Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΘΕΜΑ ARIDAIA NEWS: Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας στην Έδεσσα

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου οι εκδηλώσεις μνήμης στην Έδεσσα, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας.

Αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ και την Επιμνημόσυνη Δέηση, στην Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου υπάρχει το μνημείο των ποντίων, ακολούθησε Τρισάγιο «αναπαύσεως των ψυχών των υπό των Τούρκων αδίκως βασανισθέντων και φονευθέντων, εν αιχμαλωσία και εξορία τελειωθέντων πατέρων και αδελφών ημών Ελλήνων της Ανατολής» κατά τα έτη 1916-1923, κατάθεση στεφάνων, ανάγνωση ψηφίσματος από τον πρόεδρο του συλλόγου ποντίων Αλώρου Κοροσίδη Δημήτρη, απαγγελία «ΜΝΗΜΕΣ» από τον Ανδρέα Γαβριηλίδη, Πυρρίχιος χορός από τους Ποντιακούς Συλλόγους Αριδαίας και Ριζοχωρίο, σιγή ενός λεπτού και Εθνικός Ύμνος από την στρατιωτική μπάντα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν εκδηλώσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας, οι οποίες περιελάμβαναν έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου και η Πολιτιστική κληρονομιά του» της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας, προβολή φωτογραφιών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων (κατά τη διάρκεια της προσχώρησης των θεατών, χαιρετισμό των επισήμων και εισαγωγή στην εκδήλωση από εκπρόσωπο των Ποντιακών Σωματείων του Νομού, παραδοσιακή Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας, γράμμα του μελλοθάνατου Σοφοκλή Παπαδάκη από τον Κοσμά Τσίναλη, τραγούδια – μοιρολόγια από τη Βίκυ Μιχαηλίδου, μνήμες του Σάββα Κανταρτζή από τον Στάθη Καλλιανίδη, τετραφωνική Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών, παρουσίαση μονόπρακτου «ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ» από το σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς» και Δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους...

...η Υφυπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, οι Βουλευτές Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, Βασίλης Γιουματζίδης, Ηλίας Θεοδωρίδης, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων του Νομού και πολλοί άλλοι φορείς.
  
Ο Ελληνικός Στρατός και συγκεκριμένα διμοιρία από την 2η ΜΚ / ΜΠ Μεραρχία Πεζικού της Έδεσσας δεν έλειψε ούτε από αυτές τις εκδηλώσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News