Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΘΕΜΑ ARIDAIA NEWS: Συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θ. Θεοδωρίδη

Η συντάκτρια του Aridaia News Νικολέτα Βαφειάδου, συνάντησε τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη στο γραφείο του στην Έδεσσα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη του τόπου, τους στόχους της Περιφέρειας, τις προτεραιότητες που έχει θέσει, άλλα και για τη συνεργασία του με τους Δημάρχους του Νομού Πέλλας.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ARIDAIA NEWS:

Ποιες είναι οι αρμοδιότητές του Αντιπεριφερειάρχη;

Στην εκτελεστική επιτροπή οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες είναι το ανώτατο όργανο. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, η κυβέρνηση έχει την εκτελεστική επιτροπή, η οποία επιτροπή και ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης θα πάρει τον τομέα εκείνον που σχεδιάζει πολιτικά (τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την αγροτική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια της οικονομίας). Ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης θα πάρει τον τομέα εκείνον που είναι απαραίτητος για να σταθεροποιήσουμε την κρίση και ταυτόχρονα να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου και το μέλλον της περιοχής. Οι Αντιπεριφερειάρχες πέρα από την εδαφική περιοχή που είναι, τους νομούς δηλαδή, έχουν και την θεματική που πολιτικά σχεδιάζουν για όλον τον τόπο. Σύντομα εμείς θα ετοιμάσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του Νομού, θα δούμε ποια είναι τα έργα εκείνα που θα υλοποιήσουμε, θα τα ιεραρχήσουμε και ταυτόχρονα θα ετοιμάσουμε τον προϋπολογισμό ο οποίος θα ενταχθεί στο γενικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έτσι ο καθένας θα υλοποιεί το πρόγραμμά του. Αυτός θα είναι ο διαχωρισμός και ο καθένας θα έχει ουσιαστικό ρόλο.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας, γιατί ουσιαστικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η δική μας και η Περιφέρεια Θράκης αποτελούν το 70-75% της χώρας στην αγροτική ανάπτυξη, δηλαδή τα περισσότερα χρήματα κινούνται εδώ, γι’ αυτό και πρόσφατα που ήρθε ο κ. Σκανδαλίδης υποσχέθηκε –και ελπίζω να το τηρήσει- μέσα στον Μάρτιο να ανακοινώσει την Περιφέρειά μας ως το κέντρο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας και ουσιαστικά θα σύρει την αγροτική οικονομία της Ελλάδας στην δική μας Περιφέρεια.

Οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν και πάλι στους δρόμους. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Έχουν απόλυτο δίκαιο, γιατί δεν μπορεί δύο χρόνια να έχουν να πληρωθούν από τα ροδάκινα, να έχουμε αυτό το πρόβλημα το έντονο για το πράσινο σκουλήκι, τις βροχοπτώσεις, για τα βαμβάκια και για όλες τις άλλες παραγωγές βέβαια που πάνε κατά διαόλου. Γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων. Το θέμα δεν είναι σήμερα να αντιμετωπίσουμε το πράσινο σκουλήκι, το θέμα είναι αν αύριο εμφανιστεί το κίτρινο ή το πορτοκαλί, αυτά θα πρέπει να τα προβλέπει και να μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις κρίσιμες μία κεντρική κυβέρνηση. Οι Περιφέρειες έδωσαν τη νέα γεωγραφία στον τόπο. Ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε τη νέα οικονομία στον τόπο.

Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης;

