Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η μεγάλη μάχη για το Βαρόσι της Έδεσσας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣΙ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ!

Μια από τις μεγαλύτερες ως τώρα μάχες του έδωσε ο Γιώργος Καρασμάνης προκειμένου να διασώσει τους ιστορικούς παραδοσιακούς οικισμούς που αποτελούν και μια από τις πολυτιμότερες κληρονομιές της χώρας μας. Σε τέσσερις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και σε δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας, ο Γιώργος Καρασμάνης ανέδειξε την ύψιστη σημασία της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως προς τη διατήρηση και συντήρηση των διατηρητέων κτισμάτων της χώρας μας σε όλη την επικράτεια, με επίκεντρο το περιώνυμο Βαρόσι της Έδεσσας.
Με αφορμή ακριβώς αυτό και ειδικά επειδή αυτή η περιώνυμη συνοικία, άλλοτε καμάρι των Εδεσσαίων, έχει καταντήσει ένα είδος στοιχειωμένης πολιτείας, στην οποία ακόμα θρηνήσαμε και νεκρούς από καταρρεύσεις κτισμάτων, ο Γιώργος Καρασμάνης κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό κύριο Χρυσοχοϊδη :
Να συμπεριλάβει την τροπολογία η οποία δίνει λύσεις στον επενδυτικό νόμο για τη διάσωση και ανάπτυξη των διατηρητέων κτισμάτων, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από οποιοδήποτε επιχειρηματικό κέρδος, πάνω από τις επενδύσεις είναι η διατήρηση και η κατοχύρωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η πρωτοβουλία του Γιώργου Καρασμάνη βρήκε την ένθερμη υποστήριξη από σχεδόν το σύνολο των συμμετεχόντων βουλευτών αλλά και την κατανόηση του κυρίου Χρυσοχοϊδη, ο οποίος είπε ότι σε συνεννόηση με συναρμόδιους Υπουργούς θα πρέπει να γίνει η σχετική προετοιμασία, προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Παραθέτουμε την τοποθέτηση των άλλων Βουλευτών που συμμετείχαν στη συζήτηση, καθώς και του αρμόδιου Υπουργού κυρίου Χρυσοχοϊδη:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: «…. Θα ήθελα τώρα, όσον αφορά την τροπολογία του κ. Καρασμάνη, να συνηγορήσω και εγώ ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα παραδοσιακά κτίρια. Το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια να μετατρέπονται όλα τα παραδοσιακά κτίρια σε ξενοδοχεία- το είπε και ο κ. Καρασμάνης- νομίζω ότι είναι παράλογο, πρώτον γιατί δεν προσφέρονται όλα γι’ αυτόν τον σκοπό και δεύτερον γιατί υπάρχουν παραδοσιακά κτίρια που θα κινδυνεύσουν αν δεν αντιμετωπισθεί με πολύ μεγάλη περίσκεψη η συρροή πολλών και διαφόρων ανθρώπων σε διάφορες εποχές. Αυτό έχουμε δει άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις να καταστρέφει κυριολεκτικά τα κτίρια. Θέλει επομένως μεγάλη προσοχή….».

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ( Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ): «… Θα ήθελα πολύ να δεχθώ και συμμερίζομαι την αγωνία του συναδέλφου κ. Καρασμάνη, σχετικά με τα διατηρητέα, και κάναμε μία πρώτη κίνηση. Δυστυχώς δεν είναι δικό μας θέμα το υπόλοιπο κύριε Καρασμάνη. Είναι ζήτημα του ΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Υποδομών. Θέλω να πω ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα χωροταξίας, οικισμού, πολιτισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού για τα διατηρητέα, που νομίζω ότι όποια ρύθμιση και αν κάνουμε εμείς εδώ θα είναι αυθαίρετη και δεν θέλω να μπούμε σε δραστηριότητες άλλων Υπουργείων χωρίς σχετική προετοιμασία. Είμαι στη διάθεσή σας, προσωπικά, να το δούμε σε μια επόμενη φάση. Ευχαρίστως, να κάνουμε μια συνεννόηση. Κάναμε λοιπόν το πρώτο βήμα. Είμαι στη διάθεσή σας για το επόμενο….».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «… Θα επιμείνω στις δύο τροπολογίες που κατέθεσαν οι εκλεκτοί συνάδελφοι, ο κ. Καρασμάνης και ο κ. Μουσουρούλης. Είναι θετικό το γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι δίνετε συνέχεια στην τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Καρασμάνης που αφορά τα κτίρια στους συγκεκριμένους οικισμούς. Θα το προχωρήσουμε και εμείς από την πλευρά μας να περάσει και στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να μπορέσει η ρύθμιση αυτή να εφαρμοστεί, για να βοηθηθούν οι συγκεκριμένοι οικισμοί. Θα τοποθετηθούμε επί των άρθρων….».

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: «…. Και βεβαίως στηρίζουμε την τροπολογία που κατετέθη από τον κ. Καρασμάνη για τους παραδοσιακούς οικισμούς στο πλαίσιο βεβαίως μιας διαβούλευσης που θα προηγηθεί και με τα συναρμόδια Υπουργεία και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί και εμείς έχουμε μια ιδιαίτερη προσέγγιση του ζητήματος, αλλά γενικά συμφωνούμε με τις γενικές κατευθύνσεις της τροπολογίας που προτάθηκε από τον κ. Καρασμάνη…».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News