Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Χαμηλές προσδοκίες για συναίνεση!

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συναίνεσης στις συναντήσεις της Τρίτης. "Πονοκέφαλος" για την κυβέρνηση τα έσοδα και οι γκρίνιες βουλευτών.

Ο Πρωθυπουργός καλεί την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς πρωτίστως για να τους ενημερώσει για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου πάντως παραμένει η επίτευξη συναίνεσης απέναντι στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις (π.χ. κλειστά επαγγέλματα) στις οποίες μπορεί να υπάρξει συμφωνία καταρχήν με τον Αν. Σαμαρά.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έπειτα από την αρχική ενόχληση που εξέφρασε για τις διαρροές περί αποστολής τρόικας υπουργών (Παπακωνσταντίνου, Ρέππας, Κατσέλη) προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας ξεκαθαρίσει πως «δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση εάν δεν αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά λένε πως «τα δείγμα της κυβέρνησης δεν είναι θετικά» και επικαλούνται την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Ήδη ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με αιχμή την οριζόντια περικοπή μισθών στις ΔΕΚΟ αλλά και στις αλλαγές που αποφασίστηκαν για το εργασιακό.

Έπειτα και από την σκληρή κόντρα που είχαν στη Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες για τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την Αλ. Παπαρήγα.

«Καμία συναίνεση, ενίσχυση του λαϊκού μετώπου με μπαράζ κινητοποιήσεων» είναι η απάντηση του ΚΚΕ στην πρόσκληση της κυβέρνησης ενώ και ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό καθώς την ίδια ημέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις ανατροπές σε ΔΕΚΟ και εργασιακό.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που έχει ψηφίσει το Μνημόνιο, εξέφρασε επιφυλάξεις λέγοντας ότι μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για τα εργασιακά δεν έχει κανένα νόημα να γίνουν αυτές οι συναντήσεις.

Παράλληλα το κόμμα του ζητά ευθέως να ληφθούν σοβαρά υπόψη προτάσεις του ΛΑΟΣ προκειμένου η κυβέρνηση να αποδείξει ότι εννοεί τη συναίνεση.

Όπως αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτήν την φάση δεν θα κληθούν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης, ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί μετά από τη Σύνοδο Κορυφής.

Γκρίνιες και από υπουργούς

Στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς οι βουλευτές καλούνται την Τρίτη να ψηφίσουν ρυθμίσεις τις οποίες ακόμη δεν έχει εγκρίνει η τρόίκα ενώ υπουργοί ανησυχούν για την σύγκρουση που έρχεται με την κομματική βάση του κόμματος μέσα από τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία παραδέχεται ότι "αποτελεί σοβαρότατη παράλειψη της κυβέρνησης η μη παρουσίαση ή για να είμαστε ακριβείς η μη εκπόνηση έως σήμερα ενός εθνικού σχεδίου που θα υπερβαίνει τις επιταγές του Μνημονίου".

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τάσσεται κατά της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θεωρώ χρήσιμη έως και απαραίτηση τη μη κατάθεση στη Βουλή της σχετικής πρότασης"...

Η Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμού και ταχύτητας στην κυβέρνηση.

"Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση μεν, αλλά δεν είναι και τόσο ευτυχείς με τόσα που συμβαίνουν γύρω τους. Για να πετύχουμε πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι τα μέτρα είναι δίκαια. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε.» τονίζει μεταξύ άλλων.

“Το ΔΝΤ συμβουλεύει, δεν επιβάλλει πολιτικές”

Εντωμεταξύ, ενδιαφέρον προκαλεί η συνέντευξη του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στην Καθημερινή της Κυριακής, όπου ερωτηθείς κατά πόσο θα εξέταζε το ενδεχόμενο αλλαγών στο οικονόμο πρόγραμμα που έχει ορισθεί για την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη πολιτική συναίνεση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισε το Μνημόνιο, απάντησε σχετικά:

“Συναντήθηκα με την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Νομίζω συμφωνήσαμε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καθοριστική στιγμή της ιστορίας της και ότι η χώρα μπορεί να πετύχει μόνο εάν υπάρξει η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στις αλλαγές που απαιτούνται”.