Φυσικά και υπάρχουν μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις, άλλα δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτό. Μειώνονται όλες αρκετά. Στο χέρι μας είναι να αρχίσουμε και να προσπαθήσουμε να δημιουργούμε πόρους. Για να βρούμε πόρους δεν πρέπει να φορολογούμε τους πολίτες, στόχος μας δεν είναι να φορολογούμε για να κερδίσουμε χρήματα, στόχος είναι να δημιουργούμε ανάπτυξη για να έρθουν τα χρήματα. Η κυβέρνηση ακολουθεί τελείως λάθος δρόμο και επίτρεψέ μου να πω –και δεν το λέω αντιπολιτευτικά- η απάντηση στην κρίση είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στον τόπο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένας σχεδιασμός και όχι αυτό που παρουσίασε ο Χρυσοχοίδης. Δεν είναι αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Θέλει περισσότερες διευκολύνσεις για να δημιουργηθεί πλούτος στον τόπο. Πρόσφατα στην Πέλλα κάναμε έναν πολιτικό σχεδιασμό με την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η περιοχή μας, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει. Η κρίση σαφώς έχει αλλάξει τις προτεραιότητες, ούτε δρόμους, ούτε σχολεία και άλλα που γίνονταν δεν μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε, γιατί το μυαλό μας, η ψυχή μας, το ενδιαφέρον μας, η καθημερινότητά μας θα πρέπει να έχει μία σκέψη μόνο: πως θα αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Τι έχετε να πείτε για το οδικό δίκτυο του Νομού μας;

Η Πέλλα πέρα από τις τελευταίες θέσεις που κατέχει στην οικονομική βάση ΑΕΠ, είναι και ο χειρότερος Νομός σε οδικά δίκτυα και επικοινωνίες και είναι κάτι που έγινε κατανοητό στον Ψωμιάδη, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί φωνάζει «σύνδεση Θεσσαλονίκης – Έδεσσας». Στόχος είναι να τελειώσει το κομμάτι της Χαλκηδόνας και κακώς δεν ξεκίνησε η κατασκευή δρόμου από εκεί. Σύντομα θα γίνει η παράκαμψη της Χαλκηδόνας, ώστε να ενωθεί με το υπόλοιπο κομμάτι. Και αμέσως μετά μένει το κομμάτι Μαυροβούνι – Έδεσσα, καθώς και το κομμάτι παράδρομου Άγρα. Αυτόματα όμως και αυτό το υποστηρίζει πολύ συχνά ο Π.Ψωμιάδης και είναι προς τιμήν του, είμαστε ο μοναδικός Νομός που δεν έχουμε σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Αυτά είναι βασικά κομμάτια τα οποία σχεδιάζουμε και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν στην τετραετία που είμαστε εμείς. Οτιδήποτε άλλο πρόκειται για συντήρηση έργου, θα μπει σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα ετοιμάσουμε τώρα και όχι αυτό το χάλι που γινόταν μέχρι τώρα, με τις απευθείας αναθέσεις, τα 15αρια ή τα 40αρια που δυστυχώς για μας, μας γυρίζουν χρόνια πίσω. Και είναι πάρα πολύ τα 8-10 εκατομμύρια, είναι τεράστιο το ποσό που χάθηκε. Να λοιπόν που θα βρούμε λεφτά για να κάνουμε όλα αυτά που λέτε, γιατί βγάζουμε και άλλα τέτοια καθημερινά. Θα περικόψουμε αυτές τις άσκοπες δαπάνες και θα δημιουργήσουμε ένα καινούριο δίκτυο κατεύθυνσης και θα έλεγα νέας πολιτικής.

Σχετικά με τον δρόμο Όρμας – Καιμακτσαλάν τι έχετε να πείτε;

Επί Σιβένα πάτησα πόδι και είπα ότι πρέπει να γίνει αυτός ο δρόμος. Και πρέπει να γίνει από την άποψη ότι είναι μία ολόκληρη περιοχή που θα συνδέσει το Λουτράκι με τον Άγιο Αθανάσιο, άλλα και με την Αλμωπία και την ιδιαίτερη περιοχή του Εξαπλατάνου. Μην αφήνουμε ποτέ έξω τον Αρχάγγελο και την Περίκλεια, οι οποίοι θα μας δώσουν μία άλλη διάσταση στην Αλμωπία, να το θυμάστε αυτό. Και το Βορεινό και όλους εκείνους τους όγκους. Είναι ευχάριστο ότι τα έχω περπατήσει και τα έχω ζήσει αυτά τα μέρη και τα χαίρομαι βέβαια. Όσο ν’ αφορά στον δρόμο Όρμα – Καιμακτσαλάν, πήγα πρόσφατα και είδα την περιοχή των τεσσάρων χλμ που απομένει. Νομίζω είναι από τις προτεραιότητες που βάζουμε και ελπίζω ότι θα το τελειώσουμε και θα αποπερατωθεί και έτσι θα δώσουμε τη σύνδεση με το χιονοδρομικό.

