Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τετ α τετ Παπανδρέου με Μέρκελ

Ένα από τα πιο δύσκολα τετ α τετ της πρωθυπουργικής του θητείας θα έχει αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί τον πρώτο -και ίσως πιο δύσκολο- προορισμό του Έλληνα πρωθυπουργού στη σειρά ταξιδιών που έχει προγραμματίσει έως τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, οπότε πιθανόν να ληφθούν οι αποφάσεις για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.


Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να πείσει τη γερμανίδα Καγκελάριο ότι η συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους ενδυναμώνει και το ίδιο το ευρώ, ενώ τα πολύ δύσκολα θα προκύψουν όταν θα πρέπει να απαντήσει αν δέχεται τα ανταλλάγματα που ζητά το Βερολίνο για κάτι τέτοιο, όπως η συνταγματική αναθεώρηση για την κατοχύρωση των χαμηλών ελλειμμάτων και τα συνολικότερα θέματα που θέτει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Όπως π.χ. οι κοινές πολιτικές για την ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και ο μη υπολογισμός μεταξύ των δεικτών της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καταπολέμησης της φτώχειας.


Μετά το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Mari Kiviniemi. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας κρατεί ιδιαίτερα σκληρή στάση στην ΕΕ και θεωρείται ως ένας από τους βασικότερους δορυφόρους της Γερμανίας και ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να τροποποιήσει τη στάση της.


Ο έλληνας πρωθυπουργός προγραμματίζει να επισκεφθεί ακόμα Λονδίνο και Παρίσι, πλην όμως οι συναντήσεις του με Κάμερον και Σαρκοζί δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ θα συμμετάσχει βεβαίως και στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου των χωρών μελών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.


Και Siemens

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Siemens, καθώς το Βερολίνο επιθυμεί να κλείσουν γρήγορα οι διαφορές του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία, χωρίς να θιχτούν ιδιαιτέρως τα γερμανικά συμφέροντα. Σε σύσκεψη, μάλιστα, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου και τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παμπούκη και της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, (ο κ. Δρούτσας έλειπε στο εξωτερικό), ο υπουργός Επικρατείας άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα συζητά έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Στο Βερολίνο, επίσης, θα συζητηθούν και θέματα εξοπλισμών.


Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ το βράδυ απόψε θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Humboldt.

---
πηγή:real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News