Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ποιος θα στηρίξει την τάξη των αγροτών σ' αυτή την δύσκολή συγκυρία;

Απογοήτευση για τους παραγωγούς συμπύρηνου επεφύλαξε η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία θα έδινε την τελική έγκριση για την εγγυοδοσία του ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια στα κονσερβοποιεία, καθώς το θέμα αναβλήθηκε εξαιτίας προβλημάτων τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα.

Τα ίδια μάλλον προβλήματα ήταν ο λόγος και για την καθυστέρηση που κρατά σε αγωνία τους ροδακινοπαραγωγούς από το Νοέμβριο, όταν έγινε η ανακοίνωση της διευθέτησης από το υπουργείο. Η απόφαση για την χορήγηση εγγύησης του Δημοσίου στις Τράπεζες με σκοπό να δανειοδοτηθούν οι κονσερβοποιίες για να πληρώσουν τους παραγωγούς υπογράφηκε στις 19 Ιανουαρίου και το σχετικό ΦΕΚ κυκλοφόρησε την 1 Φεβρουαρίου. Οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά κατατέθηκαν αμέσως και οι παραγωγοί αναθάρρησαν, αφού θεωρούσαν βέβαιη τη θετική έκβαση της υπόθεσης. Την αγανάκτηση της για το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει απλήρωτος ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου για το προϊόν που παρέδωσε πέρσι το καλοκαίρι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, εκφράζει η «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών» Ημαθίας, μέσα από τη σχετική επιστολή που εξέδωσε. Η ''Κίνηση'' τονίζει ότι η χαμηλή περσινή τιμή του βιομηχανικού ροδάκινου σε συνδυασμό με την αδυναμία αποπληρωμής αρκετών βιομηχανιών έχουν φέρει τους αγρότες σε απόγνωση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να στηρίξουν την αγροτική τάξη, σ' αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Πλησιάζει το Πάσχα και οι ροδακινοπαραγωγοί παραμένουν ακόμα απλήρωτοι. Όπως λένε οι παραγωγοί, στο Υπουργείο συμφωνήθηκε η τιμή να είναι 20 συν 3 ευρώ ανά κιλό προϊόντος. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα απλήρωτα, αλλά και με τα 3 λεπτά που θα δινόντουσαν τον Μάρτιο όπως είχαν υποσχεθεί οι βιομηχανίες. Όπως αναφέρουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, «ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι παραγωγοί αδυνατούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της νέας περιόδου. Η χρονιά που πέρασε ήταν καταστροφική και δεν απολογήθηκε κανείς. Που είναι οι βουλευτές του Νομού; Ποιος θα στηρίξει την τάξη των αγροτών σ' αυτή την δύσκολή συγκυρία; Ποια είναι η αλληλέγγυα προσπάθεια των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων»; Τα δάνεια που αναμένεται να χορηγηθούν για την εξόφληση των παραγωγών ροδάκινων σε περίπτωση που επαναληφθεί η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, θα ισούνται με τις ανεξόφλητες οφειλές της επιχείρησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόρασε. Ως ανώτατο ύψος του δανείου ανά επιχείρηση ορίζονται τα 10 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες που θα λάβουν τα δάνεια με επιτόκιο ίσο με το ισχύον της αγοράς για την ίδια κατηγορία δανειοδότησης, οφείλουν να τα εξοφλήσουν σε δύο ισόποσες δόσεις, στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Επιστολές διαμαρτυρίας ή κάποιου είδους ανακοίνωση δεν είδαμε από τους αγρότες της Πέλλας. Όλα βαίνουν καλώς;

---
Πηγή: logospellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News