Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Γ. Γκλαβάκης: "Αν μου το ζητήσει η Ντόρα θα είμαι υποψήφιος" (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Συναντήσαμε τον Γιάννη Γκλαβάκη στο γραφείο του στα «Φυτώρια Γκλαβάκη». Όπως μας είπε και ο ίδιος είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που όταν σβήνουν τα φώτα της πολιτικής εργάζεται όπως όλοι μας. Πριν αρχίσουμε να του κάνουμε ερωτήσεις για όλα τα θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, μας ξενάγησε στη μεγάλη συλλογή από παλιά αντικείμενα που κατέχει έξω από τον χώρο του γραφείου του. Παλιές γραφομηχανές, γεωργικά μηχανήματα μιας άλλης εποχής, υφαντά, και άλλα αντικείμενα σημαντικής πατροπαράδοτης αξίας τα οποία μας ταξίδεψαν σε μία άλλη εποχή που εμείς δεν προλάβαμε να ζήσουμε. Ο τρόπος που μας περιέγραφε το καθένα από αυτά, φανέρωνε την αγάπη που τρέφει για την παράδοση και για τις «ρίζες». Άλλωστε, όνειρό του είναι να δημιουργήσει ένα λαογραφικό μουσείο στο πατρικό του σπίτι. Μπαίνοντας στο γραφείο του μας «ξενάγησε» στις συλλογές του και μας μίλησε για μία από τις αγαπημένες του συνήθειες: να ανάβει το τζάκι και να κάθεται δίπλα του. Ο Γιάννης Γκλαβάκης μας έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Ζεστός, φιλόξενος και πάνω απ’ όλα απλός και χωρίς ίχνος έπαρσης. Όπως είπε έχει δουλέψει στη ζωή του σκληρά και έχει αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες τόσο από την πολιτική, όσο και από την διοίκηση του Φυτώριου. Εκτιμά τους ανθρώπους που δουλεύουν για να επιβιώσουν και αγωνίζονται καθημερινά, χωρίς να τους χωρίζει ανάλογα με το επάγγελμά τους. Επιθυμία του είναι να εξαντλήσει όλες τις πολιτικές του φιλοδοξίες μέχρι τα 65 του χρόνια αν και σήμερα είναι 61. Ωστόσο, πιστεύει πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούν να λειτουργήσουν ως «άμισθοι υπάλληλοι των νεότερων» χαρίζοντας την πολύτιμη εμπειρία τους. Η ώρα της συνέντευξη έφτασε και δεν είχαμε παρά να του κάνουμε την πρώτη ερώτηση. Συζητήσαμε μαζί του τόσο για την κατάσταση της χώρας μας, όσο και για την επιλογή του να ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη. Και αυτός με τη σειρά του μας αποκάλυψε πολύ σημαντικά πράγματα.

Αποκλειστική συνέντευξη στους Σταύρο Βαφειάδη και Νικολέτα Βαφειάδου!

Κύριε Γκλαβάκη, Σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να κουβεντιάσουμε. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη κουβέντα μας με το πως βλέπετε την κατάσταση όσο ν’ αφορά στην κρίση που περνά η χώρα μας;

Τα πράγματα παρόλο που είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος είναι εξαιρετικά δύσκολα. Και αυτό γιατί επί 30 χρόνια εφαρμόσαμε μία πολιτική (στο σύνολο αναφέρομαι δε θέλω να το κομματικοποιήσω το πράγμα) του να ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε και όσα μας λείπανε να τα δανειζόμαστε. Έτσι δημιουργήσαμε ένα τεράστιο χρέος, συγχρόνως όμως το σύνολο της πολιτικής ζωής έκανε εξαιρετικά πολλές προσλήψεις στο δημόσιο με αποτέλεσμα να έχουμε ένα εξαιρετικά μεγάλο δημόσιο τομέα. Με αποτέλεσμα πολλά έξοδα, λίγα έσοδα και ένα μεγάλο χρέος. Από την άλλη πλευρά ίσως το πιο κακό είναι ότι μάθαμε τον κόσμο μας να μη δουλεύει. Φτάσαμε σε σημείο να μιλάμε για δουλειές που δεν είναι του επιπέδου μας. Έτσι φτάσαμε σε σημείο να έχουμε αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο χρέος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Άλλα ακόμη και με τα μέτρα που πήραμε που κάποιοι τα θεωρούν οδυνηρά δεν φτάσαμε σε σημείο να σταματήσουμε το έλλειμμα.

