Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η Παναγιώτα Τουλουμτζή μιλάει για όλα στον «ΓΑΥΡΟ»

Από την Αριδαία στον Αγιο Κοσμά και ξανά στην Αριδαία, από τη δουλειά στο γήπεδο και πάλι στη δουλειά, η Παναγιώτα Τουλουμτζή μοιάζει με… τρένο, από εκείνα που συνήθως παίρνει για να κατεβαίνει στη μεγάλη πόλη, αλλά, όπως το άσμα επικαλείται, με τρελό οδηγό. Η ακοντίστρια του Ολυμπιακού έρχεται φευγαλέα και όπως φτάνει… φεύγει, κάνοντας προπονήσεις για ένα διήμερο με τον προπονητή της, Χρήστο Πολυχρονίου και προσπαθώντας να μη χαθεί στις διαδρομές της, αλλά να κρατιέται σε καλή κατάσταση για τους αγώνες που έρχονται, τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και επειδή στο βάθος του μυαλού της- αλλά όχι τόσο βάθος ώστε να το κρατά κρυπτό υπό τον ήλιο- έχει βάλει στο σημάδι το φετινό Παγκόσμιο της Νταεγού (27 Αυγούστου- 4 Σεπτεμβρίου), αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (27 Ιουλίου- 12 Αυγούστου 2012).

Ο Ολυμπιακός έκανε μόλις μία μεταγραφή τη θερινή περίοδο, αποκτώντας την Τουλουμτζή, που έμεινε ελεύθερη από τον διαλυμένο Πανελλήνιο. Έτσι ευοδώθηκε ένα φλερτ κάποιων χρόνων, στα οποία οι "ερυθρόλευκοι" επιθυμούσαν να εντάξουν την 24χρονη αθλήτρια στο δυναμικό τους. Η ίδια ανήκει στην κατηγορία των "επιστροφών": ένας τραυματισμός στον αγκώνα, μετά από μία εντυπωσιακή ρίψη, σε Ευρωπαϊκό Χειμερινών Ρίψεων στην Ουκρανία το 2006, την άφησε εκτός δράσης για ένα χρόνο και διέκοψε τις προοπτικές που αναδείκνυε μία βολή στα 57,45μ., που έκανε στις 19 Αυγούστου του 2005 στη Λάρισα, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων. Πλέον, απαλλαγμένη από τις ενοχλήσεις στον αγκώνα, αν και όχι στο ψυχολογικό κομμάτι, πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της και να κάνει ένα πειστικό ατομικό ρεκόρ, για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Με τον προπονητή σου πώς γνωριστήκατε;
Ο Χρήστος ήταν επιτυχημένος προπονητής, ήξερα τη δική του την προσπάθεια από άλλους αθλητές και αποφάσισα να κάνω ένα νέο ξεκίνημα.

Αυτό πριν πόσα χρόνια έγινε;
Αυτό έγινε πέρυσι.

Είχες και έναν τραυματισμό στον αγκώνα, ο οποίος σε κράτησε πίσω.
Εχω ένα τραυματισμό (σ.σ. δείχνει το σημείο στον δεξιό αγκώνα της), τον οποίο έπαθα στην Ουκρανία σε ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο Χειμερινών Ρίψεων. Εκανα χειρουργείο έξι μήνες μετά τον αγώνα, μετά από πολλές προσπάθειες να επανέλθω μέσω συντηρητικής θεραπείας. Δεν επανήλθα ολοκληρωτικά και έτσι πήγα σε ένα χειρουργείο το οποίο, παρόλο που με άφησε πίσω, την επόμενη χρονιά αγωνίστηκα κανονικά. Βέβαια, αυτό δεν με βοήθησε απόλυτα, να σας πω την αλήθεια. Η ομοσπονδία μπορεί να με στήριξε, αλλά ένας τραυματισμός είναι πάντα ένας τραυματισμός και σε πηγαίνει πίσω.

Και ενώ είχες μία φοβερή επίδοση στην κατηγορία των Νεανίδων, η πρόοδός σου δεν συνεχίστηκε.
Στην κατηγορία των Νεανίδων ήταν 57,45μ., ήταν πανελλήνιο ρεκόρ. Το έκανα με τον Χρήστο Χατζηβασιλείου, τον πρώτο προπονητή μου, μετά άλλαξα προπονητή, επειδή έφυγε για πανεπιστήμιο στην Αμερική και έκανα πάλι πανελλήνιο ρεκορ Νέων, το οποίο το έχω από το 2006. 56,88μ. είναι (σ.σ. στους Πάμβορειοελλαδικούς αγώνες).