Έχω την εντύπωση όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά, ότι η Έδεσσα δεν θέλει να αναπτυχθεί πολύ η συγκεκριμένη περιοχή που προαναφέρατε. Δεν τη συμφέρει…

Το σίγουρο είναι ότι εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική και σχεδιάζουμε για αυτά, θα πρέπει να δούμε ενιαία την ανάπτυξη της περιοχής της δικής μας. Δηλαδή θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος που θα έρθει εδώ καλό είναι να μείνει στο μουσείο, να φάει το μεσημέρι στα Γιαννιτσά, να κοιμηθεί στην Έδεσσα, να πάει στην Αριδαία και να πάει μετά στο χιονοδρομικό. Αυτός είναι ένας σχεδιασμός που θα κρατήσει τον επισκέπτη έστω και μία – δύο μέρες παραπάνω. Αυτό οι στενόμυαλοι δεν μπορούν να το καταλάβουν. Αυτό που θα προσπαθήσω τα χρόνια που θα είμαι σε αυτή τη θέση, είναι να συνδυάσουμε και να ενώσουμε τους χώρους εκείνους οι οποίοι μπορούν να φροντίσουν τον περαστικό, τον τουρίστα, τον οποιονδήποτε, για να δει τις όμορφες περιοχές που έχει η Πέλλα. Και αυτές είναι πολλές περισσότερες από αυτές που αναφέραμε.

Το Κέντρο Υγείας της Αριδαίας αποτελεί προθάλαμο για το νοσοκομείο της Έδεσσας. Από αυτά που βιώνει καθημερινά ο απλός πολίτης προκύπτει μία πολύ κακή διαχείριση, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανήματα και γιατρούς. Και τώρα μπήκε ο φόρος των 5 ευρώ τα οποία καλείται να πληρώσει ο ασθενής. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Γενικά τα Κ.Υ. ήταν μία πολύ έξυπνη διεθνής κίνηση και έπρεπε να κάνουν πολιτική ιατρική. Έτσι ξεκίνησαν, δεν μπόρεσαν όμως να συνεχίσουν και ήταν λάθος αυτό. Και γενικά τα αποδυναμώνουν συνεχώς. Είναι λάθος αυτή η τακτική και ελπίζω σύντομα να έχουμε λόγο στα Νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία σαν περιφερειακή διοίκηση, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε για να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα που αναφερθήκατε νωρίτερα.

Αν δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια, τότε ποιος είναι ο αρμόδιος να επέμβει σε αυτό το ζήτημα;

Οι διοικητές των νοσοκομείων και το Υπουργείο Υγείας. Εκεί ανήκουν. Σύντομα όμως πιστεύω ότι θα περάσουν σε εμάς.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους Δημάρχους του Νομού και κυρίως με τον Δήμαρχο της Αλμωπίας;

Ένα μεγάλο θέμα που το ξέρω εδώ και χρόνια για την Αλμωπία και ήταν το πρώτο πράγμα που είδαμε με ον κ. Πασόη, ήταν να θωρακίσουμε την αντιπλημμυρική προστασία της Αριδαίας. Είδαμε τα ποτάμια, τις τάφρους και πραγματικά είναι μες στους σχεδιασμούς μας να αντιμετωπίσουμε όλες τις καθέτους που κατεβαίνουν και πλημμυρίζουν τον τόπο. Αυτά είδαμε σε πρώτη φάση και είμαστε σε συχνή επαφή με τον Δήμαρχο Αλμωπίας. Θα δούμε μαζί ποια έργα πρέπει να υλοποιήσουμε. Ήδη έχουμε προκηρύξει δύο τάφρους και αμέσως μετά σχεδιάζουμε για τη θωράκιση της Αλμωπίας. Γενικά είμαι σε επαφή και με τους τέσσερις Δήμους και συναντηθήκαμε με όλους. Σύντομα θα τους καλέσω σε ένα τραπέζι που θα σχεδιάσουμε πολιτικά το μέλλον του τόπου.


Κύριε Θεοδωρίδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μας αφιερώσατε.


Και εγώ σας ευχαριστώ!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News