Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Έδεσσας Γ. Μουράτογλου

«Δηλώνω παρών στις εξελίξεις και όποτε κληθώ από το κόμμα μου θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του»!

Είστε εκλεγμένος στο δήμο Έδεσσας και μάλιστα στις πρώτες θέσεις, και οι δημότες πιστεύουν σε εσάς. Αισιοδοξούν ότι μαζί με τον νέο Δήμαρχο θα φέρετε σε πέρας το δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Πώς όμως θα αντιμετωπίσετε το υψηλό χρέος που έχετε αναλάβει;

Αυτό είναι ένα αναγκαίο κακό, είναι αναπόφευκτο, όχι ότι ήταν και αναμενόμενο, πιστεύαμε και ακούγαμε ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου δεν είναι καλή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση που παραλάβαμε. Το χρέος μαζί με τον πρώην δήμο Βεγορίτιδας αγγίζει τα 11.500.000 € σ' αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένας δανεισμός που έχει ο Δήμος μαζί με τον Δήμο Βεγορίτιδας, περίπου...

...3.500.000 €. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν χρέη προς ασφαλιστικούς, φορολογικούς φορείς και προς προμηθευτές ή εργολάβους. Συνολικά αυτού του είδους τα χρέη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους πόρους ή από αυξημένη φορολόγηση. Ως εκ τούτου προσανατολιζόμαστε ήδη και το φέραμε 2 φορές προς συζήτηση, σε ένα πρόγραμμα δανεισμού από πιστωτικά ιδρύματα για να καλύψουμε τις οφειλές των 2 πρώην δήμων, αλλά επειδή όπως γνωρίζετε χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για να πάρουμε ένα τέτοια δάνειο η σημερινή μειοψηφία του δήμου και τις 2 φορές αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση δανεισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πληρώσουμε προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι εμείς παραλάβαμε μόνο χρέη. Υπάρχει όμως μια αχτίδα φωτός, διότι πέρασε μια τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο την περασμένη Πέμπτη με την οποία το έλλειμμα που οφείλεται σε χρέη του προϋπολογισμού θα ισοσκελίζεται με δανεισμό από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. Θα εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και κατ εξαίρεση μόνο για το 2011 θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία και όχι αυξημένη. Έτσι θα προχωρήσουμε στο δανεισμό για να μπορέσουμε να ξοφλήσουμε τα χρέη των δυο πρώην δήμων.

Πως κρίνετε το νέο μέτρο της κυβέρνησης να απαιτείται και δημοτική φορολογική ενημερότητα για τις εισπράξεις χρημάτων;

Αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση και απαίτηση της αυτοδιοίκησης γενικότερα. Το έχουμε βάλει σαν ΚΕΔΚΕ και στην προηγούμενη κυβέρνηση και σ΄ αυτή διότι παρά πολλά έσοδα των δήμων διαφεύγουν, για το λόγο ότι ποτέ δεν χρειάζεται κάποιος να πάρει μια δημοτική ενημερότητα. Από τη στιγμή που θα συνδεθεί η δημοτική με την φορολογική, νομίζω ότι και οι ΟΤΑ όλης της χώρας θα εισπράττουν αυτά τα ποσά που βεβαιώνουν είτε αφορούν οφειλές προς τον δήμο, είτε ανταποδοτικών υπηρεσιών του δήμου και δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα μη πληρωμής από κάποιους επιτήδειους πολίτες που έχουν λάθος νοοτροπία να νομίζουν ότι ο δήμος δεν έχει ανάγκη.

Πότε θα ολοκληρωθεί η οργάνωση του δήμου για να μπείτε κανονικά στην διαδικασία παράγωγης;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δεν σταματήσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρόλα αυτά όμως ο ''Καλλικράτης'' είναι ένα πολυσύνθετο νομοσχέδιο και αφορά τη νέα διοικητική δομή της χώρας, η οποία εισάγει πάρα πολλές αρμοδιότητες στον πρώτο βαθμό της Τ.Α. που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση γιατί είναι η πρώτη εφαρμογή. Με την ψήφιση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας που θ ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/6/2011 και τη ψήφιση του επιχειρησιακού σχεδίου μέχρι τις 30/9 θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του ''Καλλικράτη'' και το διάστημα αυτό των εννέα μηνών είναι αρκετό για να συντονιστούν οι υπηρεσίες. Νομίζω παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη στελέχωση προσωπικού, οι υπάλληλοι του δήμου Έδεσσας καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους.

