Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνει το 2011

Χρονιά σημαντικών αλλαγών για χιλιάδες ασφαλισμένους είναι το 2011 με βάση τις τελευταίες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που έφερε ο Ν3868/10. Άπαντες θα πρέπει να πληρώνουν πολύ περισσότερες εισφορές (αφού αυξάνονται τα έτη συνταξιοδότησης) για πολύ μικρότερες συντάξεις ενώ οι παροχές υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εξισώνονται προς τα κάτω.

Αναλυτικότερα, οι μεταβολές που αναμένονται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, είναι οι εξής:

* Αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα .Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου προβλέπεται σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα κατά 5 χρόνια, ώστε το όριο να αναπροσαρμοστεί από τα 50 στα 55 και από τα 55 στα 60, κατά περίπτωση. Επίσης, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο σταδιακά ως το 2013 με βάση ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.
* Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (τμήμα αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015, ο οποίος θα επιφέρει μείωση αποδοχών.
* Εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων με προοπτική τη μείωση από το 2012 των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειμματικά ταμεία.
* Από την 1η Ιανουαρίου 2011 και, στη συνέχεια ανά διετία, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή παρακολουθεί, συντάσσοντας μελέτες, την εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη, ώστε να μην ξεφύγει από τους στόχους που έχουν τεθεί. Σε αντίθετη περίπτωση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης αποδοχών, καθώς οι συντάξεις θα ανακαθορίζονται με ειδικό νόμο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.
* Αύξηση στο 6% από το 3% του ποσοστού μείωσης της σύνταξης για κάθε έτος που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, εφόσον κάποιος επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.
* Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση.
* Νέο καθεστώς αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με δυνατότητα εξαγοράς ή αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011.
* Ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
* Εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα Ταμεία, διαχωρισμός του κλάδου υγείας του ΙΚΑ από τον κλάδο συντάξεων και ενιαιοποίηση των παροχών υγείας.
* Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές για τις οποίες καταβάλλει εισφορές ο ασφαλισμένος.
* Θεσμοθέτηση του «εργόσημου» για την πληρωμή όσων απασχολούνται σε οικιακές, αγροτικές και προσωρινές εργασίες.
* Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ενιαίων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
*Σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Πληροφόρησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
* Επικαιροποίηση της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, από 1/7/2011, με επιπτώσεις στο όριο ηλικίας και στο ύψος της σύνταξης για όσους απασχολούνται σε ειδικότητες που θα εξαιρεθούν και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.
* Ανακατανομή των παρακρατούμενων εισφορών σε ποσοστό 10% από 1/1/2011 υπέρ του ΙΚΑ (σε βάρος, όμως, των παροχών του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας ).
* Εφαρμογή από 1η Ιουλίου του 2011, του προγράμματος πληρωμών των αποδοχών, των εισφορών κ.λπ. μέσω του τραπεζικού συστήματος.
* Λειτουργία του ενιαίου κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας, με στόχο τον επανέλεγχο των συντάξεων αυτής της κατηγορίας και την καθιέρωση νέου, αυστηρού πλαισίου.
* Αύξηση στο 2,5% της εισφοράς των ασφαλισμένων για τον κλάδο υγείας στον ΟΓΑ.
* Από 1/1/2011 τα ασφαλιστικά ταμεία επιχορηγούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία «τηρουμένων, όμως, των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».
* Επανέρχεται στην Τράπεζα της Ελλάδος (από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ όπου είχε υπαχθεί) η ασφάλιση του προσωπικού της.

---
Πηγή: Real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News