Στην Αριδαία η ζωή πώς είναι;
Πώς είναι τώρα; Δύσκολα. Πολύ τρέξιμο, πολλή δουλειά, από τη στιγμή που ξυπνάς το πρωί είσαι σε κίνηση. Θέλει ελεύθερο χρόνο, ώστε να αφοσιωθείς στην προπόνησή σου. Εγώ δεν την έχω αυτήν τη δυνατότητα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, να δοθούν κάποια κίνητρα. Γιατί έχουμε πάρει τη νίκη και μας βοήθησαν με μία θέση στο δημόσιο, που είναι απίστευτο προνόμιο και τα παιδιά δεν το έχουν τώρα, αλλά για εμάς είναι δύσκολο γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε την προπόνηση όπως τη θέλουμε. Του χρόνου έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και πρέπει όλη η προσπάθειά μας και οι δυνάμεις να διοχετεύονται σε έναν στόχο. Όχι να πηγαίνουμε στη δουλειά μέχρι τις 15:00, μετά να πηγαίνουμε στην προπόνηση και μετά πάλι δουλειά. Αυτό είναι πολύ κουραστικό.

Περίγραψέ μας μία μέρα σου στην Αριδαία.
Ξυπνάω το πρωί, στις 07:00, ντύνομαι, φεύγω για δουλειά, πηγαίνω, στη δουλειά τρέξιμο όλη μέρα, μοιράζω έγγραφα, βοηθάω σε δουλειές. Γύρω στις 15:00 γυρίζω σπίτι, αν δεν καθυστερήσω και δεν φύγω γύρω στις 15:30, τρώω και απευθείας στις 16:00 πάω στο γήπεδο, που κάθομαι μέχρι τις 19:00 ή 20:00.

Δηλαδή στον δήμο έχει πολλή δουλειά, δεν είναι όπως τα λένε για το δημόσιο.
Δεν ξέρω τι λένε, αλλά στον δήμο Αριδαίας όλοι εργάζονται. Είχα ακούσει και εγώ αυτές τις φήμες, αλλά φήμες παρέμειναν.


ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΕΚΟΡ

Για την Παναγιώτα Τουλουμτζή η φετινή χρονιά αποπνέει ένα άρωμα υπερβατικότητας. Για να πάει στο Παγκόσμιο της Νταεγού, να αφήσει πίσω της τις εικόνες πόνου και να μπορέσει να συμμετάσχει στη σπουδαιότερη διοργάνωση στίβου του καλοκαιριού, πρέπει να υπερβεί τα 58μ. και άρα να κάνει ατομικό ρεκόρ. Ο προπονητής της έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ετήσιο, που ακολουθεί κατά γράμμα και η Τουλουμτζή θα πρέπει να περιμένει το διασυλλογικό πρωτάθλημα, στις 19 και 20 Απριλίου, αφού τις αντίστοιχες ημερομηνίες τον Μάρτη, που διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Χειμερινών Ρίψεων στη Σόφια, ο ΣΕΓΑΣ δεν θα στείλει αποστολή.

"Το πρόγραμμα είναι ετήσιο, προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε κατά γράμμα. Βέβαια, ποτέ δεν βγαίνει 100%, αλλά προσπαθούμε να το τηρήσουμε", ισχυρίστηκε ο Χρήστος Πολυχρονίου και η Παναγιώτα, που βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο κατηφορίζει στον Άγιο Κοσμά, γνωρίζει ότι το ταξίδι στην Κορέα ενδεχομένως να είναι σαν εκείνο στα Κύθηρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το προσπαθήσει και όπου τη βγάλει.


Πρέπει να κάνεις ατομικό ρεκόρ για να πας στην Νταεγού.

Φυσικά, ατομικό ρεκόρ. Μία καλή εμφάνιση πάνω από όλα. Και πέρυσι, Να φανταστείτε, πέρυσι έκανα προπόνηση όλη τη χρονιά, άλλαξε ο νόμος και δεν αγωνίστηκα. Τζάμπα κόπος δηλαδή. Ηταν πολύ άδικο για μένα και για όλα τα παιδιά, που περιμέναμε τον διορισμό και δεν αγωνιστήκαμε. Τώρα δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις. Εχουμε ένα γήπεδο από κοκκινόχωμα, δεν έχει ταρτάν, η φορά είναι με ρολό από ταρτάν, για να κάνεις τη φορά υπάρχει ένας διάδρομος, 1,5 μέτρο.