Για ποιο λόγο όμως καταλάβαμε το χρέος μετά από 30 ολόκληρα χρόνια;

Εγώ ήμουν πολύ ανήσυχος όταν ήμουν Ευρωβουλευτής γιατί το χρέος ήταν γνωστό άσχετα με το τι λένε κάποιοι άλλοι ότι δεν γνωρίζανε. Εγώ λοιπόν ένας άσημος Ευρωβουλευτής έβαλα τη γραμματέα μου να ψάξει και να βρει πιο ήταν το χρέος της Ελλάδας. Και ήρθε και μου είπε ότι το χρέος ήταν τόσα δις. Αυτό το απαντώ σε αυτούς που λεν ότι δεν ήξεραν. Οι πολιτικοί ήξεραν. Δυστυχώς η δική μου γενιά για να ζήσει καλά χρεώθηκε και καλείται τώρα η νέα γενιά να τα πληρώσει,. Αυτό το άγχος των νέων είναι δικαιολογημένο. Εκτιμώ απεριόριστα αυτούς που δουλεύουν γιατί σε αυτούς βασίζεται η Ελλάδα. Κάποιοι έκλεψαν και κανένας δεν πλήρωσε. Αυτά τα 30 χρόνια ο πολιτικός κόσμος δουλεύοντας με λαϊκισμό διόρισε απίστευτα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων στο δημόσιο. Και επειδή αυτοί οι υπάλληλοι είναι πολλοί δεν δουλεύουν κιόλα. Εγώ που είμαι στο τέλος της επαγγελματικής μου ζωής βλέπω ότι αυτοί που πέρασαν καλά στα χρόνια μου ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τεράστιους μισθούς.

Πριν λίγες μέρες διαδραματίστηκε ένα γεγονός πολύ λυπηρό. Μιλώ για τον ξυλοδαρμό Χατζηδάκη. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η οργή; Είναι δικαιολογημένη;

Ο θυμός και η οργή του κόσμου βγαίνει πολλές φόρες ανεξέλεγκτα. Ο κόσμος είναι πικραμένος και πολλές φορές ξεσπάει και στους μη φταίχτες. Ο Χατζηδάκης είναι ένας έντιμος άνθρωπος που πλήρωσε άδικα γιατί βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Κινδύνεψε και η ζωή του. Εγώ περιμένω κοινωνικές εκρήξεις διότι υπάρχουν άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους, θα πεινάσουν.

Σαν πολιτικό πρόσωπο πως θα κρίνατε το έργο της σημερινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (επειδή θέλω να βάζω πάνω απ’ όλα την Ελλάδα και όχι το κόμμα), κάποια από τα μέτρα που πήρε τα στηρίζω. Εκφράστηκα θετικά όταν είπε να καταγράψουμε τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Πρέπει να επανεξεταστούν οι αναπηρικές συντάξεις. Κάποια τέτοια μέτρα τα στηρίζω. Αν δε ληφθούν τέτοια μέτρα δεν θα σωθεί η Ελλάδα. Από την άλλη, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα το ΠΑΣΟΚ δε ξεχνά τον λαϊκισμό. Λέει ότι για όλα φταίει η ΝΔ. Κάνει λάθος. Όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση και όχι να ρίχνουμε ο ένας στον άλλον τις ευθύνες.

Αναφέρατε ότι στηρίζετε κάποια μέτρα του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Λεφτά υπάρχουν».

Εκεί ξεκάθαρα ο Παπανδρέου είπε ψέματα. Γιατί όταν ένας απλός ευρωβουλευτής ήξερε το χρέος πόσο μάλλον ο Παπανδρέου. Όμως αν σταματήσει να κατηγορεί για όλα τη Ν.Δ. και συνεργαστεί, τότε εγώ είμαι διατεθειμένος να ξεχάσω τα ψέματα.

Τι σας έκανε μετά από τόσα χρόνια ενεργής πορείας στη Ν.Δ. να διαγραφείτε από αυτήν και να ακολουθήσετε το νέο κίνημα της Ντόρας Μπακογιάννη;

