Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Υπευθυνότητα, συνεργασία & όραμα, για να οδηγηθεί η Πέλλα στη νέα «εποχή»

Καθώς φτάνουμε στο τέλος του χρόνου το οποίο συμπίπτει με τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είναι ευκαιρία να μοιραστούμε μερικές σκέψεις, με ορίζοντα τη νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση, κατά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» από την πρώτη του νέου έτους. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από το 1995 που εγκαινιάστηκε ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μέχρι σήμερα που μετεξελίσσεται σε Περιφερειακή, είναι σημαντική και πλούσια. Αν μάλιστα ανατρέξει κανείς στην ιστορία, τις «καλές» και «κακές» στιγμές της τοπικής διακυβέρνησης μπορεί να βγάλει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.

Ο θεσμός μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένος στο βαθμό που εισήγαγε μία νέα αντίληψη στη δημόσια διοίκηση, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για το μέλλον τους, μέσα από τα αποκεντρωμένα όργανα και διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού. Η ευρεία και πολυσυλλεκτική σύνθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αποτέλεσε «σταθμό» για να ξεπεράσουμε την τοπικιστική και στενά κομματική αντίληψη που, σε μεγάλο βαθμό, επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες. Βεβαίως, οι μάχες που δόθηκαν πολλές φορές με αφετηρία την προάσπιση συγκεκριμένων συμφερόντων, είναι ενδεικτικές ότι η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας απαιτεί μία πιο ώριμη πολιτική σκέψη και ευρεία πολιτική διαπαιδαγώγηση. Οι νέοι «Καλλικράτειοι» Δήμοι και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε να αντιληφθούν οι τοπικές κοινωνίες ότι ανήκουν σε ευρύτερες ενότητες, όπου η ανάπτυξη και η ευημερία μας εξαρτώνται από την ανάπτυξη και ευημερία του γείτονα. Στην κατεύθυνση αυτή οι δράσεις στις οποίες είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας τοπικής διακυβέρνησης είναι αυτές τις συνεργασίας, της δικτύωσης και της εξωστρέφειας.

Στη νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κληροδοτείται ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο το οποίο αποτελεί ευχή και ελπίδα να συνεχιστεί με καλύτερους οιωνούς και λιγότερες «αγκυλώσεις» από τη μεριά της κεντρικής εξουσίας. Με την ευκαιρία, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας με τον οποίο πάλεψαν οι αιρετοί νομάρχες ήταν η εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και επαρκούς χρηματοδότησης από τις κεντρικές υπηρεσίες.

Υπάρχει ένας εκτενής κατάλογος έργων που ολοκληρώθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας με άμεση συμβολή στη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών και ισόρροπη ανάπτυξη στις τρεις επαρχίες του νομού που παρουσιάστηκε αναλυτικά στο σχετικό έντυπο και κατά την παρουσίαση του απολογισμού πριν από λίγες ημέρες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να υπάρξει μία συνοπτική αναφορά σε μία σειρά από μεγάλα έργα που με συστηματική προσπάθεια και κόπο εντάχθηκαν τους προηγούμενους μήνες στο ΕΣΠΑ και πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για βασικά έργα υποδομών που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές ανάπτυξης του νομού με άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία:

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ
1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΤΡΙΟΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 4.700.000,00 €
2 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΑΔΑ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 4.470.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 9.170.000,00 €
ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ
1 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 3.050.000,00 €
2 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 2.900.000,00 €
3 4ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 800.000,00 €
4 ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΡΕΜΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 835.000,00 €
5 ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΡΕΜΜΑΤΟΣ ΑΨΑΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 605.000,00 €
6 ΑΝΤΙΠΛΥΜΜΗΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ (ΤΣΙΝΑΡΛΙ) 3.150.000,00 €
7 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 1.920.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 13.260.000,00 €
ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ - ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ
1 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 3.050.000,00 €
2 ΔΡΟΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑ-ΡΙΖΟ-ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ 6.000.000,00 €
3 ΔΡΟΜΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑ-ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ-ΜΑΝΔΑΛΟ 15.000.000,00 €
4 ΔΡΟΜΟΣ ΛΙΠΟΧΩΡΙ-ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ- ΟΡΙΑΝΟΜΟΥ 15.000.000,00 €
5 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΝΗΣΙΟΥ 3.500.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 42.550.000,00 €

Το έργο που παρήγαγε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας τα προηγούμενα χρόνια ήταν σημαντικό, όπως προκύπτει από τους αριθμούς και τα μεγέθη που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης να τονιστεί ότι όλοι οι αιρετοί Νομάρχες που υπηρέτησαν την αναπτυξιακή προοπτική του νομού στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και διαχειρίστηκαν με ευαισθησία και τόλμη τα τοπικά θέματα και προβλήματα. Οι συγκρούσεις και οι απογοητεύσεις είναι αναπόφευκτες στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων καθώς οι εμπλεκόμενοι εταίροι είναι πολλοί, όπως και τα συμφέροντα που επηρεάζονται από κάθε απόφαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα (οικονομικά, κοινωνικά, επαγγελματικά γεωγραφικά, κ.λπ.).

Οι τοπικοί άρχοντες καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις με βάση δύσκολα διλήμματα. Οι πολίτες της Πέλλας, σε βάθος χρόνου, θα κρίνουν το έργο του καθενός συνολικά και κατά περίπτωση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας για τη συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών μου στην ηγεσία του θεσμού, όπως και όλους τους συνεργάτες μου. Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειές τους αποτελούν σήμερα μία σημαντική παρακαταθήκη για την βιώσιμη ανάπτυξη του νομού. Σε αυτήν την προσπάθεια σύμμαχοι ήταν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, όπως και οι εκπρόσωποι των αναπτυξιακών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων του νομού. Τους ευχαριστώ όλους θερμά.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης οι οποίοι συνεργάστηκαν με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και μαζί μου προσωπικά, για την ορθή προβολή όλων των σημαντικών θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη και το μέλλον του νομού μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες του νομού και πολλούς φίλους της Πέλλας που με την υποστήριξή τους και τις προτάσεις τους συνέβαλαν στην επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών στόχων που θέσαμε.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, αντλώντας από τις ιδέες των νέων ανθρώπων και αναζητώντας νέους δρόμους προοπτικής και δημιουργίας, εύχομαι το νέο έτος 2011 να μας χαρίσει υγεία και επιτυχίες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Ο Νομάρχης Πέλλας
Μιχάλης Καραμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News