Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τα προϊόντα του μέλλοντος για την Κεντρική Μακεδονία

Το «Καλάθι των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας» παρουσίασε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως επανέλαβε στόχος του υπουργείου είναι η ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε είναι η πιο παραγωγική λεκάνη και έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το «Καλάθι των αγροτικών προϊόντων»

Είκοσι εννέα προϊόντα προτείνει το υπουργείο για το «Καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Συγκεκριμένα, για εξαγωγικό προσανατολισμό προτείνει τα εξής προϊόντα:

βαμβάκι, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδιο, μήλα, σπαράγγι, οίνος/επιτραπέζια σταφύλια, καπνός, αρωματικά/ φαρμακευτικά φυτά και φέτα. Παραδοσιακά προϊόντα: Βουβαλίσιο κρέας, μέλι, μανούρι, μπάτζος, κυδώνια Κιλκίς, γιαούρτι Δορκάδος, κάστανα Αγίου Παντελεήμονα, πατάτες Βροντού. Προϊόντα για επάρκεια, της εγχώριας αγοράς: σιτηρά, ρύζι, κηπευτικά, αχλάδια, άνθη, όσπρια, αμύγδαλα/ καρύδια, ενεργειακά φυτά, κτηνοτροφικά φυτά, αιγοπρόβειο γάλα/ κρέας, αγελαδινό γάλα και βόειο κρέας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνει επίσης ορισμένα καινοτόμα ή νέα προϊόντα όπως τα μανιτάρια, τα παράγωγα του μελιού, η τρούφα, τα ρόδια.

Στην Περιφέρεια η ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής

Για την υλοποίηση του «καλαθιού» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνει τη σύσταση κοινής επιτροπής του υπουργείου και της Περιφέρειας για την κατάρτιση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου. Στην ομάδα από την πλευρά του υπουργείου περιλαμβάνονται ο Γ. Γραμ. και ο πρόεδρος της ΕΘΙΑΓΕ.

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής προτείνεται να γίνει τον Απρίλιο και μέσα σε δυο μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα ληφθούν όλες οι οριστικές αποφάσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν στα χέρια τους την ανάπτυξη, αν δεν γίνει αυτό η χώρα δεν θα έχει καμία τύχη» υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο κ. Σκανδαλίδης.

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνει τη συγκρότηση αγροτοδιατροφικών συμπράξεων, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Για τις ανάγκες της στέγασης της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης διατίθεται από το Υπ.ΑΑ-Τ. ιδιόκτητη κτιριακή υποδομή στη Σίνδο.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κληθεί να αποφασίσει, επίσης, τη χωροθέτηση του δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και του κέντρου διαμετακόμισης αγροτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα θα ορίσει τον φορέα πιστοποίησης των γεωργικών προϊόντων. Για το δημοπρατήριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνει χώρους ιδιοκτησίας του στη Θέρμη ή στον δήμο Ιωνίας.

Επίσης, την περιοχή της Θέρμης προτείνει το υπουργείο, προκειμένου να στεγαστεί και το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, η δράση του οποίου θα περιλαμβάνει την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και διεξαγωγής ελέγχων, εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, πιστοποίηση της ποιότητας, επαγγελματική γεωργική εκπαίδευση και κατάρτιση και αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφορικά με την αγροτική παραγωγής της Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι μπορεί να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, παρά τις δυσκολίες που φέρνει η νέα ΚΑΠ.

Παραχώρηση εκτάσεων σε αγρότες

Εκτάσεις που παρέμεναν στα αζήτητα, εδώ και δεκαετίες, σ΄ ολόκληρη τη χώρα, αποφάσισε να παραχωρήσει με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδης, αφορούν «ξεχασμένες» δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ύστερα από έρευνα.

Πρόκειται για 5.345 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 17.145 στρεμμάτων. Μετά από δύο εβδομάδες το υπουργείο θα προβεί σε διακήρυξη - πρόσκληση, με την οποία θα κληθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις, όμορες με τις εκτάσεις αυτές, να τις αγοράσουν, στην αντικειμενική τους αξία, ή να τις νοικιάσουν, με συμβολικό τίμημα. και οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα πρέπει απαραίτητα να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και καλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΣΔΕ.

Παράλληλα, το υπουργείο θα απευθύνει μέχρι τις 30 Απριλίου πρόσκληση για την ενοικίαση περίπου 643.000 στρεμμάτων δημόσιων εκτάσεων-βοσκοτόπων, με σκοπό την παραγωγή διατροφικών προϊόντων και ζωοτροφών ή την αξιοποίηση τους για ΑΠΕ. Η διακήρυξη θα αφορά 1392 αγροτεμάχια και θα απευθύνεται σε νέους αγρότες ηλικίες μέχρι 30 ετών, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών.

«Θα παραχωρηθούν με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργηθούν γεωργικές καλλιέργειες, ή εκτροφές ζώων της επιλογής τους, στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούμε, με το «καλάθι προϊόντων της περιφέρειας» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

---
Πηγή:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News