“Έχοντας πει αυτό, δεν εναπόκειται στους Ευρωπαίους εταίρους ή στο ΔΝΤ να πάρουν αποφάσεις ή να αλλάξουν πολιτικές. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Έτσι ιδέες για αλλαγές πρέπει πρωτίστως και κυρίως να συζητηθούν με την κυβέρνηση. Αυτό που κάνει το ΔΝΤ είναι να συμβουλεύει για επιλογές πολιτικής και πόσο εφικτές είναι αυτές με βάση την παγκόσμια εμπειρία μας”.

Εξάλλου, στην ερώτηση για το πως αισθάνθηκε τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ως επικεφαλής του ΔΝΤ για τις διαδηλώσεις εναντίον του σχολίασε:

“Οι διαδηλώσεις είναι μέρος κάθε υγιούς δημοκρατίας. Είναι φυσικό κάποιοι να είναι δυσαρεστημένοι με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Το κατανοώ αυτό. Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ελληνικό λαό και δεν υποτιμώ τις προσπάθειες που καταβάλλει. Αντιθέτως τον επαινώ για αυτές τις προσπάθειες, όπως πιστεύω αρχίζει να κάνει και ο υπόλοιπος κόσμος”.

“Θα σημείωνα μόνο ότι όταν πρέπει να πάρεις επώδυνες αποφάσεις και να λάβεις δύσκολα μέτρα, αυτό πρέπει να γίνεται με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Από την αρχή εμείς, και η κυβέρνηση, υπογραμμίσαμε το ζήτημα της δικαιοσύνης. Οι απλοί εργάτες και οι συνταξιούχοι έκαναν αυτό που τους αναλογούσε. Τώρα, πρέπει να το πράξουν και άλλοι στην ελληνική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλόμισθων”.

“Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να ενδυναμωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και να παταχθεί με αυστηρότητα η φοροδιαφυγή. Θα βοηθήσει στην αναγκαία αύξηση των εσόδων, αλλά πέρα από αυτό θα συμβάλλει και στην προώθηση της δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι στο τέλος ο κόσμος θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και τις δύσκολες, εάν αισθανθεί ότι είναι προς όφελος της χώρας του και πως όλοι συνεισφέρουν το μέρος που τους αναλογεί”.

“Ζούσατε πέραν των δυνατοτήτων σας”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλη μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Καθημερινή της Κυριακής και συγκεκριμένα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν. Ερωτηθείς τι θα απαντούσε στους ανθρώπους που χάνουν τις θέσεις εργασίας τους εξαιτίας της κρίσης και των νέων μέτρων σχόλασε:

“Η Ελλάδα απλώς ζούσε για καιρό πάνω από τις δυνατότητες της. Την άνοιξη, έφθασε πολύ κοντά στο αδιέξοδο και στράφηκε στην Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. για τα πακέτα δανείων. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπήρχε άλλος τρόπος από την επιβολή αυστηρών μέτρων για να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Και μέρος αυτών ήταν στην ουσία η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που συνεπαγόταν π.χ. μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου.

Όσον αφορά τη δήλωση του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί στα μέσα του 2012, διευκρίνισε ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε εν μέρει και σταδιακά να επιστρέψει στις αγορές από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2013. Βέβαια το μακροοικονομικό μας σενάριο και το ελληνικό πρόγραμμα βασίζονται στην υπόθεση πως θα επανέλθει η ανάπτυξη. Όσο θα επανέρχεται η ανάπτυξη, τόσο θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη και θα είναι δυνατό να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές”.

Αγώνας δρόμου για τα έσοδα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για την τελική «μάχη» του προϋπολογισμού.

Με το οικονομικό επιτελείο ωστόσο να μην κρύβει την ανησυχία του για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και τη σημαντική υστέρηση εσόδων που καταγράφεται στο τελευταίο ενδεκάμηνο.

Τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση κατά 530 εκατ. ευρώ καθώς η πρόβλεψη ήταν αύξηση 6% και μέχρι τώρα το ποσοστό δεν ξεπερνά το 4,8%.

Η τρόικα έχει χτυπήσει «καμπάνα» για τα έσοδα και την πάταξη της φοροδιαφυγής και η κυβέρνηση καλείται τώρα μέχρι το τέλος του έτους να εισπράξει περίπου 6 δις ευρώ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εναποθέτει τις ελπίδες του στην ενίσχυση των εσόδων από την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, την παράταση που έχει δοθεί μέχρι το τέλους τους έτους για την περαίωση από την είσπραξη του ΦΠΑ που παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση το τελευταίο τρίμηνο αλλά και από το «ψαλιδισμένο» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

---
Πηγή: Real.gr
Μωραίτης Στράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News