Φοράς σκουφιά και γάντια;
Τα πάντα. Να φανταστείτε ότι χιόνιζε, για τρεις μέρες το γήπεδο ήταν γεμάτο με χιόνι και έτρεχα εκεί. Υπάρχει ένα κλειστό γυμναστήριο, που είναι 30 μέτρα.

Σε φθείρει το πήγαινε έλα κάθε 15 μέρες εδώ. Ή θεωρείς ότι σε αναζωογονεί;
Δεν με φθείρει, αλλά θεωρώ ότι θα μπορούσα να πάρω πολύ περισσότερα από τον προπονητή μου, αν ήμαστε κοντά. Είναι δύσκολο να κάνω προπόνηση εγώ από εκεί και ο Χρήστος να είναι στην Αθήνα, διότι πρέπει να με βλέπει, πρέπει να τον βλέπω και εγώ, να μαθαίνω από αυτόν.

Πήρες μεταγραφή, αλλά πήγες σε μία ομάδα που είναι πρωταθλήτρια. Μπορεί να είναι αποδυναμωμένη, αλλά αυτή η κίνηση αντανακλά στις φιλοδοξίες σου.
Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός είναι ένας μεγάλος σύλλογος και νομίζω ότι θα ξαναβρεί τη λάμψη του. Δεν έχω παράπονο. Πήρα μεταγραφή από μία ομάδα που διαλύθηκε και ελπίζω να πάει καλά ο σύλλογος, για να μπορέσει να βοηθήσει και τους αθλητές του.

Για τις τροποποιήσεις έχετε ακούσει τίποτα;
Ακούστηκε ότι θα γίνει μία τροποποίηση, ότι θα μας δοθούν κάποιες άδειες άνευ αποδοχών και αυτό είναι δύσκολο βέβαια.

Από τη μεριά του, ο Πολυχρονίου πρόσθεσε σε αυτό το ζήτημα τις διευκολύνσεις που μπορεί να έχει η προολυμπιακή ομάδα, όσον αφορά στις αποδοχές και με βάση τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρου Καπράλου.


Ποια είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα σου;
Η 6η θέση στο Ευρωπαϊκό Ρίψεων και τα πανελλήνια ρεκόρ μου.

Πάντως, είσαι ακόμα πολύ μικρή και μπορείς να φθάσεις σε περισσότερες διακρίσεις.
Ναι, είμαι πολύ μικρή και στο αγώνισμα του ακοντίου μπορείς να αγωνιστείς και σε μεγαλύτερη ηλικία. Πολλές αθλήτριες σε μεγαλύτερη ηλικία έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα, είναι και θέμα τεχνικής. Πρέπει να υπάρχει το κίνητρο και ο χρόνος ώστε να αφοσιωθώ, διότι αν απογοητεύεσαι, μετά δεν μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Όταν σταματήσεις;
Όταν, πια, σταματήσω και έρθει εκείνη η μέρα, θα αφοσιωθώ στην προπονητική, γιατί έχω το πτυχίο μου από τα ΤΕΦΑΑ και έτσι θα προσπαθήσω ό,τι γνώσεις έχω αποκομίσει από τον αθλητισμό.

Πώς διάλεξες το ακόντιο;
Εκανα σύνθετο και σε έναν αγώνα πεντάθλου έκανα πανελλήνιο ρεκόρ στο ακόντιο και ασχολήθηκα με το ακόντιο. Μέχρι τότε είχα πανελλήνιες νίκες στο πένταθλο, μετά έκανα έπταθλο. Δόξα τω Θεώ που βγήκε το πανελλήνιο ρεκόρ και ασχολήθηκα μόνο με το ακόντιο.

Πότε έγινε αυτό;
Το 2005.

Συνέντευξη στους: Λευτέρη Ελευθερίου, Εβελίνα Πλέσσα
gavros.gr

2 σχόλια:

  1. Bravo Panagiota! Eimaste perifanoi gia sena!! Giati pera apo kali athlitria, eisai kai fantastikos anthropos. Sunexise etsi!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιωτα ειναι νωρις να αφησεις κατι τοσο δυνατο καιτι που μπορεις ακομα να το κανεις πολυ καλα....κριμα πολυ κριμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News