Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Σαν σήμερα γεννήθηκε..το ΠΡΟ-ΠΟ!

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 52 χρόνια, κυκλοφόρησε το πρώτο δελτίο «ΠΡΟ-ΠΟ» ως μια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να βοηθήσει οικονομικά τον αθλητισμό, με τον στοιχηματισμό στα σπορ να έχει πάρει στις μέρες μας τεράστιες διαστάσεις.
Ανέκαθεν στη φύση του ανθρώπου βρισκόταν η αδιάκοπη προσπάθειά του να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον και να προδικάσει καταστάσεις αναλογιζόμενος τα υπάρχοντα δεδομένα. Και όταν αυτή η δοκιμασία, συνδυαζόταν με τον παράγοντα του ρίσκου που μπορεί να αποφέρει κέρδος, τότε αναμφισβήτητα η ιστορία απέδειξε πως είναι η… καλύτερη του! Πόσο μάλλον, όταν όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από τον Αθλητισμό, ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές επιρροές στον άνθρωπο. Αν σκεφτούμε λοιπόν, όλα τα παραπάνω, δεν θέλει και πολύ να γίνει το… κακό!

Το πρώτο δελτίο

Η ιστορία του επίσημου στοιχηματισμού στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από ακριβώς 52 χρόνια. Τότε, την 1η Μαρτίου του 1959, η κυβέρνηση Καραμανλή θέλοντας να αντλήσει ένα ακόμη έσοδο, που στην ουσία θα έμοιαζε με… κεκαλυμμένη φορολογία εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη φύση και αδυναμία στον τζόγο, κυκλοφόρησε το πρώτο δελτίο «ΠΡΟ-ΠΟ». Εξάλλου, εκτός των άλλων στόχευε και στην εξοικονόμηση χρημάτων και για τον ελληνικό αθλητισμό δίχως να επιβαρύνεται το ίδιο το κράτος.
Στο πρώτο και συνάμα ιστορικό αυτό «ΠΡΟ-ΠΟ» υπήρχαν 12 βασικοί αγώνες και δύο αναπληρωματικοί. Μάλιστα, στον πρώτο διαγωνισμό βρέθηκε ένας 12άρης που κέρδισε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για την εποχή εκείνη, των 228.360 δρχ., ενώ τα στοιχεία τονίζουν πως συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και εισπράχτηκαν 1.004.778 δρχ. Οι 47 ενδεκάρηδες κέρδισαν από 4.757 δρχ. Ανάμεσά τους και οι ποδοσφαιριστές Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανακης!
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε για την γέννηση του πρώτου «ΠΡΟ-ΠΟ» πως αποτέλεσε μία από την δυνάμεις πιέσεις προς την ΕΠΟ για την μετέπειτα δημιουργία και σύσταση της Α’ Εθνικής επαγγελματικής κατηγορίας, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές.
Από το πείραμα του '59 στην γιγάντωση του σήμερα!
Σήμερα, μισό αιώνα μετά την πρώτη εμφάνιση σε πρώιμο στάδιο του τζόγου στον αθλητισμό, αυτός έχει πάρει σάρκα και οστά υπό την οργάνωση σε εταιρείες εκατομμυρίων κερδών. Μάλιστα, εν ελλάδι, συναντάται με την επωνυμία «ΟΠΑΠ ΑΕ» που έχει το μονοπώλιο περιλαμβάνοντας παιχνίδια στοιχηματισμού μέχρι και στο… τένις, ενώ τα πονταρίσματα ξεκινούν από το λεπτό που θα σκοράρει μια ομάδα μέχρι τα… πόσα κόρνερ θα έχει ο αγώνας!
Φυσικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ευημερούν δεκάδες εταιρείες ιντερνετικού στοιχηματισμού οι οποίες έχουν τεράστιο τζίρο μια και οι απανταχού πιστοί και εθισμένοι στον τζόγο καταθέτουν καθημερινά τον... οβολό τους με την ελπίδα να αποδειχτούν μια μέρα οι νέοι εκατομμυριούχοι μετά Χριστόν προφήτες…
Επιπλέον, πολλοί είναι οι αγώνες στους οποίους δημιουργούνται καθημερινά υποψίες σχετικά με το αν είναι «στημένοι» με εταιρείες κολοσσούς εξ Ανατολάς να εμφανίζονται ως ρυθμιστές καταστάσεων σε αγώνες μικρών κατηγοριών, με στόχο τι άλλο, το κέρδος!
Όπως και να έχει, ο τζόγος στα σπορ, είτε ως «καρκίνωμα» του αθλητισμού και μέσο εθισμού των φιλάθλων σε επικίνδυνες για το πορτοφόλι τους συνήθειες είτε ως ψυχαγωγία, και επιπλέον κίνητρο για τα σπορ και την παρακολούθησή τους, γεννήθηκε πριν από ακριβώς 52 χρόνια και εκ τότε τα σπορ δεν θα ήταν ποτέ ξανά ίδια. Από εκεί και έπειτα, στο χέρι μας είναι να χειριστούμε αυτή την αλλαγή με τον βέλτιστο τρόπο. Και ως συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλλον διαλέξαμε το λάθος δρόμο…

---
Πηγή: www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News