Είμαι στη ΝΔ από την ίδρυσή της και μάλιστα ενεργό μέλος. Από την άλλη πλευρά ανήκω στη μειοψηφία των πολιτικών που έχω δουλειά. Πιστεύω ότι κάποιος θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με τα κοινά όταν περάσει τα 65, παρόλο που είμαι 61. Δεν μπορεί ο δάσκαλος να σταματά, ο χτίστης να σταματά και ο πολιτικός να συνεχίζει.
Τη ΝΔ. την πίστεψα την υπηρέτησα. Όταν ήμουν στην Ε.Ε. ήμουν ο πιο δραστήριος πολιτικός και εκπροσώπησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα μας. Δυστυχώς όμως είμαι και στενοχωρημένος με τη ΝΔ. Οι κυβερνήσεις της δεξιάς πρέπει να συμμαζεύουν τη χώρα. Στα πέντε χρόνια εξουσίας μας δυστυχώς δεν νοικοκυρέψαμε τη χώρα. Σε αυτό έχει δίκαιο το ΠΑΣΟΚ. Λέγαμε: «τι μας λείπουν λεφτά; Δανειστείτε τα». Δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν βλέπω μια σοβαρή αντιμετώπιση. Όταν ο Σαμαράς λέει ότι σε ένα χρόνο θα εξαλείψει το έλλειμμα. Δεν είμαστε μάγοι. Ας μη λέμε τα ίδια ψέματα με τον Παπανδρέου. Το μνημόνιο όσο άσχημο και αν είναι, είναι απαραίτητο. Αυτό με έκανε να πάω με την Ντόρα. Το θέμα δεν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Το θέμα είναι να γίνονται κινήσεις για το καλό της χώρας. Μέχρι τα 65 δικαιούμαι να ασχοληθώ με τα κοινά. Αν τα ξεπεράσω και συνεχίσω θα διαψεύσω τα λεγόμενα μου. Είμαι απελπισμένος από το κόμμα μου.

Η κ. Μπακογιάννη φάνηκε ότι αποχώρησε από τη Ν.Δ. επειδή δεν εξελέγη Πρόεδρος. Πιστεύετε δηλαδή πως αν είχε εκλεχθεί Πρόεδρος δεν θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική με τον Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή να ψηφίσει κατά του μνημονίου;

Με τις σκέψεις μου και τη δική μου λογική τα ίδια θα έλεγα και κατά της Ντόρας αν ψήφιζε κατά του μνημονίου. Το μνημόνιο φέρνει σκληρά μέτρα, άλλα αν δεν τα πάρουμε θα καταστραφεί η χώρα.

Όλο και φουντώνου τα σενάρια που κάνουν λόγο για εθνικές εκλογές την Άνοιξη. Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος σε αυτή την ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Είναι πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές. Πίστεψε με εγώ
πολύ θα ήθελα να βρεθούν νέοι άνθρωποι να προχωρήσουν μπροστά. Άνθρωποι όμως που να έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Εγώ αν μου το ζητήσει η Ντόρα θα κατέβω στις εκλογές, όμως θα προτιμούσα να κατέβουν νέοι άνθρωποι. Εγώ παροτρύνω τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά, με την πολιτική. Όλους αυτούς που δουλεύουν και αγωνίζονται. Η Ντόρα σίγουρα με υπολογίζει για υποψήφιό της, όμως όπως προείπα είμαι της άποψης ότι πρέπει να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι στις εκλογές.

Ο κόσμος κ. Γκλαβάκη πρέπει από κάπου να «πιαστεί» για να αντιμετωπίσει όλα αυτά που περνά και για να καταφέρει να επαναστατήσει. Πρόσφατα ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε ένα κίνημα πολιτών. Πως το κρίνετε;

Αλίμονο στο λαό που περιμένει έναν 80αρη να τον σώσει. Τα πράγματα άλλαξαν, πρέπει οι νέοι να μπουν μπροστά. Οι νέοι με ανησυχίες με ερωτήματα. Εμείς οι παλαιότεροι χρειαζόμαστε σαν άμισθοι σύμβουλοι. Απορώ που όλα αυτά τα χρονιά ποτέ ένας δήμαρχος δε με κάλεσε να πιούμε ένα καφέ για να του προσφέρω την εμπειρία μου δωρεάν.

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου υπήρξαν μεγάλες ανατροπές. Χαρακτηριστικές αυτές στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Που πιστεύετε ότι οφείλονται;

Δεν είναι τυχαίο που μετά τις εκλογές έφυγα και πήγα στη Ντόρα. Η επίσημη ΝΔ δεν στήριξε τον Κακλαμάνη. Ο Μπουτάρης από την άλλη κέρδισε γιατί τον βοήθησε πάρα πολύ ο Γκιουλέκας και ο Άνθιμος. Με τη δήλωση του ο Άνθιμος προκάλεσε κόσμο ο οποίος εκνευρίστηκε με τη στάση του και αντέδρασε ψηφίζοντας Μπουτάρη. Ο Γκιουλέκας δεν είχε τη δραστηριότητα που έπρεπε. Είναι ατύχημα για τη Θεσσαλονίκη να εκλέξει Δήμαρχο τον Μπουτάρη έναν πρώην αλκοολικό (που από επιστημονικής άποψης ένας αλκοολικός παθαίνει μόνιμες βλάβες).

