Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η ιστορία του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας από το 1939 έως σήμερα...

Παρέλαση στην κεντρική πλατεία Αριδαίας
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1939, σαν Αστική Σχολή με την επωνυμία
"ΤΡΙΤΑΞΙΟΝ ΜΙΚΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝ ΑΡΔΕΑ".

Το νέο σχολείο με διευθυντή το θεολόγο Εμμανουήλ Φαρδούλη και καθηγητή το γεωπόνο Νικόλαο Γκιουζέλλη ήταν γεωργικής κατεύθυνσης και πρωτοστεγάστηκε στο σπίτι του Αβραάμ Αμπατζίδη. Το καλοκαίρι του 1940 μεταστεγάστηκε στο σπίτι του Νικολάου Ισμυρλή και μετά τη κήρυξη του πολέμου εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιατρού Χρονόπουλου.

Το 1942 ιδρύεται το πρώτο Γυμνασιακό παράρτημα παράλληλα με την Αστική σχολή που έκλεισε αργότερα και στεγάσθηκε στο στρατιωτικό κτήριο της "κόκκινης αποθήκης" όπου λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του πολέμου με συχνές διακοπές γιατί στο κτίριο του σχολείου εγκαταστάθηκαν στην αρχή κρατούμενοι και στη συνέχεια Άγγλοι στρατιώτες.

Το Μάρτιο του 1947 το σχολείο απέκτησε επιτέλους τη δική του στέγη και κτίσθηκε, όπως αναγράφεται και στην εντοιχισμένη αναμνηστική πλάκα της εισόδου "ιδία επινοία" του τότε Δημάρχου Αριδαίας Δημοσθένη Τυμπανίδη.

Όμως η στέγαση σε δικό του κτήριο κάθε άλλο παρά σήμανε την απρόσκοπτη λειτουργία του, γιατί ο εμφύλιος είχε φουντώσει και η φρίκη σημάδεψε για πάντα τις ψυχές των μαθητών εκείνης της περιόδου. Για κάποιο χρονικό διάστημα "κατελήφθη υπό προσφύγων" όπως αναγράφεται σε μια πράξη του Συλλόγου καθηγητών και κάθε τόσο δε γινόταν μάθημα λόγω του πολέμου.

Αναφέρουμε παρακάτω το πρώτο ιδρυτικό κείμενο, που συντάχθηκε στο "Βιβλίο Πράξεων των Καθηγητών" στα μαύρα χρόνια της κατοχής:

"Εν Αρδέα σήμερον την 14ην του μηνός Νοεμβρίου του έτους 1942, ημέραν της εβδομάδος Σάββατον, ο υπογεγραμμένος β' καθηγητής των θρησκευτικών Εμμανουήλ Φαρδούλης, διευθυντής του Μεικτού Αστικού Σχολείου Αρδέας, ανέλαβον και την προσωρινήν διεύθυνσιν του νεοϊδρυθέντος ενταύθα Παραρτήματος του Γυμνασίου Εδέσσης, δυνάμει της υπ' αριθ. 3219 ε.ε. τηλ/κής διαταγής του κ. Γενικού Επιθεωρητού της Έκτης Εκπαιδευτικής Περιφερείας.

Ο αναλαβών την διεύθυνσιν
(Σφραγίδα του Αστικού Σχολείου / Υπογραφή)

Με το μικρό αυτό κείμενο ο αείμνηστος καθηγητής Φαρδούλης, έθετε το θεμέλιο λίθο της Μέσης Εκπ/σης στην Αλμωπία.

Από τους 26 που αποφοίτησαν πρώτοι έδωσαν εξετάσεις δεκαπέντε και πέτυχαν όλοι ! Κι επειδή ακριβώς είναι οι πρώτοι, αξίζει να τους αναφέρουμε ονομαστικά:

1.Αλεξανδρόπουλος Θεόδωρος, Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης
2.Αμανατίδης Δαμιανός, Θεολογική Θεσσαλονίκης
3.Βαμβακίδης Παναγιώτης, Φυσικό Θεσσαλονίκης
4.Γάτσος Θεόφιλος, Ιατρική Θεσσαλονίκης
5.Γρηγοριάδου Αριάδνη, Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης
6.Θεοδωρίδης Ελευθέριος, Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης
7.Κετικίδης Γεώργιος, σχολή Ανθυπομοιράρχων
8.Ματθαιόπουλος Γεώργιος, μαθηματικό Θεσσαλονίκης
9.Μαχαιρίδης Γεώργιος, Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης
10.Νάτσκος Νικόλαος, Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης
11.Παντελίδης Παντελής, σχολή Ανθυπομοιράρχων
12. Παπαδημητρίου Δημήτριος, Σχολή Υπομηχανικών Θεσσαλονίκης
13.Ρίζος Αντώνιος, Θεολογική Θεσσαλονίκης
14.Στεφανίδης Στέφανος , Γεωπονική Θεσσαλονίκης
15.Φωτιάδης Μιχαήλ, Νομική Θεσσαλονίκης

---
Το βρήκαμε στο 1gym-aridaias.pel.sch.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News