Από το πρωί έως το μεσημέρι υπάρχει συγκοινωνιακό πρόβλημα στην Έδεσσα. Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Αν θέλετε να σας καταθέσω προσωπική άποψη δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι στο πρόγραμμα μας, θα μας απασχολήσει αργότερα σε δημοτικό συμβούλιο, προσπαθούμε με κάποιες ''χειρουργικές'' θα έλεγα παρεμβάσεις, να βελτιώσουμε την κατάσταση. Επίσης, το πρόβλημα στην Έδεσσα είναι ο χώρος στάθμευσης και αυτήν την στιγμή, μέσα στην πόλη μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις μόνο στα υπάρχοντα πάρκα ή υπόγεια. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την παραχώρηση του υπογείου παρκινγκ σε κάποιον επενδυτή. Υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία χρηματοδότησης από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το jessika, όπως και η δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης, ο οποίος αναμένει την πρόταση για να το εντάξει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο ορεινός όγκος θα αισθανθεί μοναξιά από την συνένωση με την Έδεσσα λόγω του Καλλικράτη;

Νομίζω πως όχι. Οι δύο Δήμοι θα λειτουργήσουν σε μια κατεύθυνση. Δε θα υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Εξάλλου ο ορεινός όγκος στηρίζει την οικονομία της Έδεσσας, είτε με τα αγροτικά προϊόντα, είτε με την τουριστική ανάπτυξη, όπως ο παλιός Άγιος Αθανάσιος, χιονοδρομικό, Άρνισσα, Λίμνη Βεγορίτιδας, υδροβιότοπος Άγρα- Νησίου Βρυττών. Δεν μπορούμε να τον αποκόψουμε, αλλά να πορευτούμε μαζί προκειμένου να έχουμε κοινή ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη της Έδεσσας περνά μέσα από την αύξηση των εσόδων, είτε δια μέσου του τουρισμού, είτε από έργα του δήμου και γενικά από την εισροή ξένου χρήματος. Θα μπορέσετε να φέρετε περισσότερο ξένο χρήμα;

Εδώ θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι οι πηγές χρηματοδοτήσεις αυτήν την περίοδο είναι περιορισμένες. Δυο είναι οι πηγές, το ΕΣΠΑ και ο ιδιωτικός τομέας και θα πρέπει να παντρέψουμε αυτά τα δύο για να έχουμε αποτέλεσμα. Οπωσδήποτε ο τουρισμός είναι ο κινητήριος μοχλός για την περιοχή, όχι όμως ο κακός τουρισμός, αλλά ο γόνιμος. Ένας τέτοιος είναι ο συνεδριακός τουρισμός ο οποίος είναι ένα προσωπικό στοίχημα δικό μου και πρότεινα τη δημιουργία ενός συνεδριακού χώρου στην περιοχή της Δήμου Βεγορίτιδας γιατί καλύπτει τις ανάγκες ενός τέτοιου σκοπού, όπως και τον εκκλησιαστικό και τον ορειβατικό τουρισμό. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας όχι στον τουρισμό της μιας ημέρας.

Ο προϋπολογισμός που έρχεται στο ΔΣ είναι συντήρησης ή ανάπτυξης;

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να έχει την αναπτυξιακή μορφή που θέλαμε, αλλά είναι στην κατεύθυνση νοικοκυρέματος της άσχημης κατάστασης που επικρατούσε μέχρι τώρα. Θα ήταν πολύ ονειροπόλο να ήταν αναπτυξιακός. Θέλουμε να βάλουμε τις σωστές βάσεις λειτουργίας των υπηρεσιών και της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, έτσι ώστε να κινείται από εδώ και πέρα σε πλαίσια νομιμότητας και διαφάνειας τα οποία δεν τα βρήκαμε.