Ναι όμως αίσθηση προκάλεσαι το γεγονός ότι στον ευχαριστήριο λόγο του ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάνη!

Εγώ ζήτησα εξηγήσεις από την Ντόρα και μου είπε: «Εγώ είμαι ένα δημόσιο πρόσωπο. Με πήρε τηλέφωνο ο Μπουτάρης και μου ζήτησε να βρεθούμε. Και όταν ήρθε στο γραφείο μου, αφού συζητήσαμε μου ζήτησε να βγούμε μια φωτογραφία. Γιατί να αρνηθώ». Ο Γκιουλέκας δεν έκανε τον κόπο να απευθυνθεί στην Ντόρα.

Ως ενεργός δημότης και ως άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με τα κοινά του Δήμου πως κρίνετε την τετραετία του Πέτρου Ζέρζη και τι προβλέπετε για την τετραετία του Δημήτρη Πασόη;

Με κίνδυνο να δυσαρεστήσω κάποιους φίλους, από την Αριδαία δεν πέρασε κανένας φωτισμένος δήμαρχος. Η Αριδαία έχει χρυσές ευκαιρίες τις οποίες όμως ποτέ δεν υλοποιήσαμε ή συζητήσαμε. Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης. Η Αριδαία χρειάζεται φρέσκα μυαλά και προτάσεις. Εγώ πιστεύω ότι ο Ζέρζης ήταν ένας καλός δήμαρχος. Την πρώτη Κυριακή προσπάθησα να ισορροπήσω μεταξύ Ζέρζη και Μπίνου και ήμουν πολύ διακριτικός, ώστε τη δεύτερη Κυριακή να στηρίξω όποιον από τους δύο περάσει. Αυτή τη στιγμή δημοκρατικά κέρδισε ο Πασόης αλλά πιστεύω ότι ο Ζέρζης θα ήταν καλύτερος δήμαρχος από τον Πασόη. Ωστόσο, αν αποδειχτεί καλός δήμαρχος είμαι διατεθειμένος να του το αναγνωρίσω και όπου μπορώ να τον βοηθήσω.

Εσείς κ. Γκλαβάκη δεν μπήκατε ποτέ στη διαδικασία να κατέβετε για δήμαρχος; Σας βρήκε σύμφωνο ο Καλλικράτης;

Εγώ είμαι ανοικτός να ασχοληθώ με τα κοινά. Όμως δεν είμαι διατεθειμένος να πω «κατεβαίνω». Αν μου το πρότειναν θα κατέβαινα. Γιατί έχω μία μεγάλη εμπειρία. Ακόμη και αν ζητήσει τη βοήθεια μου κάποιος άλλος δήμαρχος είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω. Ήμουν διατεθειμένος να κατέβω άλλα δεν μου προτάθηκε.
Όσο για τον Καλλικράτη, νομίζω ότι θα βελτιώσει τα πράγματα. Αλλάζουν οι εποχές. Οι μεγάλοι δήμοι είναι καλύτεροι. Το αν θα βάλει συμμάζεμα η όχι εξαρτάται και από τους δημάρχους.

Ήσασταν Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με το ψηφοδέλτιο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) από το 2004. Τι προβλέπεται για τις σχέσεις Ελλάδας – Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια;

Όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε με νύχια και με δόντια την Ε.Ε. Φοβάμαι για τη Ελλάδα μη βρεθούμε εκτός ευρώ. Αν και δεν το νομίζω. Αλλοίμονο μας αν βρεθούμε εκτός. Βρισκόμαστε σε μία νέα παγκόσμια κατάσταση. Με δεδομένο ότι γύρω – γύρω έχουμε εχθρικά περιβάλλοντα: Σκόπια, Αλβανία κ.τ.λ.

Θα θέλατε να κάνετε έναν σύντομο απολογισμό για την χρονιά που έφυγε, καθώς και τι προβλέπεται για αυτή που μόλις άρχισε;

Το 2010 είχε πάρα πολλά κακά αλλά και ένα καλό: Επιτέλους ξυπνήσαμε και μάθαμε την αλήθεια. Για το 2011 περιμένω δυσκολότερες καταστάσεις. Να υπάρχει αλληλεγγύη και να καταλάβουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε για το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News