Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Νέο "θρίλερ" με τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσ/νίκη

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ απερχόμενης και νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης ξέσπασε με αφορμή την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μια υπόθεση που ξεκίνησε ήδη από το 1998 και απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία με αντιπαραθέσεις από το 2007.

Χθες ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παρουσία του αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, υπέγραψε τη σύμβαση για την έναρξη των εργασιών τοποθέτησης του αγάλματος. Το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί σύμφωνα με την από 8 Οκτωβρίου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ο χώρος της νέας παραλίας απέναντι από το νέο δημαρχείο. "Η δημοτική αρχή αισθάνεται την υποχρέωση να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή τιμώντας τον άνθρωπο και πολιτικό που αναμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη με σημαντικά έργα και ανέδειξε την πόλη που ο ίδιος αγάπησε υπέρμετρα, καθιστώντας την πρωτεύουσα του ελληνικού βορρά, πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας", δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος προγραμματίζει την τοποθέτηση του ανδριάντα μέσα στο Δεκέμβριο πριν την εκπνοή της θητείας του.

Ωστόσο τόσο για το νέο σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας (αρχικά προβλέπονταν η πλατεία Αριστοτέλους) όσο και για το νόμιμο της απόφασης αλλαγής χωροθέτησης οι αντιδράσεις της "Πρωτοβουλίας" του νεοεκλεγμένου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη είναι έντονες. Πρότεινε ο ανδριάντας να τοποθετηθεί στο "Μακεδονίας Παλλάς", αφενός διότι εκεί είχε γίνει η μεγάλη μεταπολιτευτική συγκέντρωση του αείμνηστου Καραμανλή, αφετέρου διότι το σημείο στο οποίο προβλέπεται να τοποθετηθεί είναι πολύ κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" κάνει λόγο για "αμφίβολης νομιμότητας σύμβαση", χαρακτηρίζει "ακατανόητη τη σπουδή του απερχόμενου δημάρχου να τοποθετηθεί το άγαλμα με τρόπο που προκαλεί και διχάζει" και καταλήγει: "εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας ως νέα δημοτική αρχή τιμώντας τον άνδρα, αλλά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι πράξεις του απερχόμενου δημάρχου δηλώνουν το ποιόν του, την αγωνία του για την οργή της πόλης εναντίον του και την προσπάθειά του να γαντζωθεί σε εθνικά σύμβολα χωρίς καμία ντροπή. Οι Θεσσαλονικείς ας κρίνουν τις πράξεις του".

Ένα άγαλμα που... πηγαινοέρχεται!

Η απόφαση για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο το 1998. Το 2007 η σημερινή διοίκηση ξεκίνησε τις διαδικασίες διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση του αγάλματος, το οποίο και τελικά κατασκεύασε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Έκτοτε προκλήθηκαν ουκ ολίγες αντιδράσεις κυρίως για το χώρο τοποθέτησής του (μεταξύ Ολύμπιον και Ηλέκτρα Παλάς) αλλά και για το μέγεθός του. Η τοποθέτηση στο εν λόγω σημείο έλαβε την έγκριση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων το 2009. Ωστόσο το θέμα δεν έκλεισε καθώς έπειτα από επιστολή διαμαρτυρίας της “Πρωτοβουλίας” στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο προαναγγέλθηκε η ανάπεμψη και επανεξέτασή του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε την τοποθέτησή του ανδριάντα στη Νέα Παραλία.

---
Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News