Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Economist: Να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν!

Ακόμα μια… επίθεση από βρετανικό μέσο ενημέρωσης δέχεται η χώρα μας, αυτή τη φορά όχι για τις οικονομικές της επιδόσεις, αλλά για … το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης!

Σε ρόλο… επιτιθέμενου, το έγκριτο βρετανικό περιοδικό ECONOMIST που φιλοξενεί άρθρο-ρεπορτάζ (!) από το ακριτικό ελληνικό χωριό Φυλάκιο, όπου και βρίσκεται ένα από τα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.


Ο συντάκτης παρουσιάζει μια εικόνα τουλάχιστον τριτοκοσμική για το καθεστώς φύλαξης των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα και να «υπενθυμίζει» στους αναγνώστες ακόμα και τις πρόσφατες καταδικαστικές για τη χώρα μας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι ελληνικές αρχές υποθέσεις λαθρομεταναστών.

Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρεται συγκεκριμένα σε «χαλαρούς συνοριακούς ελέγχους των ελληνικών αρχών», σε «αργό και αναποτελεσματικό σύστημα χορήγησης ασύλου» και εν τέλει κάνει λόγο για «ταπείνωση της Ευρώπης», αναφερόμενος στο γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες – κατά παράβαση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ – δεν επαναπροωθούν λαθρομετανάστες που φτάνουν στο έδαφός τους πίσω στην Ελλάδα απ’ όπου και πρωτοεισήλθαν σε ευρωπαϊκό έδαφος! Για την Ελλάδα πάντως παραδέχεται πως έχει μετατραπεί «σε βασική πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε.».


Τονίζει δε πως οι δυνατότητες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτό το διαρκώς ογκούμενο μεταναστευτικό κύμα είναι περιορισμένες, γράφει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για αυτό το μαζικό κύμα», κύμα το οποίο μάλιστα παρομοιάζει με όσα συνέβησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών που συμφωνήθηκε τότε ανάμεσα στις δύο χώρες!

Όσο για το τι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή, ο απεσταλμένος του ECONOMIST αναφέρεται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει τα χερσαία σύνορά της κατά μήκος του Έβρου με τον περιβόητο φράχτη που θα υψώσει, αλλά αμφισβητεί κυρίως τη διάθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τους εταίρους και τους γείτονές της! 


Χαρακτηριστικό είναι πως γράφει ότι η Βουλγαρία δεν μετέχει σήμερα στη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ η Ελλάδα που είναι μέλος της απειλεί με τη στάση και την πολιτική της τόσο το ευρώ, όσο και τη ζώνη Σένγκεν. Χρησιμοποιεί δε τον όρο «διπλή τραγωδία» για να τονίσει την πεποίθηση (!) του συντάκτη πως στην Ελλάδα θα καταρρεύσουν τα δύο σημαντικότερα ευρωπαϊκά επιτεύγματα, το ευρώ, λόγω της οικονομικής κρίσης, και η κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της!!!

Όσο για το γιατί συμβαίνει αυτό, το περιοδικό αναφέρεται στις «αιτιάσεις», όπως λέει, της Ελλάδας που επικαλείται τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της για να δικαιολογήσει τη δυσλειτουργία του «ελληνικού συστήματος για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου».

Το… ζουμί όμως στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται στη «λύση» που προτείνει ο ECONOMIST για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, αναφερόμενος σε έναν «συμβιβασμό» που θα διευκόλυνε και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη: «Η Ελλάδα να αναστείλει την εφαρμογή του Δουβλίνου II αλλά ΚΑΙ της Συνθήκης του Schengen και να επιστρέψει στους συνοριακούς ελέγχους». Στο κομμάτι μάλιστα γίνεται και μια σκωπτική αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο ο συντάκτης λέει πως θα έπρεπε να γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα από κάθε άλλον το τι σημαίνει να είναι κανείς πρόσφυγας και όχι οικονομικός μετανάστης, καθώς η οικογένειά του είχε αναζητήσει άσυλο στη Σουηδία κατά τη διάρκεια του καθεστώτος των Συνταγματαρχών.

Τέλος, στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις δράσεις που θα έπρεπε να αναλάβει η Ευρώπη σε συνεργασία με την Τουρκία – την μεγάλη πύλη «εξόδου» λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.

---
πηγή:protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News