Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Συγχώνευση Τελωνείων Βέροιας, Σκύδρας & Κατερίνης;

Παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, φαίνεται ότι οδηγούνται προς συγχώνευση τα τρία Τελωνεία της ευρύτερης περιοχής - Βέροιας, Σκύδρας και Κατερίνης. Η συγχώνευση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να αλλάξει ριζικά η λειτουργία τους και να γίνονται όλα ηλεκτρονικά και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2013.

Η διαδικασία αυτή έχει ήδη, όπως πληροφορούμαστε, ξεκινήσει και στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενώ η οικονομική κρίση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει, πιθανότατα, τις αποφάσεις για την έδρα του ενιαίου Τελωνείου της περιοχής μας, με τη Σκύδρα να διαθέτει σήμερα το πλεονέκτημα των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων.

Αν δεν ήμασταν σε καιρούς οικονομικής κρίσης, η συγχώνευση αυτή θα συνέφερε πιθανότατα τη Βέροια, καθώς η Ημαθία ευνοείται γεωγραφικά (και λόγω Εγνατίας) ενώ και οι συναλλαγές που γίνονται στο Τελωνείο Βέροιας είναι τουλάχιστον διπλάσιες από αυτές στα γειτονικά Τελωνεία. Σήμερα, όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο στην απόφαση του υπουργείου για την έδρα του κοινού Τελωνείου να βαρύνει η οικονομική παράμετρος. Και αυτό ευνοεί το Τελωνείο Σκύδρας που διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ενώ στην Ημαθία δεν φροντίσαμε τόσα χρόνια να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις της περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας (και) για τη στέγαση του Τελωνείου Βέροιας, ώστε να έχουμε σήμερα αυτό το πλεονέκτημα.

Φαίνεται ότι η απομάκρυνση του Τελωνείου από τη Βέροια έχει ξεκινήσει να δρομολογείται και μάλλον βρισκόμαστε ενόψει της κατάργησης του Τελωνείου Βέροιας και της συγχώνευσής του με τα δύο άλλα γειτονικά σε ένα Τελωνείο. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη πληροφόρηση για το χρόνο που θα ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, αλλά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα δύο επόμενα χρόνια. Καθώς το 2013 είναι το χρονικό όριο για τις συγχωνεύσεις που έχει βάλει η Ε.Ε., ενώ και το μισθωτήριο των κτιριακών εγκαταστάσεων της Βέροιας λήγει, κατά πληροφορίες μας, το 2013. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι προωθεί άμεσα τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του τελωνειακού δικτύου της χώρας, προσαρμοζόμενη στις επιταγές της Ε.Ε. και, επομένως, η διαδικασία συγχώνευσης μπορεί να προωθηθεί πολύ νωρίτερα.

Αναγκαίες οι πιέσεις και η προετοιμασία

Όπως έχει δείξει το παρελθόν, οι πολιτικές πιέσεις από το νομό Πέλλας είναι ισχυρότερες από αυτές που ασκούνται από την Ημαθία, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την έδρα του ενιαίου Τελωνείου μπορεί να αποδειχθεί και η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη που εκλέγεται στην Πέλλα. Οπότε, μπορούμε (μάλλον με ασφάλεια) να προβλέψουμε ότι το ενιαίο Τελωνείο θα έχει πιθανότατα έδρα τη Σκύδρα.

Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα ληφθούν μετά την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία διερευνά ποια Τελωνεία θα συγχωνευτούν και πώς. Ενώ μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει αναδιάρθρωση των Τελωνείων της χώρας μας.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, φαίνεται ότι δρομολογεί άμεσα τις διαδικασίες συγχώνευσης των Τελωνείων της χώρας. Και είμαστε πλέον μπροστά στην τελευταία ευκαιρία να ασκήσουμε και από την Ημαθία πιέσεις στην κεντρική διοίκηση, εκμεταλλευόμενοι τη γεωγραφική θέση της Βέροιας και τον πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών που διεκπεραιώνονται στο Τελωνείο μας, αλλά και να εξασφαλίσουμε εγκαίρως την αναγκαία ιδιόκτητη στέγη, ώστε να είναι η Βέροια η έδρα του ενιαίου Τελωνείου.

Σημειώνεται ότι στο Τελωνείο Βέροιας εξυπηρετούνται ετησίως 10.000 περίπου φορτηγά, ενώ στο Τελωνείο Σκύδρας εξυπηρετούνται 3.000 περίπου φορτηγά ετησίως.

Οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις ξεκίνησαν

Σίγουρη θεωρεί τη συγχώνευση Τελωνείων στη χώρα μας ο νέος διευθυντής του Τελωνείου Βέροιας κ. Βασίλης Μπόνου (ανέλαβε πριν από ένα μήνα). Μιλώντας στη «Μ», μας είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη σχετική επίσημη πληροφόρηση για το Τελωνείο Βέροιας. Αλλά μας ενημέρωσε ότι ήδη στη Θεσσαλονίκη τα Τελωνεία μειώθηκαν στα μισά (από 7-8 έγιναν 4), ενώ και σε άλλες χώρες στης Ε.Ε. πολλά καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν με άλλα.

«Αυτά τα μέτρα είναι άσχετα με την κρίση. Έχουν δρομολογηθεί από την Ε.Ε. διαδικασίες που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των Τελωνείων της Κοινότητας. Είναι δρομολογημένα με χρονοδιαγράμματα που λήγουν το 2013», τονίζει ο κ. Μπόνου σημειώνοντας ότι θα γίνεται πλέον ηλεκτρονική διασάφηση.

Όπως μας είπε ο ίδιος, η εικόνα που είδαν τελωνειακοί υπάλληλοι από τη Βέροια, που επισκέφθηκαν τη γειτονική Βουλγαρία τον Απρίλιο στα πλαίσια της ανταλλαγής στοιχείων, είναι ότι στη γειτονική χώρα τα περισσότερα Τελωνεία κλείνουν, έχουν καταργηθεί και συγχωνευτεί με άλλα και έχει αλλάξει εντελώς ο τρόπος λειτουργίας τους, ενώ ανάλογες είναι και οι πληροφορίες που μας μετέφεραν Λετονοί τελωνειακοί υπάλληλοι που ήρθαν τον Νοέμβριο στη Βέροια.

Στην Ε.Ε., λοιπόν, η διαδικασία καταργήσεων-συγχωνεύσεων προχωρά ολοταχώς, ενώ και στη χώρα μας οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις Τελωνείων ξεκίνησαν ήδη.

Στους μισούς μειώθηκαν οι τελωνιακοί

Ο κ. Μπόνου επισημαίνει, επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα 2-3 τελευταία χρόνια οι τελωνιακοί υπάλληλοι έχουν μειωθεί στους μισούς σε όλη την Ελλάδα. Και πιο συγκεκριμένα, στο Τελωνείο Βέροιας σήμερα απασχολούνται μόνο 13 τελωνειακοί ενώ πριν από 2 χρόνια απασχολούνταν πάνω από 20 υπάλληλοι.
Υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου είχε προβλέψει, μιλώντας στη «Μ» πριν από λίγο καιρό, ότι το Τελωνείο θα φύγει σίγουρα από τη Βέροια και είχε προτείνει, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Κουλούρας εκτιμώντας ότι, με την εξασφάλιση ιδιόκτητης στέγης, υπάρχει πιθανότητα να μείνει στο νομό μας το Τελωνείο.

---
Πηγή: maknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News