Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου προς Ερντογάν: Τι προσπαθείτε να αποδείξετε με τις υπερπτήσεις;

- Για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός μέσα στην Τουρκία κάνει τέτοια τοποθέτηση
- Μίλησε για τις τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Αγαθονήσι μπροστά στον Ερντογάν
- Καμία απάντηση δεν ήρθε από τον τούρκο πρωθυπουργό
- Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψης Παπανδρέου στην Τουρκία

"Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία",ρώτησε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους πρεσβευτές. Η ερώτηση αφορούσε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε κατοικημένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

"Πέταξαν οκτώ αεροσκάφη πάνω από το Αγαθονήσι. Αυτές οι ενέργειες να ξέρετε ότι δεν θ΄ αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο",είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος πρόσθεσε ότι "αυτές μπορεί να είναι πτήσεις ρουτίνας για σας, δεν είναι όμως για μας".

Αυτά επανέλαβε και στις δημόσιες δηλώσεις του επισημαίνοντας ότι η απειλή πολέμου την οποία διατηρεί η Τουρκία σε ισχύ δεν βοηθά στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Δείτε τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ΕΔΩ

"Δεν πρόκειται απλά για ένα πέρασμα μαχητικών αεροσκαφών πάνω απο ελληνικό έδαφος ενέργεια έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη και εχθρική. Πρόκειται για πτήσεις "εικονικών βομβαρδισμών" ελληνικών νησιών", επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος ευθέως στους Τούρκους πρέσβεις τόνισε:"Είστε έμπειροι διπλωμάτες και γνωρίζετε καλά ότι στο σημερινό κόσμο η απειλή πολέμου δεν έχει θέση, ούτε λύνει προβλήματα. Σίγουρα όχι από μια Τουρκία που δηλώνει ότι θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της".

Αναφερόμενος στο δεύτερο χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας των δύο χωρών για την ενίσχυση των ειρηνικών θεσμών διακυβέρνησης. Αναφερόμενος στην Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε "πεμπτουσία μιας προσπάθειας, διαφορετικοί λαοί, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές θρησκείες να ζήσουν ειρηνικά, αλλά και με ευημερία, συνοχή, δικαιοσύνη και ευνομία", τόνισε ότι πιστεύει στην προοπτική της Τουρκίας στην Ευρώπη, γιατί "οι αρχές της δημοκρατίας δεν προκαθορίζονται από τη θρησκεία. Η δημοκρατία δεν είναι χριστιανική. Η δημοκρατία είναι κτήμα της οικουμένης", είπε.

Και πρόσθεσε: "Το ΄99 πρωτοστατήσαμε στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας γιατί πιστεύουμε ειλικρινά πως αυτό θα είναι επωφελές για όλους, για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την Τουρκία, για την περιοχή μας, αλλά και για τις διμερείς μας σχέσεις". Στη συνέχεια επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προχωράει αργά, λόγω των εσωτερικών διεργασιών στην Τουρκία, των αντιστάσεων που εμφανίζουν ορισμένα κράτη-μέλη και του Κυπριακού.

"Ερχεται η ώρα, είπε, να κάνουμε μια ανοιχτή ουσιαστική συζήτηση μεταξύ μας για την τουρκική υποψηφιότητα. Οραμά μου ήταν πάντα η Κύπρος να αποτελέσει ένα πρότυπο ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χριστιανών και μουσουλμάνων. Βέβαια, ποτέ το Κυπριακό δεν είχε στη βάση του θρησκευτικές διαστάσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσο συνεχίζεται η κατοχή. Χρειάζεται νέα προσπάθεια". Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας είναι "ο πρόεδρος που μπορεί να φέρει τη λύση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην άποψη ότι ίσως η Τουρκία να θέλει πια λιγότερο την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό, είπε, είναι μια συγκυριακή προσέγγιση. "Η Τουρκία σήμερα είναι πιο ισχυρή και το ευρώ σε κρίση, αλλά η Ευρώπη θα βγει πολύ πιο δυνατή από την κρίση αυτή και η αυτοπεποίηση της Ευρώπης θα είναι τέτοια που, πιο εύκολα θα συζητά την υποψηφιότητα της Τουρκίας". Αρα, επισήμανε, είναι πολύ καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι, ώστε να μη χάσετε μια πιθανή ιστορική ευκαιρία λόγω της σημερινής συγκυρίας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Τουρκία, στα θετικά βήματα προόδου σχετικά με το σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας και τόνισε ότι "ευελπιστούμε ότι αυτά θα συνεχιστούν". "Είναι δύσκολο, είπε, να ξαναγραφτεί η ιστορία. Μπορεί όμως σήμερα η τουρκική κοινωνία να αγκαλιάσει τα μέλη των μειονοτήτων και να τους προσφέρει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας". Το Οικουμενικό πατριαρχείο, είπε, και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της ευρωπαϊκής Τουρκίας και δύναμη ανανέωσης και πολυπολιτισμικότητας για τον τόπο".
Από την πλευρά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απάντησε στην καίρια ερώτηση του έλληνα πρωθυπουργού, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει πως το Αιγαίο θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε μία θάλασσα ειρήνης.


---
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News