Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Γ.Καρασμάνης: Αποζημιώστε τους σπαραγγοπαραγωγούς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΑΓΓΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ 2009 - Η ΜΑΧΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ!

Το θέμα των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν οι δεντροκαλλιεργητές και οι σπαραγγοκαλλιεργητές του Νομού μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα την Άνοιξη του 2009, επανέφερε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή με Επερώτηση 14 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της οποίας εισηγητής ήταν ο ίδιος.
Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε πλήρη στοιχεία αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφισβήτησης τις καταστροφές που προκλήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο και ζητώντας άμεσες και πραγματικές αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες.
Σε πρώτο στάδιο ο Γιώργος Καρασμάνης απέσπασε δήλωση του Υφυπουργού από το Βήμα της Βουλής ότι θ’ αποζημιωθούν οι σπαραγγοκαλλιεργητές. Σε δεύτερο στάδιο οι προσπάθειες του Γιώργου Καρασμάνη θα επικεντρωθούν στην έκδοση απόφασης για την αποζημίωση και των δεντροκαλλιεργητών του Νομού.
Παρατίθεται η πρωτολογία του Βουλευτή κατά τη συζήτηση της Επερώτησης την 6η Δεκεμβρίου 2010:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
«Συζητάμε σήμερα μια επερώτηση την οποία έχουμε καταθέσει από τις 13 Μαΐου στην τότε Υπουργό κ. Μπατζελή, η οποία μας είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα εκδώσει θετική απόφαση. Την βλέπω απέναντι μου μάλιστα και θα χαρώ να μας παρακολουθήσει μέχρι το τέλος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Προσέξτε τι λέτε, κύριε συνάδελφε, γιατί μόλις μπήκε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
Έτσι ακριβώς! Είναι σημαδιακή η εμφάνιση της κ. Μπατζελή.
Αυτήν την επερώτηση την καταθέσαμε ξανά στις 16-17 Νοεμβρίου στον κ. Σκανδαλίδη και βλέπω με μεγάλη λύπη ότι ο Υπουργός απουσιάζει. Λυπάμαι ιδιαιτέρως διότι ο κ. Σκανδαλίδης -διακεκριμένος πολιτικός, άνδρας έμπειρος και ευαίσθητος σε κοινωνικά θέματα- δεν περίμενα ότι θα απέχει.
Δεν υποτιμώ τον κ. Κουτσούκο, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός Βουλευτής, άριστος πολιτικός και διακεκριμένος συνδικαλιστής με πολλές ευαισθησίες στα κοινωνικά θέματα. Πιστεύω μάλιστα ότι έχει την εξουσιοδότηση να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και δίκαιες αποφάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα εδώ τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν εγκαταλειφθεί χιλιάδες αγρότες, δενδροκαλλιεργητές και σπαραγγοκαλλιεργητές. Έχει περάσει ενάμισι χρόνος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της άνοιξης του 2009, φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή τους, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες χωρίς εισόδημα και ολόκληρες τοπικές κοινωνίες σε παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία.
Η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών ολοκληρώθηκε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Με την αλλαγή της κυβέρνησης κατέθεσα αίτημα στο Υπουργείο , μέσω της Βουλής, να μου δοθούν τα συμπεράσματα στα οποία είχαν καταλήξει οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις συγκεκριμένες ζημιές.
Σας διαβάζω αυτολεξεί την επίσημη απάντηση του ΕΛΓΑ. Δεν είναι δικά μου στοιχεία, είναι του ΕΛΓΑ: «Στα κεράσια μπουρλά, πρώιμη ποικιλία, όπως και σε άλλες πρώιμες ποικιλίες καταγράφει ο ΕΛΓΑ μειωμένη παραγωγή κατά 40%. Στα τραγανά κεράσια, τα περίφημα κεράσια της Έδεσσας, κατά 70%, στα μπακιρτσέικα κατά 90%, στα χάρτιζαν, φεροβία και λοιπές ποικιλίες κατά 50%, μήλα, μειωμένη παραγωγή κατά 35% έως 40%. Ό,τι απέμεινε, ήρθε και το αποτελείωσε το φουζικλάδι. Αχλάδια, γενικά μειωμένη παραγωγή κατά 50%. Κυδώνια, μειωμένη παραγωγή κατά 70%. Ακτινίδια, μειωμένη παραγωγή κατά 50%. Σπαράγγια, μειωμένη παραγωγή κατά 45%».
