Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Προσπάθεια Βενιζέλου να «διαφύγει» από τα υποβρύχια

Δεν διαψεύδει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα συμφώνησε να αγοράσει δύο νέα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 καταβάλλοντας 50% μεγαλύτερο τίμημα από το κόστος που πληρώνει η Τουρκία για πανομοιότυπα σκάφη.

Στη δήλωσή του, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να δικαιολογήσει τη διαφορά τιμής ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά υποβρύχια παραπέμποντας στην ετυμηγορία του Συμβουλίου Άμυνας της 11ης Μαρτίου του 2010 ότι η τιμή των δύο υποβρυχίων ήταν απολύτως ικανοποιητική και συμφέρουσα.


Μα όταν τα μέλη του ΣΑΜ έκριναν την τιμή ως συμφέρουσα και ικανοποιητική οι Γερμανοί δεν είχαν δώσει τις εξηγήσεις που σήμερα επιστρατεύει ο κ. Βενιζέλος!


Ο υπουργός Άμυνας αποφέυγει να πει το παραμικρό για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επέβαλλε στους Γερμανούς την καταβολή των ποινικών ρητρών που προβλέπονταν για την καθυστερημένη παράδοση των υποβρυχίων, ούτε και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν ζητήθηκε να αφαιρεθεί το καταβληθέν κόστος ανάπτυξης από την τιμή των σκαφών που αγοράστηκαν το 2010.


Η άποψη του κ. Βενιζέλου ότι η τιμή για τα ελληνικά υποβρύχια περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο προϊόν δεν είναι ακριβής, αφού στην τιμή των 500 εκατ.ευρώ ανά υποβρύχιο δεν περιλαμβάνεται το κόστος για να αποκτηθούν τα όπλα του σκάφους, δηλαδή οι τορπίλες.
 

Αξίζει να επισημανθεί ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Γερμανούς δρομολογήθηκε τον Μάρτιο του 2010, όταν η Αθήνα διαπραγματευόταν με το Βερολίνο τους όρους για να δανειστεί προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος.

Ευχαριστούμε τον κ. Βενιζέλο για τις υποδείξεις και την αναφορά στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Ίσως ο υπουργός Άμυνας προτιμούσε να αναπαράγουμε δημοσιευμένα –κατά προτίμηση στον ξένο τύπο-  άρθρα. Ενδεχομένως ο κ. Βενιζέλος απευθύνει έμμεση πρόσκληση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με το παρελθόν και να αφήσουν το πάρον να εξελίσσεται.


Το μόνο ερώτημα στο οποίο επιμένουμε και δεν παίρνουμε απάντηση είναι γιατί ο κ. Βενιζέλος ζήτησε μυστικότητα από τους εμπλεκόμενους στο θέμα.


Αν άραγε δεν υπάρχει θέμα γιατί ο κ. Βενιζέλος ζήτησε πιεστικά την μυστικότητα προκειμένου να μην ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη για τη διαφορά τιμής ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά υποβρύχια;  


“Επισημαίνω απλώς τον ΑΠΟΡΡΗΤΟ χαρακτήρα της συζήτησης αυτής και την ανάγκη αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών με τους Γερμανούς για το κόστος των τουρκικών υποβρυχίων να μην διεξαχθεί δημοσίως. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει μια λεπτότητα χειρισμού του όλου θέματος για λόγους που είναι ευνόητοι”, είχε πει ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας της 11ης Μαρτίου 2010 σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ».

Όσο για τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Άμυνας δημοσίως, σημειώνουμε με ενδιαφέρον ότι στο ίδιο το Συμβούλιο Άμυνας έλεγε εντελώς διαφορετικά πράγματα.


Η προσπάθεια ενοχοποίησης της δημοσιογραφικής έρευνας και των αδιάσειστων ντοκουμέντων είναι απαράδεκτη και μας δίνει την αίσθηση ότι, φοβούμενοι όσα έρχονται στην επιφάνεια για την υπόθεση των υποβρυχίων, επιλέγουν να κρύβονται καταδυόμενοι όλο και πιο βαθιά απ’ αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί διαφάνεια. Ευχόμαστε να μην είναι έτσι.

---
πηγή:protothema 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News