Ένα από τα θέματα που σας κατηγορεί η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι ότι εφαρμόζετε ληστρική επιδρομή ως προς τα δημοτικά τέλη. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

Νομίζω ότι έχει εκδώσει δελτίο τύπου ο δήμος Έδεσσας σχετικά με την εναρμόνιση των τιμών στα δημοτικά τέλη. Κάποιοι θέλησαν με σκοπιμότητα και χαρακτηρισμούς που δεν επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται, να μιλήσουν για ληστρική επιδρομή και για αυξήσεις της τάξεως των 370%. Αυτά είναι όνειρα απατηλά κάποιων και ο μονός λόγος που λέγονται αυτά είναι για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Θα περίμενε κανείς από αυτούς τους ανθρώπους να θίγουν ζητήματα που αφορούν τα χρέη που παρέλαβε ο δήμος και ασχολούνται με ψεύδη. Τα τέλη καθαριότητας του πρώην δήμου Έδεσσας και συγκεκριμένα για την πόλη της Έδεσσας, παρέμειναν σταθερά όπως και του δήμου Βεγορίτιδας Υπήρξε μια εναρμόνιση των τελών καθαριότητας για της τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Έδεσσας, διότι δεν νοείται πχ η τοπική κοινότητα του Γραμματικού, Περαίας, να μην πληρώνει ίδια με την τοπική κοινότητα του Άγρα και του Μεσημερίου, άρα η πρώτη εναρμόνιση αφορούσε μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων. Η πόλη της Έδεσσας όσον αφορά τα καταστήματα και τα σπίτια δεν είχε καμία αύξηση. Από εκεί και πέρα υπήρξε μια εναρμόνιση στις τιμές αγροτικής οδοποιίας διότι παρατηρούνταν διαφορές από 2 ευρώ που ήταν η χαμηλότερη στην τοπική κοινότητα Δήμου Βεγορίτιδας και έφτανε 4,40 στην Τοπική Κοινότητα Ριζαρίου. Δεν μπορούσαν να υπάρχουν αυτές οι διαφορές και έτσι εναρμονιστήκαν στα 3,7 ανά στρέμμα στην Έδεσσα πλην του δήμου Βεγορίτιδας που για φέτος μόνο, θα είναι 3 ευρώ. Είχαμε μια αύξηση στα τέλη άρδευσης 15% τα οποία είναι ανταποδοτικά. Με την αύξηση που παρατηρείται σήμερα στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι λογική για να μπορέσουμε έτσι να καλύψουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και για να έχουμε απρόσκοπτη λειτουργία των αρδεύσεων την περίοδο του καλοκαιριού.

Από τα λεγόμενα σας και από αυτά που διαβάζουμε στο τοπικό τύπο, κάποιοι δε δέχονται την παρουσία σας στην δημοτική αρχή και θεωρούν ότι ο Τάκης Γιάννου μαζί με τους συμβούλους του, τους χάλασε το παιχνίδι και βλέπουμε έναν πόλεμο από την πρώτη μέρα που αναλάβατε.

Καταρχήν αν διαβάσει κάποιος τρίτος τον τοπικό τύπο και δει την πραγματική εικόνα θα καταλάβει ότι γίνεται μια προσπάθεια από ορισμένους να γίνει το άσπρο μαύρο. Επίσης παρατηρείται μια λασπολόγηση κατά ορισμένων προσώπων και μια προσπάθεια υποβάθμισης και του ρόλου και του έργου τους. Από την άλλη υπάρχει ένα υπέρμετρος ζήλος για την ανάδειξη κάποιων άλλων προσώπων τα οποία μόνο σκοπιμότητα θα πει κάποιος ότι κρύβουν και καμιά πραγματική αντικειμενικότητα. Όταν τα σημερινά έντυπα λοιδορούν την προσπάθεια χωρίς να έχουν κάποιο πολιτικό υπόβαθρο, προσπαθώντας να αναδείξουν ζητήματα επουσιώδη ως κυρίαρχα, θα έλεγα ότι το κάνουν με σκοπιμότητα. Ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν γίνεται χάρη της αντικειμενικής δημοσιογραφίας, αλλά είναι μια φωτοτυπία της κίτρινης δημοσιογραφίας.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ο κόσμος εξέλεξε τη δική σας παράταξη, δίνοντας ένα μήνυμα αλλαγής. Πιστεύετε ότι με τα έργα σας και με τις ενέργειες σας θα τον δικαιώσετε;

