Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Τοποθέτηση Σκανδαλίδη για ζημιές σε ροδακινοκαλλιέργειες Σκύδρας & Μενηίδος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΚΑΤΑ ΤΟΝ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΕΣ!

Όπως είναι γνωστό, ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης είχε καταθέσει την υπ’ αριθ. 10125/31-01-2011 ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις άδικες και απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στα χωριά Προφήτης Ηλίας, Καλή και στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας που επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση τον περασμένο Ιούνιο, συνέπεια της οποίας ήταν η ολοσχερής καταστροφή της παραγωγής.
Με την ερώτηση αυτή ο Γιώργος Καρασμάνης, αφού επεσήμανε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και πικρία των πληγέντων παραγωγών, ζητούσε από τον αρμόδιο Υπουργό να...

...προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επανεξετασθούν όλες οι δηλώσεις ζημίας, προκειμένου οι χαλαζόπληκτοι αγρότες να λάβουν αποζημιώσεις που θ’ ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όμως, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε, θεωρεί ότι ο σχετικά μικρός αριθμός των ενστάσεων που υπεβλήθησαν δεν προδίδει αμφισβήτηση της εκτιμητικής διαδικασίας, λησμονώντας προφανώς ότι οι περισσότεροι παραγωγοί, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, αδυνατούσαν να υποβάλουν ένσταση. Και το κυριότερο, οι άνθρωποι αυτοί, βλέποντας την σκληρότητα και αναλγησία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, δεν ελπίζουν ότι μπορούν να βρουν το δίκιο τους.
Στην προσπάθειά του μάλιστα να πείσει ο κ. Σκανδαλίδης ότι γίνονται δίκαιες αποζημιώσεις, επισημαίνει ότι στο Ν. Πέλλας κατεβλήθησαν από τον ΕΛΓΑ από 1-1-2010 μέχρι και σήμερα αποζημιώσεις ύψους 15.762.770 ευρώ, χωρίς όμως να αναφέρει ότι όλα τα χρήματα αυτά αφορούν τις αποζημιώσεις για τις αδιάθετες ποσότητες συμπύρηνου ροδάκινου του έτους 2009, τα οποία είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρατίθεται αυτούσια η απάντηση του κ. Σκανδαλίδη:

«Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προξενήθηκαν από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου 2010, σε ροδακινοκαλλιέργειες των Δήμων Σκύδρας και Μενηίδος ( Δ.Δ. Προφήτης Ηλίας και Καλή ) Νομού Πέλλας, υποβλήθηκαν συνολικά 510 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα.
Οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και το άρθρο 18 του Κανονισμού Φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ..
Οι εκτιμητές, οφείλουν να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών, που οφείλεται στην εξατομίκευση της ζημίας.
Για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, τα ποσοστά της ζημίας από το χαλάζι, κυμάνθηκαν από 10% έως 60%, με βάση τις εκτιμήσεις των γεωπόνων.
Όσοι από τους παραγωγούς δεν συμφωνούν με τα πορίσματα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 19 του παραπάνω κανονισμού, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεκτίμηση κατά τη διενέργεια της οποίας η ζημιά τους εξετάζεται εξ αρχής, από δύο γεωπόνους εκτιμητές και όπου τυχόν διαπιστώνονται λάθη ή παραλείψεις διορθώνονται.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στα ανωτέρω Δ.Δ υποβλήθηκαν 70 ενστάσεις, αριθμός που δεν προδίδει αμφισβήτηση της εκτιμητικής διαδικασίας από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Το έργο των επανεκτιμήσεων αναμένεται ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει εντός του Μαρτίου.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι, οι συνολικές αποζημιώσεις που κατέβαλλε ο ΕΛΓΑ από 1/1/2010 μέχρι και σήμερα στο νομό Πέλλας, ανέρχονται σε 15.762.770 ευρώ, ποσό που από μόνο του αναιρεί τους ισχυρισμούς περί αδίκων αποζημιώσεων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News