Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μ.Καραμάνης: "Ο Ν.Πέλλας διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα"

Tο έτος 2010 ορίσθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας. Πρόκειται για τη γιορτή όλων των έμβιων οργανισμών, δηλ. των φυτών και των ζώων, που φιλοξενούνται πάνω στη γη, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και ο άνθρωπος. Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να γνωρίσει, να αναδείξει και να συνειδητοποιήσει σε όλα τα επίπεδα της την τεράστια σημασία της βιολογικής ποικιλίας (γονίδια, είδη, οικοσυστήματα), αφού η τελευταία αποτελεί προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωσή του. Στο παρελθόν η Γη και η βιοποικιλότητα της δοκιμάστηκαν αρκετές φορές εξαιτίας φυσικών καταστροφών, εκτός από την τελευταία για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο σύγχρονος άνθρωπος! Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η παγκόσμια βιοποικιλότητα χάνεται με ρυθμούς ασυνήθιστα υψηλούς με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα.

Ο Νομός Πέλλας είναι γνωστός για την πλούσια πολιτιστική και ιστορική του κληρονομιά, όμως είναι λιγότερο γνωστός για την επίσης πλούσια βιοποικιλότητα που διαθέτει. Το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του Νομού Πέλλας – αρχικά το ένα τέταρτο - εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό δίκτυο των προστατευομένων περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA2000) αποτελεί από μόνο του διεθνή αναγνώριση. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι περιοχές που ανακηρύχθηκαν προστατευόμενες με βάση την εθνική νομοθεσία. Μέσα στις παραπάνω προστατευόμενες περιοχές - και όχι μόνο - υπάρχει ένας ανεκτίμητος βιολογικός πλούτος αποτελούμενος από μια μεγάλη ποικιλία οικοτόπων με σπάνια, ενδημικά και απειλούμενα φυτικά και ζωϊκά είδη. Οι ορεινοί όγκοι του Βόρα, της Τζένας, του Πίνοβο και του Πάϊκου,, η λίμνη Βεγορίτιδα, ο υγρότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου, τα ποτάμια Εδεσσαίος, Αλμωπαίος και Λουδίας αποτελούν τα φυσικά οικοσυστήματα που φιλοξενούν την ανεκτίμητη βιοποικιλότητα της Πέλλας, όπως για παράδειγμα: τα απομεινάρια δάσους της μοναδικής πενταβέλονης πεύκης, το σπάνιο ορεινό σφαγνώνα της Καλής Πεδιάδας και την καφετιά αρκούδα στο όρος Βόρας, τα υγρολίβαδα με τις άγριες ορχιδέες και την παγκόσμια απειλούμενη βαλτόπαπια στη λίμνη Άγρα, τα απειλούμενα αρπακτικά και τα εννέα είδη των δρυοκολαπτών που ζουν στην υπαλπική ζώνη του ορεινού τόξου Αριδαίας κά.

Η χώρα μας υπέγραψε ευρωπαϊκές συνθήκες οι οποίες υπαγορεύουν την προστασία και τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς που διαθέτει στην περιοχή της. Θα ανταποκριθεί άραγε στις διεθνείς της υποχρεώσεις; Επιπλέον θα επιτρέψει ο σύγχρονος κάτοικος της Πέλλας να μην εξαφανισθούν σπάνια ή ενδημικά είδη της περιοχής του, μιας και ο φυσικός πλούτος μας, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, δεν ανήκει μόνο στις τρέχουσες γενιές αλλά και στις επερχόμενες. Σήμερα όλοι μας θα πρέπει να έχουμε σαν στόχο-πρόκληση να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτή τη φυσική κληρονομιά παραδίδοντας την στα παιδιά μας, εκεί όπου τους ανήκει.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Μιχάλης Καραμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News