Νομίζω ότι οι πολίτες του νέου δήμου Έδεσσας ψήφισαν όπως έπρεπε. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη παράταξη-κομματικά- κυβερνούσε τον Δήμο Έδεσσας επί 36 ολόκληρα χρόνια και όλοι γνωρίζουμε ότι όταν μια πολιτική κατάσταση είναι παγιωμένη στην κατεύθυνση αυτή, μόνο τους σωστούς στόχους και την εξυπηρέτηση του πολίτη δεν βλέπει. Παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή μια υπεροπτική αντιμετώπιση και των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, δεδομένου ότι θεωρούσαν αυτονόητη ακόμα μια νίκη, αλλά οι πολίτες αυτή την φορά έκαναν την αλλαγή προσδοκώντας τη διαφάνεια, την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Νομίζω ότι ο κόσμος μας έδωσε την εντολή να λειτουργήσουμε κάτω από όρους διαφάνειας στο νέο δήμο. Η δέσμευση και η στήριξη του κόσμου είναι αυτή που μας οπλίζει με μεγαλύτερη δύναμη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο που μας έχει αναθέσει. Όλοι οι συνάδελφοι είτε αντιδήμαρχοι, είτε δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν μέχρι στιγμής δώσει τον καλύτερο εαυτό τους και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, παρά τα όποια μικροπολιτικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο τα οποία δεν αξιολογούνται σοβαρά. Υπάρχει μια τέτοια συνοχή στην ομάδα που στο τέλος της τετραετίας το έργο που θα κρίνει ο δημότης και θα είναι σίγουρα θετικό.

Είστε ένας ενεργός πολίτης στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Η παρουσία σας είναι ενεργή τόσα χρόνια στην ΚΕΔΚΕ και σήμερα στον τομέα εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής και ως μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Αν πάμε σύντομα σε εθνικές εκλογές θα δούμε το όνομα σας στη λίστα των υποψηφίων;

Θεωρώ ότι ο χώρος που με ενδιαφέρει άμεσα είναι αυτός της Τ.Α. τον οποίο υπηρετώ εδώ και 5 τετραετίες. Τις δε δύο τελευταίες τετραετίες είχα σημαντικό ρόλο και από θέση ευθύνης. Διαχειριζόμουνα τα οικονομικά των ΟΤΑ όλης τη χώρας. Η θέση και η συμμετοχή στη κεντρική επιτροπή του κόμματος επί σειρά ετών ο χώρος που αναδείχτηκα με συγκινεί και σε καθημερινή βάση παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα ήταν ψέματα να σας πω ότι δεν με ενδιαφέρει η ενασχόληση μου με την κεντρική πολιτική σκηνή, άρα λοιπόν και τώρα δηλώνω παρών στις εξελίξεις και όποτε κληθώ από το κόμμα μου θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του.

Κλείνοντας θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους δημότες σας.

Θα πρέπει να είναι βέβαιοι όλοι οι πολίτες του νέου δήμου ότι τα χρήματα που δίνουν στο δήμο δεν πάνε χαμένα, δεν καλύπτουν μαύρες τρύπες. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση και να κοιμούνται ήσυχοι και βέβαια θα παρακαλούσα να υπάρξει μια ανοχή γιατί εκτός από την αλλαγή που έγινε στην διοίκηση του δήμου, έχουμε και την εφαρμογή του Καλλικράτη που είναι ένας πρωτόγνωρος θεσμός. Στο τέλος της θητείας μας θα τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους και θα μας δώσουν άλλη μια τετραετία για να ολοκληρώσουμε την ανάπτυξη του δήμου Έδεσσας, για να πάρει την θέση που του ανήκει και όχι σε αυτήν που την καταντήσανε.
Σας ευχαριστώ!

---
Πηγή: Εφημερίδα "Λόγος της Πέλλας"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News