Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Τοποθέτηση Γιώργου Καρασμάνη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Φύλλο και φτερό έκανε ο Βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης τον Προϋπολογισμό του 2011 κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Ο Γιώργος Καρασμάνης ανέλυσε τα σημαντικότερα από τα σημεία του Προϋπολογισμού, ειδικότερα δε αυτά τα οποία αφορούν στη νέα φοροληστρική επιδρομή κατά μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων, στην ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας για τη συγκράτηση της καλπάζουσας ανεργίας, στην κοινωνική αναλγησία σε βάρος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, στην απουσία μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γιώργος Καρασμάνης στο κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, με κυρίαρχο δε συστατικό την μη επιστροφή ΦΠΑ και την μη καταβολή των επιδοτήσεων σε επενδυτικά σχέδια με συνέπεια τα λουκέτα σε ανθούσες κάποτε επιχειρήσεις, όπως η τελευταία στο Νομό μας εξαιτίας της οποίας τριακόσιες και πλέον οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο, καθώς επίσης και στους χιλιάδες αγρότες οι οποίοι μάταια περιμένουν να εισπράξουν την παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου που έχουν παραδώσει στις μεταποιητικές βιομηχανίες.
Ιδιαίτερη αναφορά με ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους για την Κυβερνητική πολιτική έκανε ο Γιώργος Καρασμάνης και σε θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση ή στην εγκατάλειψη μεγάλων έργων υποδομής με τεράστια σημασία για το Νομό μας.

Στη συνέχεια επισυνάπτονται τα πρακτικά της Βουλής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μαργέλη.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Γεώργιος Καρασμάνης Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας από το Νομό Πέλλας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το αν θα έχετε ένα λεπτό επιπλέον, επειδή είστε κοσμήτωρ της Βουλής, θα εξαρτηθεί από τη συντομία του λόγου σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Θα προσπαθήσω, κύριε Πρόεδρε, να δώσω ταχύτητα στο λόγο μου, για να τελειώσω σύντομα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει.

«…Προϋπολογισμός κοινωνικά άδικος, αναποτελεσματικός, φοροεισπρακτικός, αντιαναπτυξιακός»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης που έχει γονατίσει τη χώρα και οδηγεί το λαό στα όρια της απόγνωσης, περιμέναμε έναν Προϋπολογισμό ευέλικτο, καινοτόμο, να δίνει έμφαση και κίνητρα για την αντιμετώπιση της βαθειάς ύφεσης, για την αναζωογόνηση της αγοράς, για τη συγκράτηση των τρομακτικών ρυθμών αύξησης της ανεργίας, για την ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων. Αντ’ αυτού, έχουμε έναν Προϋπολογισμό στον οποίο οι μόνοι χαρακτηρισμοί που αρμόζουν είναι: Αναξιόπιστος, αναποτελεσματικός, κοινωνικά άδικος ως ανάλγητος, φοροεισπρακτικός και προδήλως αντιαναπτυξιακός.

«…Άδικη επίθεση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινωνικά άδικος ο Προϋπολογισμός. Θεωρείτε κοινωνική πολιτική την επίθεση –διότι πρόκειται περί επίθεσης- στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αποστερώντας τα πολυτεκνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων; Αυτοί οδήγησαν την οικονομία στα τάρταρα και βρήκατε να το εφαρμόσετε σε μια χώρα που βουλιάζει δημογραφικά και εξελίσσεται σε χώρα γερόντων; Δεν παραδειγματιστήκατε, ούτε από το γεγονός ότι πριν από μια δεκαετία δική σας Κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει το ίδιο και το Συμβούλιο Επικρατείας το απέρριψε ως παράνομο;

«…Ανάλγητη και φοροεισπρακτική η περαίωση, δραματική μείωση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο»

