Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η Ρωσία κλείνει τη "στρόφιγγα" ρευστού για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Ένα βήμα προτού εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη φέρεται να είναι η Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι ναυαγεί η συμφωνία που είχε υπογραφεί ανάμεσα σε Ρωσία, Ελλάδα και Βουλγαρία το 2007. 



Σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας "Vedemosti" επισημαίνεται ότι οι ρωσικές εταιρείες Trans Balkan Pipeline, OAO Transneft, OAO Rosneft και OAO Gazprom Neft που συμμετέχουν στην κοινοπραξία πρόκειται να ανακοινώσουν επισήμως την Πέμπτη (17/2) ότι σταματούν τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία είχαν συμφωνήσει το 2007 για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 285 χιλιομέτρων, που θα μετέφερε πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων αγωγός και χωρητικότητας 35 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πετρελαίου ετησίως, θα παρέκαμπτε τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, εξοικονομώντας κόστος στις μεταφορές.

Ο αγωγός ήταν ανταγωνιστικός σε αντίστοιχο που έχει συμφωνήσει η Ρωσία με Τουρκία και Ιταλία για τη μεταφορά πετρελαίου από το τουρκικό λιμάνι της Σαμσούντας στη ΜαύρηΘάλασσα, στο μεσογειακό λιμάνι του Τσεϊχάν, ένα σχέδιο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Transneft, που έχει το συντονισμό του έργου, είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει παγώσει, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γίνονται και οποιεσδήποτε πρακτικές εργασίες για την υλοποίησή του.

«Προς το παρόν δεν προγραμματίζουμε κάποιες δραστήριες κινήσεις, γιατί χρειάζεται πρώτα να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο», είχε αναφέρει, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να χτυπάς συνεχώς μία πόρτα που δεν σου ανοίγουν». 
---
πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News