και το ενδιαφέρον με 2.000.000.000 ευρώ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το φαινόμενο. Και κολλάμε τώρα στα 3.000.000.000 ευρώ, όταν αφορά μία μεγάλη παραγωγική, κοινωνική τάξη;
Εν πάση περιπτώσει, επειδή βλέπω ότι συνεχώς αναφέρεστε στα κατ’ εξαίρεση δάνεια, δικός σας νόμος είναι, κύριε Υπουργέ, ο ν. 3074/ 2002 που προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση. Αυτό το νόμο εφήρμοσε η Νέα Δημοκρατία. Τι να έκανε, δηλαδή; Να τους πήγαινε τους ανθρώπους στα ΠΣΕΑ, να πάρουν πενταροδεκάρες με συντελεστή χαμηλότερο κατά 35% έναντι των ΠΣΕΑ και να περιμένουν χρόνια για να αποζημιωθούν;
Πού είναι, δηλαδή, ο παραλογισμός; Δεν το καταλαβαίνω.Εν πάση περιπτώσει, εγώ επανέρχομαι στο συγκεκριμένο θέμα που κουβεντιάζουμε.

Ρωτήσατε, κύριε Υπουργέ, γιατί η Νέα Δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα πριν αναλάβετε, δεν εξέδωσε απόφαση; Μα, σας είπα ότι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Ρωτήστε να μάθετε ότι κάθε φορά οι αποφάσεις έβγαιναν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, δεν το καταλαβαίνω.
Η Νέα Δημοκρατία πήγαινε σε εκλογές και αντί να χαϊδέψει τα αυτιά και να παρουσιάσει αυτή την απόφαση, ότι τους αποζημιώνει, γιατί να μην το κάνει; Μα, δεν είχε ολοκληρωθεί η έρευνα. Έπρεπε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η απόφαση ακουμπάει δέκα-δεκαπέντε νομούς και ολοκληρώθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο.
Τώρα, κύριε Υπουργέ, είπατε ότι όλα αυτά τα στοιχεία που σας παρουσίασα είναι απλές ενδείξεις. Δηλαδή, επισημάνσεις, έτσι είπατε. Μα, αυτές τις ενδείξεις και τις επισημάνσεις τις έχει κάνει ο ΕΛΓΑ, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ λένε ότι στα κεράσια μπουρλά και πρώιμης ποικιλίας υπάρχει μειωμένη παραγωγή κατά 40%, στα τραγανά κεράσια περίπου 70%, στα μπακιρτζέικα περίπου 90%, στις άλλες ποικιλίες, χάρτιζαν-φεροβία περίπου 50%, στα μήλα 35% με 40% και το αποτελείωσε το υπόλοιπο της παραγωγής η φυτασθένεια «φουσικλάδι», το ίδιο στα αχλάδια κατά 50%.
Και τι έρχεστε και λέτε τώρα; Ναι μεν λέτε ότι το αποδέχεστε και θα καλύψετε τη Δυτική Μακεδονία και ορθώς το πράττετε, το χειροκροτώ και το επισημαίνω αυτό, αλλά, κύριε Υπουργέ, ο Νομός Πέλλας συνορεύει με τους Πύργους, συνορεύει με τον Άγιο Παντελεήμονα, Κοζάνη-Φλώρινα. Μια αυλακιά τους μηλοπαραγωγούς των τριών νομών τους χωρίζει. Δηλαδή αποζημιώνετε τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας –ορθώς- και μια αυλακιά που χωρίζει τους άλλους νομούς δεν τους αποζημιώνετε; Δεν υπήρξε εκεί μειωμένη παραγωγή; Δεν υπήρξε δηλαδή φουσικλάδι που κατέστρεψε την παραγωγή; Γιατί, κύριε Υπουργέ; Εγώ δεν θέλω να σας πω ότι είναι ρουσφετολογική η απόφαση, αλλά γιατί αδικείτε αυτούς τους παραγωγούς;
Και τι θα πείτε στους παραγωγούς αυτούς, κύριε Υπουργέ;

Τι θα πείτε στους παραγωγούς αυτών των ορεινών, μειονεκτικών περιοχών που φυλάνε Θερμοπύλες, στους προμάχους, στο Γαρέφι, στην Περίκλεια, το είπε η κ. Αμμανατίδου, στον
Αρχάγγελο, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά στα κεράσια τους 90%; Και η κ. Μπατζελή έρχεται και λέει: «Ναι, το αποδέχομαι. Θα αποζημιώσω».
Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Η ηγεσία του Υπουργείου; Η Κυβέρνηση ή η διοίκηση του ΕΛΓΑ; Η διοίκηση του ΕΛΓΑ πριν από λίγες μέρες, κύριε Υπουργέ, και το επισημαίνω αυτό, όταν ρωτήθηκε από παραγωγούς: «Τι θα γίνει με τις δενδροκαλλιέργειες; Θα αποζημιώσετε;», ξέρετε τι απάντησε; Είπαν ότι για τους δενδροκαλλιεργητές δεσμεύτηκε η κ. Μπατζελή. Η απάντηση που έδωσε η διοίκηση ήταν: «Αφήστε τώρα την κ. Μπατζελή. Μην μιλάτε. Δεν υπάρχει απόφαση». Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, η κ. Μπατζελή δεν ήταν Υπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης; Τι ήταν; Εδώ υπάρχουν καταγεγραμμένα στα Πρακτικά της Βουλής δεσμεύσεις, στοιχεία που τη δεσμεύουν και μάλιστα μου είπε ότι θα έρθει στη Βουλή να μιλήσει, αλλά ήρθε και έφυγε.
Τι θα πείτε σε αυτούς τους παραγωγούς; Τι θα πείτε στους συναδέλφους τους κυβερνητικούς, οι οποίοι διαβεβαίωναν, σύμφωνα με αυτά που τους έλεγε η κ. Μπατζελή, ότι θα εκδώσετε απόφαση και για τους δενδροκαλλιεργητές, τους κερασοπαραγωγούς, τους μηλοπαραγωγούς. Τι θα πουν οι συνάδελφοι; Ότι «μας παρέσυρε ο Καρασμάνης»; Μετέφερε ο Καρασμάνης τις διαβεβαιώσεις της Μπατζελή; Δηλαδή πάτε να αποστερήσετε από εμένα τη δόξα; Καλέστε τους συναδέλφους και πείτε τους ότι θα αποζημιώσετε.
Είστε παράνομοι, κύριε Υπουργέ. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Μιλάτε για κρίση, αλλά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση δεν πρέπει να διαρρήξουμε τον κοινωνικό ιστό, πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την μεγάλη κοινωνική ομάδα, την παραγωγική ομάδα, η οποία δεν έχει εισόδημα, δεν μπορεί να ζήσει. Πηγαίνετε, λοιπόν, σε αυτά τα ορεινά χωριά που φυλάνε Θερμοπύλες και πείτε τους: «Δεν τους αποζημιώνω. Γράφετε στα παλιά μου παπούτσια την απόφαση της κ. Μπατζελή».
Πείτε το αυτό ξεκάθαρα, κύριε Υπουργέ.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ για τον τόνο αλλά βλέπω μια κατάφωρη αδικία. Παραβιάζετε, κύριε Υπουργέ, τα πάντα και κυρίως δίνετε μια μαχαιριά στην πληγωμένη αξιοπιστία του ΕΛΓΑ. Τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ίδρυσε τον ΕΛΓΑ. Και τι είχε πει; «Ο ΕΛΓΑ για τον αγρότη και όχι ο αγρότης για τον ΕΛΓΑ».