Έρχεστε, κύριοι της Κυβέρνησης, και επιβάλλετε περαίωση σε απασχολούμενους με τα μπλοκάκια. Θα σώσει την οικονομία η γενιά των 700 ευρώ, ή θα τη σώσουν οι νέοι αγρότες με την τήρηση βιβλίων, όπου επιβάλλετε και σε αυτούς περαίωση; Επιβάλλετε πρόσθετα μέτρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους μικροεμπόρους. Έχετε υπ' όψιν τα στοιχεία που κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου; Διαβάσατε τι λένε για τα φετινά Χριστούγεννα; Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου –λένε- ότι θα είναι χαμηλότερος, κατά 3 δισεκατομμύρια από την αντίστοιχη περίοδο. Με όλα αυτά, υπάρχει κανείς που να πιστεύει σε αυτή την Αίθουσα ότι αυτές οι μέρες θα είναι μέρες γιορτής; Χριστούγεννα φτώχιας, με ένα λαό σε απόγνωση που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν παίρνει το δώρο των Χριστουγέννων που το περίμενε ο κάθε οικογενειάρχης κάθε χρόνο.

«…Αλλοπρόσαλλη πολιτική στα δημοσιονομικά»

Θέλετε να ακούσετε και ένα παγκόσμιο ρεκόρ αναποτελεσματικότητας; Στον Προϋπολογισμό κάνατε περικοπές 3,9% του Α.Ε.Π. Τι προσδοκάτε να πετύχετε από αυτό, εάν το καταφέρετε; Μείωση του ελλείμματος, κατά 0,8% και προσπαθείτε σοβαρά να μας πείσετε ότι με αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική σας θα μπορέσετε κάποια στιγμή να μηδενίσετε το έλλειμμα; Που βασίζετε αυτή την αισιοδοξία; Έχετε διαψευστεί σε όλες σας τις προβλέψεις. Σας ξέφυγαν τα έσοδα, σας ξέφυγαν οι δαπάνες, σας ξέφυγε ο Προϋπολογισμός, πολύ φοβάμαι ότι σας έχει ξεφύγει γενικά ο έλεγχος της οικονομίας με ό,τι αυτό εξυπακούεται και συνεπάγεται για τη χώρα.
Να καταθέσω ένα ακόμη κατόρθωμά σας που έχει σχέση με την παρακράτηση του Φ.Π.Α. και με τη μη έγκαιρη επιστροφή του. Συγκρατείτε τεχνικά με λογιστικές αλχημείες το έλλειμμα για να δείξετε καλή διαγωγή στην Τρόικα. Από την άλλη, όμως, καταφέρνετε τα τελειωτικά χτυπήματα στις επιχειρήσεις, στην αγορά, στους εργαζόμενους, στους παραγωγούς.

«…Μαύρα Χριστούγεννα για τους ροδακινοπαραγωγούς και για τους εργαζόμενους της κλειστής βιομηχανίας»

Να σας φέρω ένα παράδειγμα από το Νομό Πέλλας; Βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που απασχολούσε τριακόσιους εργαζομένους και πλέον, έκλεισε πριν από ένα μήνα. Άλλες τριακόσιες οικογένειες στο δρόμο. Και γιατί μπήκε αυτό το λουκέτο, κύριοι της Κυβέρνησης; Γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν αποδίδεται Φ.Π.Α. 1 εκατομμυρίου ευρώ και από την άλλη δεν δίνονται επιδοτήσεις από επενδυτικά προγράμματα 2 εκατομμυρίων ευρώ. Το κλείσιμο αυτής της βιομηχανίας που έδινε ψωμί, έδινε ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή, έχει συγκλονίσει, όχι μόνο την αγορά, αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Και ένα άλλο παράδειγμα. Είκοσι εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε να εισπραχθούν ως Φ.Π.Α. στις μεταποιητικές βιομηχανίες συμπύρηνου ροδάκινου, παρακρατούνται.
Η συνέπεια αυτονόητη. Οι βιομηχανίες δεν μπορούν να πληρώσουν τους ροδακινοπαραγωγούς για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν. Η κατάσταση είναι τραγική και απελπιστική. Οι περισσότεροι είναι μονοκαλλιεργητές. Δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος. Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν αυτοί και οι οικογένειές τους, όπως μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν και οι έμποροι αφού δεν μπαίνει στα μαγαζιά τους κανένας πελάτης γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.