Επιπλέον προσθέτω για τα σπαράγγια ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υπερβολικές βροχοπτώσεις που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, η συγκομιδή η οποία διαρκούσε συνήθως εξήντα μέρες, εκείνη την περίοδο διήρκησε μόνο είκοσι μέρες.
Τα στοιχεία όπως σας προανέφερα είναι επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΑ. Είναι αποκαλυπτικά όχι μόνο για την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά και για το πού καταγράφονται οι σοβαρότερες και πλέον εκτεταμένες ζημιές. Επαναλαμβάνω ότι είναι στοιχεία που μου έδωσε ο ΕΛΓΑ, δεν είναι δικά μου στοιχεία.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, οι ζημιές αυτές έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική θέση όχι μόνο τους πληγέντες παραγωγούς, αλλά και ολόκληρες περιοχές των οποίων η τοπική οικονομία στηρίζεται στις παραπάνω αγροτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι πληγείσες καλλιέργειες αποτελούν μονοκαλλιέργειες και συνεπώς αποκλειστικό πόρο επιβίωσης.
Η κ. Μπατζελή που ήρθε μέσα στην Αίθουσα αλλά απεχώρησε, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί της –και επικαλούμαι επ’ αυτού τη μαρτυρία και την παρακαλώ να προσέλθει στη Βουλή, γιατί πριν λίγο ήταν μέσα στην Αίθουσα- δεσμεύτηκε ότι θα εκδώσει απόφαση από τον ΕΛΓΑ –το τονίζω αυτό- για αποζημιώσεις ανάλογες του ύψους των καταστροφών. Δυστυχώς δεν το έπραξε
Αναγκάστηκα, κατόπιν αυτού, να φέρω το θέμα στη Βουλή στις 16 Απριλίου, με επίκαιρη ερώτηση κατά την οποία κατέθεσα φάκελο με περισσότερα στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς και από δημόσιες άλλες υπηρεσίες, που επιβεβαίωναν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που αποτελούσαν και το αίτιο των τεράστιων αυτών ζημιών.
Όλοι οι μετεωρολογικοί σταθμοί δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες εκείνη την εποχή ήταν κάτω από το μηδέν, τρείς, τέσσερις, πέντε βαθμούς. Σας παραθέτω έναν προς έναν: Μετεωρολογικός Σταθμός Βρυττών, Μετεωρολογικός Σταθμός Καρυδιάς, Μετεωρολογικός Σταθμός Κερασιάς, Μετεωρολογικός Σταθμός Αρσενίου, Μετεωρολογικός Σταθμός Δροσερού, Μετεωρολογικός Σταθμός Γαλατάδων, Μετεωρολογικός Σταθμός Αλώρου της ΔΕΗ –είναι ένας σταθμός της Δ.Ε.Η. που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας- που καταγράφει μείον τρείς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στη δε κορυφογραμμή Πρόμαχοι, Γαρέφι, Περίκλεια, Αρχάγγελο οι θερμοκρασίες είναι έξι και επτά βαθμούς κάτω από το μηδέν. Επίσης, παραθέτω τις υδρομετεωρολογικές παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας. Θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία επικαλούμαι.
Θέλετε και ένα επιπλέον έγκυρο στοιχείο; Καταθέτω την επιστημονική έκθεση της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που λέει λεπτομερώς, πώς ακριβώς έχουν δημιουργηθεί αυτές οι ζημιές.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καρασμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τα στοιχεία, λοιπόν, αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταδεικνύουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών και είναι αδιάσειστα και αδιαφιλονίκητα. Μάλιστα, εκείνη την ημέρα που κατέθεσα την επίκαιρη ερώτηση η κυρία Μπατζελή, όταν είδε τα στοιχεία, υπαναχώρησε και είπε ότι θα εξετάσει τα στοιχεία και εφόσον τα στοιχεία αυτά δικαιολογούν αποζημιώσεις, θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις και για τις δενδροκαλλιέργειες και ιδιαίτερα για τους κερασοπαραγωγούς όχι μόνο της Πέλλας, αλλά και για όλους τους άλλους νομούς της Ελλάδος.
