Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα..

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου

Γεγονoτα

1634: Ο Γαλιλαίος απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»

1828: Ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του '21.

1942: Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του «Chattanooga Choo Choo».

1947: Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1992: Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.

1996: Η πρώτη μονομαχία του υπερυπολογιστής της ΙΒΜ Deep Blue με τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ λήγει με νίκη του υπολογιστή. Τελικά, ο άνθρωπος θα νικήσει τη μηχανή με 4-2.

Γεννησεις

1898: Μπέρτολτ Μπρεχτ, γερμανός δραματουργός. («Όπερα της Πεντάρας», «Ο κύκλος με την κιμωλία», «Μάνα Κουράγιο», «Η ζωή του Γαλιλαίου») [θαν. 14/8/1956]

1920: Αλεξάντερ Κόμφορτ, αμερικανός γιατρός και συγγραφέας. Το βιβλίο του «Η χαρά του σεξ» έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του '60. [θαν. 26/3/2000]

1935: Θόδωρος Αντωνίου, διεθνούς φήμης έλληνας συνθέτης.


Θανατοι

1755: Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. [γεν. 18/1/1869]

1913: Κώστας Τσικλητήρας, ολυμπιονίκης. Προσβλήθηκε από οξεία μηνιγγίτιδα, ενώ υπηρετούσε στο μέτωπο ως λοχίας. [γεν. 30/10/1888]

1975: Νίκος Καββαδίας, ποιητής και ναυτικός. («Μαραμπού», «Πούσι», «Τραβέρσο» και το πεζό «Βάρδια») [γεν. 11/1/1910]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News