«… Η περιστολή του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων βαλτώνει την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και συρρικνώνει την οικονομία»

Με τον προϋπολογισμό περιστέλλεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που αποτελεί το καύσιμο που μπορεί να δώσει επανεκκίνηση στον κινητήρα της εθνικής μας οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο βαλτώνει η απορρόφηση των 32 δισεκατομμυρίων του ΕΣΠΑ, ενός προγράμματος που μπορεί να δώσει πνοή και ανάπτυξη σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Θα δώσει δουλειά σε νέους ανθρώπους, θα καταβληθούν σημαντικά ποσά Φ.Π.Α., θα πληρωθούν φόροι εισοδήματος, θα καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, θα δουλέψουν τα μαγαζιά. Μόνο με ανάπτυξη μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά και η οικονομία και όχι με υπερφορολόγηση, η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση.
Για να γίνει όμως αυτό κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε με την Τρόικα για χρονικό διάστημα δύο, τριών ετών, να μην υποχρεωθούμε να καταβάλλουμε την εθνική συμμετοχή των 6 δισεκατομμυρίων στα 32 δισεκατομμύρια που είναι όλο το ΕΣΠΑ, με το επιχείρημα ότι η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Έχετε τη δυνατότητα, έχετε το σθένος να το διαπραγματευτείτε αυτό; Να έχετε όμως κατά νου ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ προκαλεί μοιραία καθυστερήσεις σε έργα υποδομής και μάλιστα ζωτικής σημασίας.

«…Δρόμος Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά-Έδεσσα και Φράγμα Αλμωπαίου στο ψυγείο»

Θα μιλήσω πάλι για το νομό μου με απτά παραδείγματα, ότι λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης του ΕΣΠΑ ένας σημαντικός δρόμος Χαλκηδόνα – Γιαννιτσά – Έδεσα κοντεύει να καταντήσει γεφύρι της Άρτας, πέρα από το γεγονός ότι τα 120 εκατομμύρια είναι εξασφαλισμένα. Έπρεπε το έργο αυτό να είχε δημοπρατηθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Για ένα ακόμη μεγάλο έργο, το φράγμα Αλμωπαίου Ποταμού, έργο πνοής για το νομό, έχει ενταχθεί η μελέτη του στο ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση 3,4 εκατομμύρια ευρώ, έχετε παγώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών. Την ίδια τύχη έχουν και άλλα έργα τα οποία δεν έχω τη δυνατότητα του χρόνου να τα αναλύσω.

«…Πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδας»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας είναι υπόθεση όλων μας. Ασκούμε αντιπολίτευση συνέπειας και ευθύνης. Θα είμαστε στο πλευρό της κάθε προσπάθειας που εγγυάται την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Λέμε «ναι» στις σωστές διαρθρωτικές αλλαγές και στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό ακριβώς που σας λέει κατ’ επανάληψη ο Αρχηγός μας Αντώνης Σαμαράς και σας έχει προτείνει συγκεκριμένες τεκμηριωμένες προτάσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης, αλλά δεν ακούτε.
Είμαστε όμως απέναντί σας στην ακατανόητη πρόθεσή σας για νέα φοροληστρική πολιτική που δρομολογείτε επί δικαίων και αδίκων. Εμείς δεν πλειοδοτούμε σε λαϊκισμούς, δεν κατεβάζουμε ορδές λαού στους δρόμους απλά και μόνο για να κάνουμε Αντιπολίτευση. Αυτά αποτελούν δικές σας πρακτικές.
Ασφαλώς γνωρίζετε καλά ότι αν η δική μας Κυβέρνηση είχε πάρει αυτά τα τρομακτικά μέτρα, κάποιοι θα ανέβαιναν στα κεραμίδια, κάποιοι θα είχαν κατεβάσει το λαό να ξηλώνει τα πεζοδρόμια. Για μας πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News