Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αυστηροί έλεγχοι σε ...πονηρούς αγρότες!

Με αυστηρές ποινικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα απειλούνται χιλιάδες αγρότες, που εισέπραξαν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ.
Ο έλεγχος ξεκινάει από όσους ζητούν πίσω φόρο άνω των 10.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στο... «ξεσκόνισμα» των δηλώσεων επιστροφής κατ' αποκοπήν ΦΠΑ, προκειμένου να εντοπίσει όσους τα εισέπραξαν παράνομα με βάση πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία από εκδότες ή λήπτες, καθώς και βάσιμες υπόνοιες ότι τα φορολογικά στοιχεία δεν αφορούν πραγματικές συναλλαγές βάσει καλλιεργούμενης έκτασης, ύψους συναλλαγής, προηγούμενης φορολογικής συμπεριφοράς αγρότη κ.λπ.


Αν εντοπιστούν «ύποπτοι», τα ποσά που αφορούν στα εικονικά ή πλαστά στοιχεία αφαιρούνται από την αίτηση επιστροφής και καταβάλλεται το υπόλοιπο ποσό εντός μηνός. Δίνεται δε εντολή φορολογικού ελέγχου, που ολοκληρώνεται εντός τετραμήνου βάσει δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής (προσκόμιση μέχρι 30/6/2011 στην εφορία της δήλωσης, που υποβάλλουν μέχρι 15 Μαΐου και για το 2010 μόνο αν την είχαν υποβάλει καθώς δεν υπήρχε υποχρέωση) και εισοδήματος (διακράτηση δηλώσεων για μια πενταετία στην οικία του αγρότη), και μετά επιστρέφεται οριστικά το ποσό.

Ελέγχονται κατά προτεραιότητα όσοι έχουν επιστροφές άνω των 10.000 ευρώ και στη συνέχεια οι αιτήσεις με επιστροφές κάτω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ υποβάλλονται από 1 Μαρτίου έως 31 Ιουλίου και οι συμπληρωματικές αιτήσεις από 1/6/2011.

Δικαιούνται επιστροφή

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου για παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών οι αγρότες (ενταγμένοι σε Μητρώο Αγροτών) που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι 100 κιλοβατώρες ή λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων μέχρι 10 δωματίων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης μεταβολής δραστηριότητας μέχρι 30 Ιουνίου 2011, ακόμα και όσοι είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς μέχρι τέλος 2010.

Οι αλιείς που πωλούν τα εμπορεύματά τους στις λαϊκές αγορές υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για το σύνολο της δραστηριότητάς τους και συνεπώς πρέπει να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς με αίτηση μέχρι 1/7/2011.

---
πηγή:simandra.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News