Μάλιστα εκείνη την ημέρα το έγκριτο site, η ηλεκτρονική εφημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε στείλει μήνυμα στους δενδροκαλλιεργητές και στους κερασοπαραγωγούς που έλεγε ότι η κυρία Μπατζελή επανεξετάζει το θέμα των στοιχείων και θα εκδώσει θετική απόφαση. Θα καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω χρόνο και από τη δευτερολογία μου.
Από την ημέρα, λοιπόν, εκείνη και μέχρι την αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου, η κυρία Μπατζελή κατ’ επανάληψη μας διαβεβαίωνε ότι επρόκειτο να εκδώσει απόφαση για δίκαιες αποζημιώσεις στους σπαραγγοκαλλιεργητές και δενδροκαλλιεργητές. Μάλιστα σε κάποια στιγμή διευκρινιστικά μου είχε πει –και επ’ αυτού επικαλούμαι την μαρτυρία της, να έρθει μέσα στη Βουλή- ότι τα μεν σπαράγγια θα αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, τα δε δένδρα από τα ΠΣΕΑ. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή αντέδρασα και της είπα ότι αν πάνε στα ΠΣΕΑ θα αδικήσετε κατάφορα τους δενδροκαλλιεργητές, γιατί θα τους δώσετε πενταροδεκάρες, διότι όπως ξέρετε, κύριε Υπουργέ –σας έχουν ενημερώσει- ο συντελεστής αποζημίωσης των ΠΣΕΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος από τον συντελεστή του ΕΛΓΑ. Πέραν αυτού, πάρα πολλοί παραγωγοί θα αποκλειστούν, διότι πιθανόν να έχουν κάποιο εξωγεωργικό εισόδημα ή δεν θα έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Και το χειρότερο; Θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ.
Αυτές οι διαβεβαιώσεις της κυρίας Μπατζελή έμειναν στα λόγια. Πριν από κάποιες μέρες που συζητούσαμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την νέα ΚΑΠ -απέναντί σας ήμασταν, κύριε Κουτσούκο, πιθανόν να μας είδατε- η κυρία Μπατζελή μας είπε το ίδιο πράγμα, που ανέφερα και προηγουμένως. Ότι το σπαράγγι θα αποζημιωθεί από το ΕΛΓΑ και τα δένδρα από τα ΠΣΕΑ. Μάλιστα μου είπε ότι την απόφαση την υπέγραψε, την έστειλε στον κ. Σαχινίδη και ζήτησε από εμένα να επικοινωνήσω με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για περισσότερες διευκρινίσεις. Προχθεσινή μας κουβέντα ήταν αυτή, κύριε Κουτσούκο. Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, που δεν νομίζω να την έχετε, καλέστε την να έρθει –και παρακαλώ να έρθει η κυρία Μπατζελή εδώ- για να επιβεβαιώσει αυτά τα οποία λέω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή μπορεί να αιωρούνται αμφιβολίες -το τονίζω αυτό- ότι η σημερινή Κυβέρνηση δια της πρώην Υπουργού είχε δώσει τόσες διαβεβαιώσεις ότι θα αποζημιώσει τους πληγέντες αγρότες μας, για τους οποίους σήμερα μιλάμε, καταθέτω ακόμα ένα ντοκουμέντο, ένα καινούριο στοιχείο που δεν το έχω καταθέσει μέχρι τώρα. Είναι η μαγνητοφωνημένη εκπομπή της ΕΤ3 με τον έγκριτο δημοσιογράφο Αλέκο Τριανταφυλλίδη στην οποίαν η κυρία Μπατζελή δεσμεύεται ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν. Καταθέτω το σχετικό cd με την απομαγνητοφώνηση στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καρασμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κύριε Καρασμάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι σοβαρό το θέμα, περιμένουμε οκτώ μήνες για να συζητήσουμε αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το θέμα είναι σοβαρό αλλά και η τήρηση του Κανονισμού είναι επίσης, σοβαρό θέμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Έχω χρόνο από τη δευτερολογία μου.
Κατόπιν όλων αυτών, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας απαντήσετε ευθέως και ειλικρινώς και δια εμού, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους: Τι πρόκειται να κάνετε; Ενάμιση χρόνο είναι χωρίς σοδειά, χωρίς εισόδημα. Ενάμιση χρόνο μόνο αυτοί ξέρουν πώς συντηρούν τις οικογένειές τους, πώς ταΐζουν τα παιδιά τους και πώς επιβιώνουν οι ίδιοι. Εδώ και ενάμιση χρόνο οι τοπικές κοινωνίες έχουν στερηθεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους και μάλιστα οι τοπικές εμπορικές αγορές έχουν γονατίσει από αυτό το γεγονός.
Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτή τη γενικότερη οικονομική κρίση της χώρας αντιλαμβάνεστε, κύριε Υφυπουργέ, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν άλλα περιθώρια. Και φέτος ανεβαίνουν τον ίδιο Γολγοθά, διότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν αποτελειώσει την παραγωγή τους και μάλιστα δεν έχουν πάρει ακόμα τα εκτιμητήρια. Και όσοι τα πήραν είναι μηδενιστήρια, όπως λένε, μηδενικά.
Θέλω, κύριε Υπουργέ, να δείξετε αυτή την πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο που ευαγγελίζεται η Κυβέρνησή σας. Θα εκδώσετε αυτή την απόφαση; Θα δώσετε τις αποζημιώσεις; Δεσμευθείτε, επιτέλους, πότε αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν τα χρήματά τους.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να προσθέσω και κάτι τελευταίο. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω ειλικρινά στην απάντησή σας, να περιοριστείτε πάνω στο πολύ συγκεκριμένο και ξεκάθαρο πρόβλημα που θέτει η επερώτησή μας. Θα είναι άδικο για αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι ανάρμοστο για τον κοινοβουλευτικό λόγο, για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι χιλιάδες οικογένειες, να χαθεί αυτή η επερώτηση μέσα σε ατέρμονες συζητήσεις και γενικόλογους αφορισμούς, για τα γενικότερα προβλήματα της γεωργίας, για τα μέτρα που μελετούνται, για τα μέτρα που θα παρθούν».
( Σ’ αυτό το σημείο ο Γιώργος Καρασμάνης έκανε ειδική αναφορά στους παραγωγούς του συμπύρηνου ροδάκινου ).
«Βέβαια υπάρχουν και θέματα τα οποία απασχολούν και άλλους αγρότες για άλλα προϊόντα όπως, παραδείγματος χάριν, τους παραγωγούς του βιομηχανικού ροδακίνου, οι οποίοι περνάνε δύσκολες, εφιαλτικές μέρες και βρίσκονται σε απελπιστική, δεινή κατάσταση. Ακόμα περιμένουν να πληρωθούν την πρώτη ύλη, ακόμα περιμένουν τα εκτιμητήρια από τις ζημιές που έχουν υποστεί. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε άλλη μέρα και σε άλλη επερώτηση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):
Κύριε συνάδελφε, εξαντλήσατε και τη δευτερολογία σας. Πρέπει να τελειώσετε. Σας παρακαλώ!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι ένα σημαντικό θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
Το θέμα της επερώτησης, κύριε Υπουργέ, είναι ένα και ξεκάθαρο. Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί σπαραγγιών και οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές από τη θεομηνία της περσινής Άνοιξης του 2009; Και αν ναι, πότε;
Όσον αφορά, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση, πιστεύω σε δύο πράγματα. Πρώτον, στο γεγονός ότι με την αλλαγή των κυβερνήσεων σε μια ευνομούμενη πολιτισμένη πολιτεία δεν σταματά η συνέχεια του κράτους, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει εναλλαγή προσώπων, όταν υπάρχει αλλαγή προσώπων στο ίδιο Υπουργείο στην ίδια Κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, δεν αναιρούνται και δεν ανατρέπονται δεσμεύσεις και αποφάσεις που έχουν παρθεί πρωτύτερα.
Δεύτερον, πιστεύω στην ευθυκρισία του κ. Σκανδαλίδη, η οποία τον έχει καταστήσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως ένα δίκαιο πολιτικό»
Καταλήγοντας ο Γιώργος Καρασμάνης είπε «πιστεύω ειλικρινά, κύριε Κουτσούκο, από εσάς που είστε ένας ευαίσθητος άνθρωπος και με την εξουσιοδότηση που έχετε από τον Υπουργό να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση και κυρίως, κύριε Υπουργέ, μια δίκαιη απόφαση την οποία περιμένουν οι σπαραγγοκαλλιεργητές και οι δενδροκαλλιεργητές εδώ και ενάμισι χρόνο».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News