Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Εβδομάδα Ντοκιμαντέρ: Πρόγραμμα Τετάρτης 13 – Πέμπτης 14 Απριλίου

Πρόγραμμα Τετάρτης 13 – Πέμπτης 14 Απριλίου

Τετάρτη 13 Απριλίου
09:00 π.μ. – 11:00 π.μ. Νεαροί Ήρωες*
11:00 π.μ. - 01:00 μ.μ. Κλιματική Αλλαγή*


08:00 μ.μ. Εθνικός Κήπος 79', Απόστολος Καρακάσης
09:30 μ.μ. Το Σπίτι του Κάιν 80', Χρήστος Καρακέπελης


Πέμπτη 14 Απριλίου
09:00 π.μ. – 11:00 π.μ. Νεαροί Ήρωες*
11:00 π.μ. - 01:00 μ.μ. Κλιματική Αλλαγή*


08:00 μ.μ. Πατρίδα είναι η Παιδική Ηλικία 75', Αλέξανδρος Παπαηλιού
09:25 μ.μ. Ο Τόπος που Δακρύζουν οι Θεοί 75', Ελένη Βλάσση
* Ζώνη Εκπαιδευτικών Προβολών για σχολεία σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki. Εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

Εθνικός Κήπος 79', Απόστολος Καρακάσης
Το ντοκιμαντέρ αυτό, γυρισμένο εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του Εθνικού Κήπου, παρακολουθεί τις ζωές θαμώνων, εργαζομένων και επισκεπτών του κήπου στη διάρκεια ενός περίπου έτους. Η ταινία συνθέτει ένα μωσαϊκό με πρωταγωνιστές τους ανώνυμους ανθρώπους που περνούν δίπλα μας, με τα μικρά και μεγάλα δράματα της καθημερινότητας τους, τις επιθυμίες τους, τα όνειρα τους, τις ψευδαισθήσεις τους, την ίδια τη ζωή εν τέλει με φόντο την όαση που αποτελεί για την Αθήνα ο Εθνικός Κήπος.

Το Σπίτι του Κάιν 80', Χρήστος Καρακέπελης
Με θέμα το φόνο και ήρωες 7 καθημερινούς ανθρώπους, δράστες μιας τέτοιας πράξης, "Το Σπίτι του Κάιν" βυθίζεται στις εικόνες, στις αναμνήσεις, στους εφιάλτες, στην πραγματικότητα και στις απόπειρες διαφυγής αυτών των προσώπων από την οριακή κατάσταση στην οποία ζουν. 6 κρατούμενοι, ο δεσμοφύλακάς τους και 1 αποφυλακισμένος, κυκλώνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο, την αμετάκλητη πράξη, που ενσαρκώνει το παράλογο και συντρίβει την ύπαρξή τους.

Πατρίδα είναι η Παιδική Ηλικία 75', Αλέξανδρος Παπαηλιού
Ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας. Μια ποιητική ματιά στη σημερινή πραγματικότητα της Αρκαδίας, που αιμορραγεί και αργοπεθαίνει, και είναι ταυτόχρονα ο τόπος των παιδικών χρόνων του σκηνοθέτη. Η προσωπική του ουτοπία, μαζί με τις εικόνες των ρομαντικών ποιητών που ονειρεύτηκαν τη δική τους Αρκαδία, άλλοτε αισιόδοξα και άλλοτε απαισιόδοξα.

Ο Τόπος που Δακρύζουν οι Θεοί 75', Ελένη Βλάσση
Ένα αληθινό σενάριο, με τη Σπιναλόγκα κηλίδα του πολιτισμού. Μια πραγματεία δοσμένη με λόγια, αφηγήσεις, δάκρυ, πόνο, ελπίδα για ζωή, μέσα από τα μάτια των 330 λεπρών που έγιναν πρωταγωνιστές. Ένας φόρος τιμής σε εκείνους που το δρεπάνι της Μοίρας, για 53 χρόνια, απέκοπτε από την κοινωνία και τους πετούσε στη Σπιναλόγκα για να πεθάνουν. Η ζωή τους μια καθημερινή πάλη για να γκρεμίσουν τα σκοτεινά τείχη των προκαταλήψεων και να αλλάξουν τη φρίκη της Σπιναλόγκας σε ελπίδα για ανθρώπινη ζωή, κι ας ήταν όλα γύρω που οδηγούσαν στο θάνατο. Τέλος ήρθε το θαύμα, η θεραπεία, η μεγάλη ψευδαίσθηση για ελευθερία• ήρθε το εμπόδιο, ο κόσμος των ανθρώπων, όπου, όμως, δεν τους περίμενε πια κανείς.

Η Εβδομάδα Ντοκιμαντέρ Αριδαίας έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τους Σκηνοθέτες Ελένη Βλάσση και Αλέξανδρο Παπαηλιού.


Ελένη Βλασση
Η Ελένη Βλάσση είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Έχει δουλέψει στην εφημερίδα Βραδυνή και στην τηλεόραση ως αρχισυντάκτης, παρουσιάστρια και συμπαραγωγός (κανάλια Alter, Extra). Έχει ασχοληθεί με την παραγωγή και σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Δουλειές της έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Αλέξανδρος Παπαηλιού
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Ίδρυσε το 1994 την εταιρεία Αλέξανδρος Παπαηλιού - Telemachus Filmsintv και μέσω αυτής πραγματοποιήθηκαν όλες οι παραγωγές των ταινιών του, αλλά και άλλων συνεργατών-σκηνοθετών.


Μετά τις προβολές των ταινιών ακολουθούν συζητήσεις με τους Σκηνοθέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News