Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κύμα αντιδράσεων για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών αλλά και φορέων έχουν  προκαλέσει οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Βάσει των νέων προτάσεων που ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο,  η επόμενη σχολική χρονιά θα βρει καθηγητές και μαθητές με 1.056 σχολεία λιγότερα, τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Ο αριθμός των συγχωνεύσεων-καταργήσεων χαρακτηρίζεται έκπληξη, καθώς συγχωνεύονται συνολικά 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 νέα, από το σύνολο των 16.000 σχολικών μονάδων.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1.523 σχολεία και προκύπτουν 672 νέα σχολεία. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 410 σχολεία και προκύπτουν 205 νέα συγκροτήματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, πάντως, θα διατηρηθεί το πλαφόν των 25 μαθητών ανά τάξη, με μια προσαύξηση 10% μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι τα κριτήρια για τις συνενώσεις των σχολείων είναι αποκλειστικά παιδαγωγικά.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της το μεσημέρι της Δευτέρας η ΟΛΜΕ, καλεί σε εγρήγορση τους καθηγητές ώστε σε συνεργασία με τους γονείς να αντιδράσουν στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών δηλώνουν "ανήσυχοι" και κατηγορούν το Υπουργείο ότι χρησιμοποιεί προσχηματικά τον διάλογο και τη διαβούλευση, προκειμένου να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις.

"Δε θα ανεχτούμε για λογιστικούς λόγους, να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το στοίβαγμα των μαθητών σε 30άρια τμήματα, με την ταλαιπωρία των παιδιών των υποβαθμισμένων περιοχών και με την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν Παιδεία", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ, ενώ το Σάββατο οι πρόεδροι των οργάνων θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση, πάντως, και ήδη άρχισαν και οι καταλήψεις στα σχολεία με την πρωτιά να ανήκει στους μαθητές του Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου, στην Κοζάνη.

Πίνακας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΕΔΩ
Πίνακας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (συνενώσεις) ΕΔΩ
Δείτε ποια σχολεία κλείνουν:

Για Λάρισα

Για Ήπειρο

Για Σέρρες

Για Ροδόπη

Για Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Για Πιερία

Για Βοιωτία

Για Φωκίδα

Για Καρδίτσα

Για Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
---
πηγή:protothema 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News