Τι είναι η αξιοπιστία; Σακάκι να τρέχουμε κάθε φορά στο ράπτη για να το στενεύουμε; Αξιοπιστία σημαίνει συνέχεια και συνέπεια, την οποία δυστυχώς προσπαθείτε με κάθε τρόπο να την κλονίσετε ακόμα περισσότερο. Έχετε μια ευκαιρία να ισχυροποιήσετε τον ΕΛΓΑ, διότι ο ΕΛΓΑ από συστάσεως και ορισμού, ως αποστολή έχει να θωρακίζει την αγροτική παραγωγή και να στηρίζει τον αγρότη. Μέχρι στιγμής στους δεκατέσσερις, δεκαπέντε μήνες δεν το έχετε αποδείξει. Ένα χρόνο είστε στην κυβέρνηση και δεν έχετε δώσει ως κυβέρνηση καμία αποζημίωση. Δεν έχετε δώσει ούτε ένα ευρώ. Ακόμα περιμένουν οι παραγωγοί εκτιμήσεις των αποζημιώσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Καταλήγετε, κύριε Καρασμάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, τελειώνω.
Εκτός αν έρθετε τώρα και πείτε: «Ισοσκελίζουμε αυτά που δεν σας δίνουμε για τις ζημιές του 2009 και θα σας τα δώσουμε τώρα», για να μην φανεί ότι αυτό είναι ενέργειες και δράσεις των Βουλευτών.
Κύριε Υπουργέ, εγώ ειλικρινά περίμενα σήμερα με εξουσιοδότηση του κυρίου Σκανδαλίδη να έρθετε και να δώσετε μια δίκαιη απάντηση. Περίμενα δηλαδή να πείτε, πέρα από τους σπαραγγοκαλλιεργητές που τους αποζημιώνετε -και ορθώς- ότι θα αποζημιώσετε και τους δενδροκαλλιεργητές. Εάν στη δευτερολογία σας δεν το πείτε, εγώ θα επιμείνω και θα το ξαναφέρω σε επίκαιρη ερώτηση. Δεν θα ταλαιπωρήσω τους συναδέλφους. Θα φέρω υποχρεωτικά τον κ. Σκανδαλίδη να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα.
Δεν μπορεί η κ. Μπατζελή να ισχυρίζεται και να επιμένει ότι θα αποζημιώσει τους δενδροκαλλιεργητές και εσείς να λέτε: «Γράφουμε στα παλιά μας παπούτσια τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Υπουργού».
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας. Είναι μεγάλο το θέμα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Υπερανοχή για υπερδιπλάσιο χρόνο.
Ευχαριστούμε τον κ. Καρασμάνη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν έχετε λόγο, κύριε Καρασμάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Μια επισήμανση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Έχει γίνει κατανοητό ότι έχετε την άποψη ότι υπάρχει έκθεση ζημιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ενημέρωσα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μα, αυτό δεν μπορεί να κριθεί τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε ότι αυτά τα οποία κατέγραψε ο ΕΛΓΑ είναι απλές επισημάνσεις. Φυσικά είναι απλές επισημάνσεις.
Απλές επισημάνσεις, όμως, είναι και αυτά που αναφέρει ο κ. Καρχιμάκης στις 23.2.2010 και εντάσσει την ελιά στις αποζημιώσεις. Λέει ότι σε άλλους νομούς δεν έγιναν επισημάνσεις, σε αυτούς τους νομούς έγιναν επισημάνσεις και αφού έγιναν επισημάνσεις, τους εντάσσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Το ίδιο λέει και η κυρία Μπατζελή, για να δικαιολογήσει την απόφαση για την ελιά. Έγιναν –λέει- επισημάνσεις στους νομούς αυτούς, γι’ αυτό τους βάζω στις αποζημιώσεις. Και στην Πέλλα, στο υποκατάστημα της Βέροιας, στα κεράσια και στα μήλα έγιναν επισημάνσεις. Δηλαδή η Κοζάνη, η Φλώρινα παίρνει αποζημίωση και ο Νομός Πέλλας που τον χωρίζει μία αυλακιά, δεν παίρνει; Ορθώς πήρατε την απόφαση, αλλά παρανομεί, κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, όχι άλλη αγόρευση.
Ευχαριστώ τον κ. Καρασμάνη.»

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News