Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Γιαννιτσά: Αναστήλωση του Μαυσωλείου του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου

Την αναστήλωση του Μαυσωλείου του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου υλοποιεί αυτή την περίοδο ο δήμος Γιαννιτσών, μετά από την επιτυχημένη αναστήλωση του Μαυσωλείου του Γαζή Εβρενός σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας και του Πύργου του Ρολογιού. Το μαυσωλείο, γνωστό στην πόλη ως «τουρμπές» βρίσκεται σε πάροδο της οδού Στράντζης (απέναντι από την κεντρική είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου). Πρόκειται για ένα διώροφο, σχεδόν τετράγωνο σε κάτοψη κτίριο, πλευράς σχεδόν 8μ., που καλύπτεται με τρούλο εδραζόμενο σε οκταγωνικό τύμπανο.

Στον όροφο υπήρχε μιχράμπ, το οποίο μαρτυρεί τη λειτουργία εκεί μικρού τεμένους. Οι δύο όροφοι δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Η πρόσβαση στον όροφο γινόταν μέσω μιας εξωτερικής ξύλινης κλίμακας στο βόρειο τοίχο, η οποία οδηγούσε σε τοξωτή θύρα στη Βορειοδυτική γωνία που εξασφάλιζε την είσοδο στο εσωτερικό του ορόφου. Ο τουρμπές είναι κτισμένος με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα και φέρει εσωτερικά και εξωτερικά επίχρισμα.

Πολλοί μελετητές ταυτίζουν το μνημείο με το μαυσωλείο του εγγονού του Γαζή Εβρενός, του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου. Κατά τα τελευταία χρόνια έχει διατυπωθεί μία νέα άποψη, η οποία συνδέει το μνημείο με εκπαιδευτικές λειτουργίες και χρήση. Η αναστήλωση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το επόμενο διάστημα και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική γιατί συμβάλλει στη διάσωση της αρχιτεκτονικής παράδοσης των Γιαννιτσών.


---
Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News